A koreai konyha gyökerei igen messzire nyúlik vissza, egészen a nomád hagyományokig visszavezethetőek. Bár nagy hatással volt rá a szomszédos Japán és Kína, jelenlegi formája továbbra is az egyik legegészségesebb konyha a világon, hiszen számos öregedésgátló élelmiszert fogyasztanak, az ország ikonikus étele, a kimcsi pedig felkerült az UNESCO szellemi világörökségek listájára. A koreai konyha alapját a rizs, a zöldségek és a tenger gyümölcsei képezik, tejtermékeket alig fogyasztanak. Ételeik ízesítésére leginkább szójaszószt, csilipaprikakrémet, fokhagymát és gyömbért használnak, de számos olyan alapanyagot is használnak, ami a nyugati konyhában teljesen ismeretlen.
A koreai gasztronómia legfontosabb jellemzője az, hogy itt nem előételt és főételt esznek az emberek, hanem a főétel mellé kis tálakban kapunk köreteket, és gyakran levest is. A risz szinte elmaradhatatlan része az étkezésnek, de a már említett kimcsi is, amely fermentálással készül kínai kelből, retekből, zöldhagymából és uborkából. Koreában az étkezés egyfajta különleges esemény, így a családok, barátok és kollégák gyakran esznek együtt, megosztva az ételt.
Az ország egyik legtipikusabb étele a pibimbap, amely rizsből és különböző friss zöldségekből készül, például babcsírából, sárgarépából, uborkából és sáspáfrányból. Kerülhet bele marhahús vagy csak tofu, és gyakran tesznek bele tükörtojást is. Fogyasztás előtt össze kell keverni az ételt. Természetesen itt is kapunk hozzá egy sor salátát kis tálakban. A másik ikonikus koreai étel a pulgogi, amely marhahúsból vagy sertéshúsból készült marinált koreai étel. A húst szójaszósszal, fokhagymával és szezámolajjal fűszerezik.

Ezeken kívül érdemes megkóstolni a buchimgaet, ami egy sós palacsinta, ami különböző zöldségekból készül tojás és liszt hozzáadásával. Készülhet halakkal, illetve tengergyümölcseivel, illetve más húsokból. Koreában járva érdemes megkóstolni a különböző tengergyümölcseit. Ehetünk rákból, kagylókból és más tengeri herkenytűkból készült levest, illetve a bátrabbak kipróbálhatják milyen nyersen fogyasztani a polipot illetve az ország talán egyik legbizarabb ételét, a koreai péniszhalat, amely egy tengeri féreg. Ezeket csupán sóval és szezámolajjal fűszerezik, és a helyiek úgy fogasztják, hogy még mozognak közben.

Az ország éjszakai piacait járva sok különlegességet kóstolhatunk meg. Érdemes kérni egy hotteokot, amely egy mézzel töltött forró palacsinta, de a Squid Game című sorozatból ismert dalgona is kihagyhatatlan. Ez egy olvasztott cukorból készült édesség. A fish cake szintén fontos koreai utcai étel, ez egy filézett, őrölt halból készült tészta, melyet kis pohárban szolgálnak fel, levessel leöntve. A kimbap pedig a japán szusihoz hasonló rizsétel tengeri hínárba tekerve. A töltelék lehet hal, majonéz illetve spenót többek között.
A legismertebb koreai ital természetesen a szodzsu, amely hagyományosan rizsből készül és alkoholtartalma 16-25%. Ezen kívül érdemes megkóstolni a makkollit, azaz a rizsbort, mely fehér színű. Ez jóval enyébb a szojuhoz képest. A koreai sörök is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de ha nem szeretnénk alkoholt fogyasztani, a koreai teákat mindenképpen kóstoljuk meg! A koreaiat egybéként szívesen kávéznak is, számos kávéházat találunk az országban, különösen Szöulban.



































