A természeti szépségeiről híres Costa Rica konyhája kevésbé ismert, mint például Mexikóé vagy Perué, és összességében elmondhatjuk, hogy az ételek igen egyszerűek, és nem is különösebben csípősek. A legfontosabb alapanyagok a rizs, a bab és a kukorica. Ennek ellenére mégis igen változatos az éttermek kínálata, és a fogásaik is sokszor eltérnek, hiszen minden séf igyekszik egy kicsit a sajátíze szerint készíteni a specalitásokat.
A már említett rizs-bab-kukoricahármas mellett gyakori alapanyagok a burgonya és a húsok, melyek közül leginkább disznóhúst és marhahúst használnak ételeik elkészítéséhez. Fontos szerepet kapnak a halak és a tengergyümölcsei is, különösképpen a tengerparti területeken, ahol friss halételekből válogathatunk. Az ételekhez gyakran szolgálnak fel főzőbanánt és avokádót is.
A leghíresebb costa rica-i étel a casado, ami nem hiányozhat egyetlen étterem menüjéről sem. Ez tulajdonképpen egy banánlevélen felszolgált válogatás különböző ételekből: találunk benne rizset, babot, húst, krumplit, salátát. Az étel nevének jelentése házas férfi, és arra utal, hogy régen az ültetvényeken dolgozó férfiak felesége ilyen módon csomagolta be nekik ebédre banánlevélbe az előző este vacsorájának maradékait.
A costa ricai konyhában kiemelkedő szerepet kapnak a levesek. Kóstolhatunk tyúkhúslevest, sopa negrát vagy olla de carnét. A helyiek nem előételként esznek levest, hanem főételként, rizst szolgálva fel mellé, így pedig már egy tartalmas ételt kapnak. A sopa negra egy húsmentes bableves, melybe főttojás kerül. Az olla de carne pedig sok húst tartalmaz, és különleges zöldségekből főzik, amik küzöl a maniókát, főzőbanánt és a burgonyát ismerjük csupán.
Ezeken kívül még megkóstolhatjuk az arroz con pollo vagy arroz con marisco ételeket, melyek rizsből és csirkehúsból vagy rizsből és tengergyümölcseiből készülnek, illetve a dél-amerikai ceviche helyi megfelelőjét. Ez ugyebár egy citromlében pácolt nyers halakból készült, hidegen felszolgált fogás.
Azonban ami a costa rica-i gasztronómia igazi különlegessége, azok a gyümölcsök. A lista igen hosszú, a helyiek pedig nagy előszeretettel készítenek belőlük frissen facsart gyümölcsleveket és tejes turmixokat. Azért megpróbálom felsorolni a legfontosabb gyümölcsöket a teljesség igénye nélkül: papaya, mangó, görögdinnye, ananász, eper, áfonya, tamarindusz, szúrszop, guava és maracuja.
Ha nem gyümölcslevet isznak a costa ricaiak, akkor valószínűleg kávéznak. Costa Rica messze földön híres a kávéjáról, a helyiek pedig igen nagy kávéfogyasztók. Ezen kívül még érdemes megkóstolni a cukornád préselt levét, amit magában vagy tejjel felöntve fogyasztanak. A kiváló csokoládéjukat pedig szintén kötelező finomság akár desszert, akár ital formájában. Az alkoholos italok közül pedig az elmaradhatatlan Imperial sör a legnépszerűbb.
A főétkezések között a helyiek péksüteményeket eszegetnek (empanadas), melyek lehetnek sósak vagy édesek. Ezen kívül nagyon népszerű a tortilla kukoricachips és a maniókából készült ropogtatnivaló. Ezeket nem magában fogasztják, hanem apróra vágott, fűszeres paradicsommal vagy babból készített pasztával. Igazi costa rica-i talalmány még a Lizano-szósz, amely többek között fekete borsból és mustárból készül, és szinte bármilyen fogás ízetésére kiválóan alkalmas.