Panama földrajzi helyzetéből adódóan mindig is egy összekötő pont volt. Egy híd, ami összeköti Észak- és Dél-Amerikát, egyik oldalán a Karib-tenger, a másikon a Csendes-óceán határolja. Így nem meglepő, hogy konyhája is igen egyedi, amely a spanyolok érkezésével még inkább megváltozott. A helyiek elsősorban halakat és tengeri ételeket fogyasztanak, és igazán izgalmas fűszereket használnak fel. Emellett sok babot és rizst fogyasztanak, és csirke is igen gyakran kerül az asztalra.
Panama Nemzeti étele a sancocho, amely egy igen tartalmas leves, krumplival és csirkehússal. A helyi fűszerek és a kukorica teszi igazán panamaivá. Gyakran fogyasztják avokádóval és rizzsel. A panamaiak szívesen fogyasztják ebédre vagy vacsorára, de akár reggelire is, mert azt állítják, hogy kijózanít. Panamában gyakori köret a sült banánból készült patacon. Ez egy lepény, amit karikára vágott, sózott, zöld banánból sütnek ki aranysárgára. Ezt egyaránt eszik halételek és csirke mellé is. Fontos nemzeti ételük még a ropa vieja, ami tépett marhahúst tartalmaz, gazdag paradicsomos mártásban főzve hagymával, paprikával és fűszerekkel. Gyakran rizzsel tálalják, ez a panamai otthoni konyha ízletes ízeit testesíti meg.
Panama konyháján, különösen a Karib-tenger partján, jelentősen érződik az afrikai, illetve karibi hatás. Itt sok ételhez használják a kókuszt, a kókusztejet. Kóstoltam például kókuszos csirkét rizzsel, ami igazán finom volt. De magába a rizsbe is kevernek néha kókusztejet hogy megbolondítsák. Azonban nem csak az ételekhez használnak kókuszt, hanem sok ilyen, rumos alapú, kókuszos koktélt is ihatunk. Igazán finomak.
Panamában kötelező megkóstolni a különböző halételeket. Én sügért ettem a halpiacon, amit fokhagymás pácban sütőttek ki. Nagyon finom volt, de a kagylók, rákok is mind kiváló minőségűek. Ha pedig a tenger gyümölcseit említjük, természetesen a panamaiak is imádjak a már sokat emlegetett cevichét, azaz a marinált, citromos lében pácolt tenger gyümölcseit.
Az étkezések között a panamaiak kedvenc csemegéje az empanada, azaz a töltött kis tésztabatyuk. Itt egészen érdekes töltelékek is kerülnek a lepénykékbe, mint például tonhal. A panamaiak szeretik őket olajban kisütni, úgyhogy egy kicsit eltérőek a panamai empanadák a dél-amerikaiaktól. A juka vagy manikóka fánk maniókából készül, fűszerekkel ízesítik, és aranybarnára sütik. Ezek a ropogós finomságok népszerű utcai ételek Panamában, és minden látogatónak kihagyhatatlan kóstoló. Panamában reggelire leginkább hojaldrát esznek, ami egy fajta leveles tésztából készült sült kenyér. Más sült ételek, sajtok, kolbászok és pörköltek, például hagymás steak, máj vagy párolt kolbász kíséretében fogyasztják.
Az italok között számos hazai sört találunk, például a Panama láger, illetve a Balboa. Ezen kívül híres még az abuelo nevű rum. Lassan desztillált és kis tölgyfahordókban érlelt, lágy, gazdag és sima íz jellemzi. Ez a családi vállalkozásban működő termelő átlagosan 5 évig érleli ezt a rumot régi Jack Daniels hordókban. Az alkoholmentes italok közül pedig érdemes megkóstolni a chichemét, amely szárított kukuricaszemekből készül, amiket egészen apróra zúznak, és sűrített tejjel felforralják. Fahéjjal és szerecsendióval fűszerezik. A panamai forróságban igen hűsítő a hidegen felszolgált innivaló.