Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Costa Rica gasztronómiája

2021. október 04. - szaz orszag

 A természeti szépségeiről híres Costa Rica konyhája kevésbé ismert, mint például Mexikóé vagy Perué, és összességében elmondhatjuk, hogy az ételek igen egyszerűek, és nem is különösebben csípősek. A legfontosabb alapanyagok a rizs, a bab és a kukorica. Ennek ellenére mégis igen változatos az éttermek kínálata, és a fogásaik is sokszor eltérnek, hiszen minden séf igyekszik egy kicsit a sajátíze szerint készíteni a specalitásokat.

 

A már említett rizs-bab-kukoricahármas mellett gyakori alapanyagok a burgonya és a húsok, melyek közül leginkább disznóhúst és marhahúst használnak ételeik elkészítéséhez. Fontos szerepet kapnak a halak és a tengergyümölcsei is, különösképpen a tengerparti területeken, ahol friss halételekből válogathatunk. Az ételekhez gyakran szolgálnak fel főzőbanánt és avokádót is.

 

A leghíresebb costa rica-i étel a casado, ami nem hiányozhat egyetlen étterem menüjéről sem. Ez tulajdonképpen egy banánlevélen felszolgált válogatás különböző ételekből: találunk benne rizset, babot, húst, krumplit, salátát. Az étel nevének jelentése házas férfi, és arra utal, hogy régen az ültetvényeken dolgozó férfiak felesége ilyen módon csomagolta be nekik ebédre banánlevélbe az előző este vacsorájának maradékait. 

 

img_20210925_174437.jpg

 

A costa ricai konyhában kiemelkedő szerepet kapnak a levesek. Kóstolhatunk tyúkhúslevest, sopa negrát vagy olla de carnét. A helyiek nem előételként esznek levest, hanem főételként, rizst szolgálva fel mellé, így pedig már egy tartalmas ételt kapnak. A sopa negra egy húsmentes bableves, melybe főttojás kerül. Az olla de carne pedig sok húst tartalmaz, és különleges zöldségekből főzik, amik küzöl a maniókát, főzőbanánt és a burgonyát ismerjük csupán.

 

img_20211004_084837.jpg

 

Ezeken kívül még megkóstolhatjuk az arroz con pollo vagy arroz con marisco ételeket, melyek rizsből és csirkehúsból vagy rizsből és tengergyümölcseiből készülnek, illetve a dél-amerikai ceviche helyi megfelelőjét. Ez ugyebár egy citromlében pácolt nyers halakból készült, hidegen felszolgált fogás.

 

Azonban ami a costa rica-i gasztronómia igazi különlegessége, azok a gyümölcsök. A lista igen hosszú, a helyiek pedig nagy előszeretettel készítenek belőlük frissen facsart gyümölcsleveket és tejes turmixokat. Azért megpróbálom felsorolni a legfontosabb gyümölcsöket a teljesség igénye nélkül: papaya, mangó, görögdinnye, ananász, eper, áfonya, tamarindusz, szúrszop, guava és maracuja. 

 

Ha nem gyümölcslevet isznak a costa ricaiak, akkor valószínűleg kávéznak. Costa Rica messze földön híres a kávéjáról, a helyiek pedig igen nagy kávéfogyasztók. Ezen kívül még érdemes megkóstolni a cukornád préselt levét, amit magában vagy tejjel felöntve fogyasztanak. A kiváló csokoládéjukat pedig szintén kötelező finomság akár desszert, akár ital formájában. Az alkoholos italok közül pedig az elmaradhatatlan Imperial sör a legnépszerűbb.

 

A főétkezések között a helyiek péksüteményeket eszegetnek (empanadas), melyek lehetnek sósak vagy édesek. Ezen kívül nagyon népszerű a tortilla kukoricachips és a maniókából készült ropogtatnivaló. Ezeket nem magában fogasztják, hanem apróra vágott, fűszeres paradicsommal vagy babból készített pasztával. Igazi costa rica-i talalmány még a Lizano-szósz, amely többek között fekete borsból és mustárból készül, és szinte bármilyen fogás ízetésére kiválóan alkalmas.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8116708182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buszrajongó 2021.11.14. 10:04:58

A téma kimondottan érdekes, de közzététel előtt nem ártana egy írástudóval átnézetni. A "rizset", a "főttojás" különösen fájdalmas volt, ami mellett a "costa rica-i" már szinte említésre sem méltó. (Helyesen Costa Rica-i lenne egyébként).

A nyelvtani hibák viszont már nagyon durvák. Az "ezeket nem magában fogyasztják" igen kínos. Azért egy magyar anyanyelvűnek legyen már alapvetés az egyes és többes szám összehozása! "EzEKet nem magUKban vagy EZT nem magÁban fogyasztják.
süti beállítások módosítása