Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Albánia gasztronómiája

2024. június 30. - szaz orszag

 

Albánia elhelyezkedése következtében egy újabb példája a mediterrán konyhának, melyre történelme miatt igen nagy hatással volt a görög és a török konyhaművészet, és sok hasonlóságot mutat a szomszédos balkáni országokéval. Ahogyan keverednek a vallások az országban, ugyanúgy keverednek a hozzávalók, egy igazán izgalmas, egyedi elegyet alkotva.

 

A hosszú tengerpart miatt az albánok sok halat fogyasztanak, különösen a tengerparti régiókban, illetve a legtöbb étel tartalmaz húst, elsősorban bárányt és csirkét, de találunk marha-, szárnyas, és disznóhúsból készült fogásokat is. Ételeiket nem fűszerezik túl, de gyakran ízesítik bazsalikommal, oregánóval, rozmaringgal, kakukkfűvel. A zöldségek közül pedig sok paradicsomot, burgonyát, paprikát, hagymát és fokhagymát esznek.

 

Az albánok gyakran esznek levest. Ha kis tavernákban járunk ebédidőben, láthatjuk, hogy náluk ez általában nem előétel, hanem kenyérrel egy könnyű, finom fogás, ami nem utolsó sorban igen költséghatékony is. A helyiek kedvence a bableves, azaz a fasule, mely fehérbabból készül, de gyakran esznek burgonyalevest is, illetve egy igazán különleges ízű levest, mely rizsből készül citrom hozzáadásával, így az íze kissé savanykás. Ezek a levesek általában tartalmaznak húst is.

 

20190307_115107.jpg 

 

A főételek között megtaláljuk a balkáni csevap helyi verzióját, a kernackát, melyet különösképpen Korca városában kötelező megkóstolni, a csirkenyársat, illetve a már említett finom, és kiváló minőségű halételeket. Azonban, ha Albánia nemzeti ételét akarjuk megkóstolni, akkor a tave kosit kell kérnünk. Ez az étel tulajdonképpen joghurtban sült bárány, amit a helyiek úgy készítenek el, hogy megsütik a bárányt, majd lisztből és olívaolajból rántást készítenek, amihez joghurtot és tojásokat adnak, és a báránnyal együtt összesütik a báránnyal. Szintén híres albán étel a töltött paprika is, melynek az eredete szintén a török hódoltságra vezethető vissza, akárcsak a pilaf, a rizses hús, mely készülhet hús nélkül is, csak a egy kis leves hozzáfőzésével az íz kedvéért. Ezen kívül érdemes megkóstolni a híres albán vegyes salátát, mely igen hasonlít a görög salátára összetevőit tekintve.

 

screenshot_2024-06-27-16-57-15-841_com_miui_gallery-edit.jpg

 

Albániában is nagy népszerűségnek örvend a balkáni byrek, a különböző töltelékekkel készített lepény. Érdemes a reggeli órákban felkeresni érte a pékségeket, hiszen akkor a legfrissebbek, és lehet, hogy már délre el is fogynak. A desszertek közül a leghíresebb a trilece, amely a spanyol piskóta alapú sütemény balkáni verziója, mely a legenda szerint három különböző fajta állat tejéből felvert krémből készül. Illetve érdemes megkóstolni az olajban kisütött fánkot, amit petulla néven árulnak. Emellett sok török édességek is átvettek, elég csak a tollumbát vagy a kadaifot említeni. Emellett igen híres az albán fagyi is.

 

Az albán italok közül érdemes megkóstolni a tipikus balkáni zacckávét, melyet szinte minden sarkon kaphatunk, a kis, kiülős kávézókban. Ezt általában egy pohár vízzel szolgálják fel. Szintén nem szabad kihagyni a dhallet sem, mely tökéletesen illik a grillételekhez. Ez egy könnyű joghurt ital, mely a török ayran helyi verziója, és nagy népszerűségnek örvend a helyiek körében. Végezetül pedig meg kell említeni a finom albán söröket. A leghíresebb a Korca városából származó Korca sör, illetve a tiranai Elbar, de egyre nagyobb a választék. Az albán borok készítésének hagyományai pedig a Római Birodalomig nyúlnak vissza. Érdemes még megemlíteni az albán rakit is, amely szőlőből készül, illetve a híres Skenderbeu konyakot.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2018436541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása