Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Japán gasztronómiája

2025. március 21. - szaz orszag

A japán konyha alapját a halak, illetve a tenger gyümölcsei és a rizs képezik. A rizs az étkezések elmaradhatatlan része, amit a helyiek már több, mint kétezer éve termesztenek. Ezeken kívül ételeik gyakran tartalmaznak szárított algát, illetve tofut és zöldségeket. A legnépszerűbb ezek közül a kínai kel, a padlizsán, az uborka és a répa. A húsfogyasztás csupán a 19. században terjedt el, az országba érkező külföldiek hatására.

 

A legismertebb japán étel a szusi, ami főtt, ecetes rizsből és halból, illetve más tengeri eredetű élelmiszerből készül. A közhiedelemmel ellentétben a szusi nincsen minden esetben algalapokba tekerve, ez csupán az egyik fajtája, melyet makizusi. Japánban sokkal gyakrabban fogyasztják a nigirizusit, mely ovális alakú, feltéte pedig hal és más tenger gyümölcse, illetve az inarizusit, amely tufubatyuba csomagolt rizs. A szusit általában szójaszószba mártogatják, illetve vaszabival és gyömbérrel ízesítik.

 

screenshot_2025-03-21-13-32-46-022_com_miui_gallery.jpg

 

Ha a japánok nem rizst esznek, akkor biztosan tésztát. A három legfontosabb tésztatípus a rámen, a szoba és az udon. A rámen tésztát a nevét viselő levesben fogyasztják, míg a szoba hajdinalisztből készül. Ennek a sült változata a jakiszoba. A harmadik típus, az udon vastag, búzalisztből készült tészta. Tipikus japán étkezés a bento, mikor kis dobozban tálalnak fel különböző ételek együttesét. A hagyományos japán bento rizst, halat vagy húst illetve zöldségeket tartalmaz.

 

A japánok leginkább nagy társaságban szeretnek étkezni. Gyakran a tatami szobában esznek, a padlón ülve. Elmaradhatatlan a meleg törölköző, vagy a hideg törlőkendő, melyek a kéz tisztítására szolgálnak az étkezések előtt. Evőpálcikákkal esznek, melynek a hegyes vége mindig balra mutat, mikor nem használják. Ételeiket megosztják egymással. Erre jó példa az izakaja típusú étterem, amely egyfajta bár, ahová leginkább munka után ülnek be az emberek iszogatni, és különböző fogásokat rendelnek, amiből aztán mindenki azt vesz, amit akar. A végén a számlát egyenlően elosztják. 

 

Hasonlóan közösségi étkezés a yakiniku, mikor is a japánok maguknak grillezik a húsaikat az asztal közepén lévő barbecue sütőben, tűz felett. Ez lehet marha, sertés, csirke vagy bárány is, esetenként pedig zöldségek. Ha pedig levest szeretnének enni, shabu shabut nabet, vagy valamilyen más hotpotot esznek, melyet szintén egy nagy, közös tálban főznek össze maguknak. Mikor kész, mindenki szed magának egy tányérral belőle. A hot potok általában nyers húsból, tofuból és zöldségekből készülnek. 

 

screenshot_2025-03-21-13-23-58-883_com_miui_videoplayer-edit.jpg

 

Az italok közül a legfontosabb a tea, a híres zöld teát a maccsát egykoron rituális teaszertartáshkhoz használták. Emellett számos zöld tea létezik még. Az alkohol tartalmú italok közül fontos megemlíteni a szakét, amely többféle rizs erjesztésével készül, és általában 12-15% alkohol tartalmú. A másik különlegesség az umeshu nevű likőr, melyet az ume szilvából készítenek. Ezen kívül sokfajta japán sör létezik, érdemes ezeket is megkóstolni. A legfontosabb japán édesség a mochi elnevezésű rizssütemény, illetve a vagasi, amely vörösbab paszta hozzáadásával készül. Próbáljuk ki a maccsa teaízű fagyit is!

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr9718821572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása