Peru gasztronómiája nekünk kissé ismeretlen lehet, azonban Latin-Amerikában annyira kedvelik a perui ételeket, hogy több szomszédos országból csupán azért járnak át a turisták, hogy egy jót egyenek. A perui ételek igen fűszeresek és karakterisztikusak, gyakran használnak fokhagymát, chilit és lime-ot a helyiek. A perui konyha erdetete a nagy múltú inka népig vezető vissza, de természetesen számos európai hatás is érte. A szomszédos népektől pedig szintén vettek át bizonyos ételeket az évszázadok során.
A legfontosabb perui alapanyag a burgonya. A helyiek szerint közel 4000 fajta burgonya terem az országban, így nem meglepő, hogy ez a legtöbb étel hozzávalója. A quinoa nevű gabonaféle szintén gyakran megjelenik, köretként vagy levesben fogasztják leginkább. A kukorica, hasonlóan sok más latin-amerikai országhoz, Peruban is igen nagy népszerűségnek örvend. A peruiak sok húst fogyasztanak, a tengerparton pedig rengeteg halételet kóstolhatunk meg.
Peruban a legtöbb vacsora vagy ebéd levessel kezdődik. A perui levesek nem tartalmaznak húst, viszont igen sok tésztát, rizst esetleg gabonaféléket tesznek bele a helyiek. Ha nem szeretnénk levest, megkóstolhatjuk a ceviche perui változatát, amely nekem személy szerint a kedvencem volt Latin-Amerikában. A marinált, nyers halakból készült étel perui változata igen fűszeres, hagymával, chilivel és lime-lével szolgálják fel. Egy másik híres előétel a papa a la huancaina. Ez főtt burgonya csipős sajtszósszal leöntve, és salátával felszolgálva.
A föételek között iganán érdekes fogásokat találunk. A perui konyha legkülönlegesebb fogása a sült tengerimalac. A turistákat sokkolva az állatot egyben szolgálják fel, a fejét is meghagyva. Az íze nem különösebben izgalmas, de biztosan életre szóló élmény megkóstolni. A másik ikonikus étel az alpaka-steak. Fontos megjegyezni, hogy mivel az állatokat a szőrükért tartják, így leginkább az idősebb alpakák húsát szolgálják fel, így itt is inkább az élmény miatt érdemes az ételt megrendelni, nem pedig az íze miatt. A harmadik perui főétel, amit ki kell próbálni a lomo saltado, ami tulajdonképpen sült marhabélszín. Nekem ez az étel igen ízlett, hiszen a sok hagyma és paradicsom miatt igen karakterisztikus íze volt.
A leghíresebb perui ital a pisco, amely egy 40% alkoholtartalmú borpárlat. Van ugyan, aki magában fogyasztja, de a helyiek legtöbbször koktélként lime hozzáadásával isszák. Ezt hívják Pisco Sour-nak. Létezik maracujáa verziója is, ezt is érdemes megkóstolni. Az alkoholmentes üdítőitalok közül a legtöbbet a sárga színű, tutti-frutti ízű Inka Colából fogyasztjak, ami Peruban népszerűbb, mint a Coca Cola. Igazán különleges a chicha morada is, amely annak ellenére, hogy egy speciális fajta kukoricából készült ital, íze mégis igen édes, így jól illik szinte bármilyen főétel mellé.
Ha Peruban járunk, feltétlenül vegyünk a szupermarketben Sublime csokit, ami igazán finom, nem véletlen, hogy ez a helyiek kedvenc édessége. Ha Peru gasztronómiájájáról beszélünk, nem hagyhatjuk ki a teákat sem, amelyek megkönnyítik az alkalmazkodást a nagy magassághoz. Érdemes kokalevélből készült teát inni naponta legalább egyszer, de a helyiek magát a levelet is szívesen rágcsálják. Nekik ez a kulturájuk része. A másik tea a muna, egyfajta mentalevélből főzött ital. Ez szintén számos jótékony hatással bír a szervezetre, javítja a gyomor működését, segíti az emésztést.