Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Finnország gasztronómiája

2024. január 06. - szaz orszag

A tipikusan észak-európai, finn gasztronómia sok hasonlóságot mutat a szomszédos svéddel és orosszal. A zord időjárás miatt a finneknek igazán kreatívaknak kellett lenniük, hiszen nemcsak, hogy kevés alapanyag áll rendelkezésükre, de meg kellett tanulniuk tartósítani az ételeiket is. A halászaton és vadászaton alapuló nomád életmód folytán mindig is sok halat és húst fogyasztottak. A mai napig a hús a legfontosabb alapanyag. Napjainkban rénszarvas-, jávorszarvas-, sertés- és marhahúst esznek leggyakrabban. Ezeket gyakran fogyasztják kolbász formájában és hurkaként.

 

Ezek mellett ételeik sok zöldséget tartalmaznak, leginkább fehérrépát, sárgarépát, babot, borsót, káposztát és burgonyát. Emellett az erdőben nagy mennyiségben található gomba is a finn étrend szerves részét képezi. Szintén elmaradhatatlanok az erdei bogyók (vörös áfonya, tőzegáfonya és a mocsári hamvas szeder). Ezekből gyakran készítenek lekvárt, melyeket mártásként, illetve a desszertekhez esznek. Ezeken kívül fontos szerepet kapnak a gabonafélék (rozs és árpa). A finn kenyerek igazán változatos alakúak és megjelenésűek, a reggeli elmaradhatatlan eleme a kása. A tejtermékek szintén fontos szerepet kapnak

 

A finnek egyik legtipikusabb étele a sült törpemaréna, melyet leginkább a finn tóvidékeken fogyasztanak, de annyira népszerű, hogy talán nincs is olyan finn ember, aki ne evett volna valaha életében. A lazac szintén igen nagy népszerűségnek örvend, gyakran készítenek belőle levest, de rakott tészta formájában is nagy előszeretettel eszik, lohikiusaus néven találhatjuk meg.

 

Ezeken kívül több svéd étel finn verzióval is találkozhatunk. Például a barna szószos svéd húsgolyó krumplipürével, illetve az apróra vágott maradékból készült pytt i panna itteni megfelelője, a pyttipannu. Az orosz hatást pedig a pirog helyi változata erősíti. Ez egy kis hajó rozslisztből, melyet különböző töltelékkellel készítenek el.

 

A finn desszertek, hasonlóan a nem túl erős fűszerezésű főételekhez, nem igazán édesek, ezért igen jól esik hozzá az áfonyalekvár. Gyakran esznek kalácsokat, fánkokat. Itt is igen nagy népszerűségnek örvend a skandináv gyömbéres keksz, melyet Finnországban piparkakut néven lehet kapni.

 

Érdemes beszélni a finn italokról is. A finnek sok teát és kávét fogyasztanak, ami nem meglepő a viszontagságos időjárás miatt, illetve a hosszú, sötét tél miatt, amikor gyakorlatilag bizonyos helyeken hetekig nem látni napfényt. Azonban alkoholt is nagy mennyiségben fogyasztanak, a paletta igazán széles. Első helyen a helyi sörök állnak (Karhu, Lapin Kulta). Fontos még megemlíteni a finn vodkákat, melyek közül a Finlandia a legismertebb., de hasonlóan népszerú a Minttu nevű mentalikőr, melynek jelentés gyógynövény.

 

img_20240106_130040_1.jpg 

 

A helyiek ezen kívül még készítenek gint. A leghíresebb a Kyrö, amely teljes mértékben rozsból készül. Illetve érdemes még megkóstolni a glöggit is, amely tulajdonképpen a skandináv fűszerezésű forralt bor. A polcokon megtalálunk többféle hard seltzer italt is, amely csak most kezd nagyobb népszerűségnek örvendeni. Ez tulajdonképpen szódavíz hozzáadásával készült, 3-5%-os, vodka vagy más alkohol alapú ital. Végül pedig igazi különlegesség a homoktövis-bogyóból készült brandy, mely Tryni néven található meg.

img_20240106_130101_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6518296523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása