Dánia mezőgazdasága mindig is fontos szerepet játszott az ország életében, így nem meglepő, hogy konyhaművészete is igen jó minőségű. A családok egykor maguknak állították elő a hozzávalókat, és a nagy mennyiségnek hála még a hosszú, hideg tél során is maradt mit enni. A dán ételek nem túl fűszeresek, a legfontosabb fűszerek, amit használnak a babérlevél, a bors, a kapor, az oregánó, a rozmaring és a kakukkfű.
A dánok sok húst, halat és burgonyát fogyasztanak. A halak és tenger gyümölcsei fontos szerepet kap a dán konyhában, hiszen a hosszú partszakasz miatt közül a legfontosabb a lazac, a lepényhal, az angolna és a kaviár is fontos szerepet kap. A húsok közül első helyen áll a sertés, de sok szárnyast és marhahúst is esznek. A sonka és a szalonna fontos kiváló minőségű, és elmaradhatatlan alapanyag.
A dánok sokszor fogyasztanak szendvicset ebédre, hiszen inkább vacsorára esznek kiadós, meleg ételt, mikor együtt a család. Ez a szokás még az 1800-as évek derekán kezdődött, de azóta is tartják a dánok. Az úgy nevezett smorrebrod szintén megjelenik a svéd és a dán konyhaművészetben. A dán verzió alapja a dánok híres rozskenyere, amelyre különböző feltétek kerülnek, de nem fedik le a szendvicset egy másik szelet kenyérrel. A tartalmas feltétek között lehetnek húsok, felvágottak, halak, sajtok, levár, főtt tojás és egyéb köretek.
Hasonlóan ikonikus dán étel a frikadeller, ami egy kerek, sült, vagdalt húsgombóc, ami leggyakrabban sertéshúsból készül. Az étel eredete vitatott, hiszen találunk hasonlót a német és a lengyel gasztronómiában, de tény, hogy a dánok kedvenc főétele, melyet gyakran fogyasztanak főtt burgonyával és salátával. Igazán finom, ne hagyjuk ki, ha Dániában járunk. Szintén az ország nemzeti étele a stegt flaesk, amely egy sertéssült petrezselymes burgonyával és mártással tálalva. Ez a dán karácsonyi menü egyik legfőbb fogása.
A sült kolbász is elmaradhatatlan dán étel, amit a hot doghoz hasonlóan gyakran esznek kifliben ketchuppal, majonézzel és sült hagymával vagy esetleg uborkával. A dán kolbász gyakran vörös színű, hogy így még forróbbnak és étvágygerjesztőbbnek tűnjön. A dán hot dog az ország kedvenc gyorsétele, és egyben a dán kultúra szerves részét képezi.
A dánok sok kávét és csokis tejet fogyasztanak, de talán a legfontosabb alkoholmentes italuk a bodzaszörp, ami igen nagy népszerűségnek örvend az országban. Ezt gyakran a dánok maguknak készítik el, és telente forralva isszák, mert azt tartják, hogy jó a megfázásra. Az alkoholos italok közül pedig természetesen a sör áll első helyen. Elég csak a Carlsberg vagy a Tuburg márkát említeni, melyek az ország fontos exportcikkei. Ezen kívül fontos még megemlíteni az akvavitet, amely egy burgonyából készült rövidital, melyet különböző fűszerekkel ízesítenek, illetve a gloggot, ami egy fajta puncs vörösborból készítve, amit a dánok karácsony környékén fogyasztanak.
A dán édességek közül érdemes megemlíteni a wienerbrodöt, ami egy osztrák pék nevéhez kötődik, aki Dániába vándorolt be. A dán sütemények egyszerű alapanyagokból, csokoládéból és szárított gyümölcsökből készülnek. A legfontosabb gyümölcseik pedig az alma, a cseresznye, a szilva, a körte, a ribizli és az erdei gyümölcsök.