Bár Ecuador területre nem egy hatalmas ország, mivel azonban vannak tengerparti, magashegyi és amazonasi esőerdők által borított régiói is, így a konyhája jelentős eltéréseket mutat. A tengerparton sok halat és tenger gyümölcseit fogyasztanak, míg a dzsungel borította területeken sok egzotikus gyümölcs és növény az étrendjük alapja.
Ecuador konyhája sok hasonlóságot mutat a szomszédos andoki országok konyháival (Peru, Kolumbia, Bolívia), de a hódító spanyolok is rajta hagyták a lenyomatukat. Az ecuadori ételek legfontosabb hozzávalói a kukorica, a burgonya, a rizs, a lencse és a zöld banán. A húsok közül a disznóhús és a csirke a legfontosabb, bár a tengerimalacot sem vetik meg, illetve a halak a tengerparton.
Az ecuadoriak bőséges, több fogásos ebédeket fogyasztanak, ennek elmaradhatatlan része a leves. Ha az ember Quitoban jár, kötelező megkóstolnia a sűrű, burgonyakrémlevest (locra de papa), amely a város jelképe. Sajttal és avokádóval készítik. Ha menüt rendelünk, akkor leggyakrabban csirke vagy tyúkhúslevest kapunk. Ha lehetőségünk van rá, érdemes a helyi halászlét, az encebolladot is megkóstolni, hiszen igen finom ez a sok hagymával készített halleves. A leves az ország hűvös éghajlata miatt népszerű.
A főételek között a legfontosabb a fritata, amely sertéssült, és a legjobb éttermekben llapingachos nevű, sajttal töltött burgonyapogácsával szolgálják fel. Kaphatunk még hozzá sültbanánt, avokádót és kukoricát is, így biztosan nem maradunk éhen. Érdekesség, hogy a legtöbb étteremben kapunk egy kis ropogtatnivalót, amíg megérkezik a rendelésünk. Ez mindig ingyenes, és leggyakrabban sült kukorica.
Ezen kívül fontos főétel még a más latin-amerikai országban is ismert marinált halakból és tenger gyümölcseitből és citromléből készített ceviche, illetve a sűrű lében, zöldségekkel felszolgált tintahal.A chaulafán pedig egy rizs alapú étel, melyet szintén tenger gyümölcseit hozzáadásával főznek. Ez kicsit emlékeztet az ázsiai sült rizsre külsőre, de az íze teljesen eltérő.
Nap közben az ecuadoriak inkább csak csipegetnek, érdemes megkóstoltni a darált kukoricából készült humitast, amit stílusosan kukoricalevélben szolgálnak fel. Az én nagy kedvencem a snackek közül a yuca kenyér, ami maniókalisztből készül, sós, ropogós, és belül üreges. Illetve a fügés-sajtos szendvics is igen ízletes. A tipikus ecuadori reggeli a trigillo, ami tojásból, főzőbanánból és sajtból készül. Igazán tápláló reggeli.
Desszertek közül a tejberizs igen kedvelt az országban, de érdemes megkóstoltni a híres ecuadori sajtfagyit is, ami igen édes egyénként. Salcedo város fagyijait az egész ország imádja. Ecuador nagy csoki exportőr, az ecuadori csokoládé világszerte elismert, kakaótartalma legalább 70%-os.
Üdítőitalok között nem sok érdekesség találunk, a helyiek szeretik a cukros, szénsavas üdítőket. Az éttermekben azonban finom smoothie-kat készítenek. A guanamora például szederből és guavából késgül. Illetve megkóstoltam még a roserot is, ami egy igen édes ital tele apróra vágott gyümölcökkel és kukoricadarabokkal. A sörök közül a Club Cerveza az ország nemzeti itala, a helyi borok is igen finomak.
igen finomak.