Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Szaúd-Arábia gasztronómiája

2023. október 30. - szaz orszag

A muszlim vallású Szaúd-Arábia konyhája szigorú szabályokat követ mind a hozzávalók, mind pedig az elkészítési módok szempontjából. Az Arab félszigeten a sivatagos területek mellett legelők, oázisok és pálmaligetek is találhatóak. Ennek következtében étrendjük a búzára, a datolyára és a tejtermékekre épül, illetve sok vadhúst és halat fogyasztanak. Ám az ország gasztronómiáját legjobban a különleges, helyi fűszerek használata jellemzi. A nagy kiterjedésű országban jelentős eltérések vannak a különböző régiók között, ezért érdemes az országnak minél több részére eljutni, hogy teljes képet kaphassunk az ország gasztronómiájáról.

 

Az országban járva sok tradicionális éttermet találtunk, ahol a földön ülve, párnák között ülve étkezhetünk. Érdekesség, hogy a helyiek gyakran egy nagy tányérból étkeznek közösen, gyakran evőeszközök használata nélkül, leginkább kenyérdarabokkal kanalazzák ki az ételt. A tál alá egy nagy méretű fonott alátétet tesznek.

 

Az ország nemzeti étele a kabsa, melynek több változata létezik. Ez tulajdonképpen egyfajta rizseshús, melyet basmati rizsből és csirkehúsból vagy rákból főznek különböző zöldségek és magok, illetve szárított gyümölcsök hozzáadásával. A rizs lehet sárga színű, amennyiben sáfrány hozzáadásával készítik, vagy pedig sima fehér rizs. A bors, kardamom, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg és babérlevél igazán különleges ízt ad az ételnek, melyet mazsolával, mogyoróval és fenyőmaggal szórnak meg. Ezt mindenképpen kóstoljuk meg, ha Szaúd-Arábiaba utazunk. Ehhez igen hasonló étel a bukhari rizses csirke, melynek neve az üzbég Bukhara városára utal, ahonnan a szaúdiak egykor vásárolták a jó minőségű rizst, melyből a finom ételt készítették.

 

img_20231030_175912.jpg

 

A Vörös-tenger partján fekvő városokban mindenképpen kóstoljuk meg a frissen fogott halakból készített ételeket. Mi tengeri sünhalat ettünk grillezve, és homárt csípős szósszal. A halakhoz két féle rizst adnak, sima fehér rizst, illetve fekete rizst. Ezen kívül két szósz is jár hozzájuk: a jól ismert szezámmagból készült, sűrű állagú tahini szósz, illetve egy citromos szószt.

 

img_20231030_175859.jpg

 

Igazi különlegesség a goursan nevű étel, amely különböző zöldségek és hús összefőzéséből készül, melybe galuskát és vékony kenyérdarabokat szórnak, hogy felszívja a felesleges szószt, egy sűrű ételt készítve. Ezen kívül megkóstoltam még a fakhar nevű ételt is, mely birkahúsból készült, és személyes kedvencem volt a szaúd-arábiai utazásom során. Ezt egy kis agyagedényben szolgálták fel, papírvékony lapos kenyeret mellékelve hozzá.

 

Szaúd-Arábiában igazán nagy hagyománya van a teázásnak és a kávézásnak, az italokat pedig különleges kancsókból (dallah) szolgálják fel. Az arab kávé egyáltalán nem olyan, mint amihez hozzá vagyunk szokva, inkább egy sárga színű, sűrű teára emlékeztet. Mivel kardamom hozzáadásával készül, így íze igazán jellegzetes. Érdekesség, hogy az arab kávé az UNESCO szellemi kultúrális örökségi listájára is felkerült. A tea szintén elmaradhatatlan, legjobb az étkezéseket egy finom csésze teával zárni. A teák különleges ízvilággal rendelkeznek. Ihatunk például gyömbéres és sáfrányos teát, vagy éppen mentás-sáfrányos teát is. Még ennél is izgalmasabbak a tej hozzáadásával készült teák (adni vagy adeni tea), illetve a kadak tea, melyek szintén kardamom és gyömbérből készülnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5318246779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása