A kirgiz konyhát egyfelől a nomád életmód, másfelől pedig a szomszédos népek hatása hozta létre. A nomád életmód és a szűkös rendelkezésre álló alapanyag miatt a legfontosabb kérdés az ételek konzerválása volt. Ez megmutatkozik az ételek elkészítési módjában is, hiszen a legfontosabb az volt, hogy minél tovább fogyaszthatóak legyenek az alapanyagok.
A hozzávalók tekintetében azt tapasztalhatjuk, hogy a legtöbb étel kevés alapanyagból készült, nem sok zöldseget fogyasztanak. A legtöbb fogás tészta vagy galuskaalapú, viszont sok hús és tejterméket (sajtokat, vajat, kefírt) esznek. A kirgizek kevés fűszert használnak, ételeik egyszerűek, de igen jellegzetesek. A legtöbb étel meleg és tápláló, hogy jobban bírjak az emberek a zord időjárást.
A másik hatás a szomszédos népeké, így Közép-Ázsiában járva azt tapasztalhatjuk, hogy hasonlóak a fogások, csupán a fűszerezésben térnek el. A kirgiz konyhára jelentősen hatott többek között a török, a kazah és az üzbég konyhaművészet. Fontos megemlíteni a kisebb népcsoportok, az ujgurok vagy a dunganok befolyását is, hiszen sok az ország keleti részében számos nemzetiségi éttermet találunk.
A kirgizek asztaláról nem hiányozhatnak a tipikus közép-ázsia kerek laposkenyerek (naan), melyeket szénnel fűtött kemencékben sütnek ki. A kenyereket vajjal vagy lekvárral fogyasztják, de a főételek mellé is jól illenek.
A kirgizek kedvelik a húsos ételeket, gyakran fogyasztanak bárány- és marhahúst. A legtradícionálisabb kirgiz élet a beshbarmak, melynek neve annyit jelent, hogy öt ujj, ami valószínűleg arra utal, hogy az élet egykor kézzel ették. Ez az étel egyfajta gazdag húsleves sok tésztával és hússal, melyet a kirgizek ünnepi alkalmakkor szoktak fogyasztani. A hús lehet lóhús vagy bárány, esetleg marhahús.
A másik kihagyhatatlan kirgiz étel a manty, a hússla töltött kis batyu. A lisztből készített tésztában darálthús és hagyma található. A manty nem csupán a kirgiz konyha elmaradhatatlan eleme, a szomszédos Kazakhsztánban és Üzbegisztánban is megtalálható szinte mindegyik étteremben.
Már említettem a dungan konyhát, melynek legfontosabb fogása a lagman, melyet a legtöbb kirgiz étterem felvett már az étlapjára. Ez is egy tésztaalapú étel, ami annyira bő szósszal van elkészítve, hogy már-már inkább levesnek tűnhet. Az étel különlegessége a kézzel sodort vastag tésztája, a gazdagon fűszerezett, enyhén csípős feltét pedig összetéveszthetetlenné teszi. Érdemes megkóstolni!
Az italok közül első helyen a tea áll, kávét csak elvétve fogyasztanak. Kérhetünk zöld- vagy fekete teát, ezt mindig hatalmas teáskannákban szolgálják fel. Náluk a teázás külön program. A forró tea igen jól eshet a hosszú, hideg télen. A tea mellé lekváros kenyeret vagy kekszet ropogtatnak.
Nyáron azonban egész sor hűvös italból válogathatunk, melyet minden sarkon kínálgatnak az utcai arusok: kvasz, chalap és maksym. A kvasz erjesztett gabonaital vízzel felengedve , a chalap a török ayran joghurtital helyi pikáns verziója szénsavval, a maksym pedig fermentált malátából és más gabonából készült hideg ital.