Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Litvánia gasztronómiája

2021. július 07. - szaz orszag

Litvánia kultúrája és az ország konyhája sokak számára ismeretlen, mégis érdemes figyelmet szentelni neki, hiszen igazán érdekes ételeket kóstolhatunk meg, ha az országban járunk. A litván konyhaművészetre a szomszédos népek (lengyelek, ruszinok) étkezési szokásai voltak leginkább nagy hatással, illetve a német és a francia konyha, azonban a keleti, krími konyhából is átvettek ezt-azt.

A litván ételek legfontosabb jellemzője az egyszerűség, és a helyi alapanyagok használata. Az ország hűvös éghajlata miatt más északi népek konyhájához hasonlóan itt is kiemelkedő szerepe volt a pácolásnak és a tartósításnak a hosszú, hideg tél miatt. A legfontosabb alapanyagok a burgonya, az árpa, a rozs, a káposzta, a sárgarépa, a borsó és a gombák. Fűszerek közül majoránnát, petrezselymet, köményt, kaport és hagymát használnak leggyakrabban, az ételeket nem fűszerezik túl. Emellett igen gyakran fogyasztanak tejtermékeket, különösen a tejfölt és a sajtot.

Ebédnél az első fogás szinte mindig a leves. A meleg leveseknek kiemelt szerepük van a litván gasztronómiában, hiszen táplálóak, és felmelegítenek a hideg télen, ezen kívül sok zöldséget tartalmaznak, így igazán egészségesek. A legnépszerűbb a forró céklaleves, melyet kaporral és borssal ízesítenek. A litván levesek legtöbbje tartalmaz húst is, néhány pedig halat. A meleg nyári napokon pedig hideg leveseket esznek. Érdekesség, hogy az ukrán borscs-nak az országban a hideg verziója ismert. Ha mégsem levest esznek előételként, akkor heringet vagy felvágottakat szolgálnak fel helyette.

A második fogás gyakran készül burgonyából, melyet sütve, főzve, a legkülönbözőbb módokon készítenek el. Sok főételük burgonya és hús kombinációja, például sertés, liba vagy ritkábban marha, esetleg bárányhús. A halételeket leggyakrabban párolják vagy sütik. Az ételekhez gyakran fogyasztanak savanyúságot, például savanyú káposztát. A lisztalapú ételek között találunk több töltött palacsintát és gombócot.

Litvánia nemzeti étele a Zeppelin, amit kötelező megkóstolni az országban járva. Az ólitván étel neve a léghajó-alakú gombóckákra utal. A hatalmas, körül-belül tíz centiméter átmérőjű gombócok főtt krumplitésztából készülnek, melyeket hússal töltöttek, és tejföllel és szalonnával szolgálnak fel. A legtipikusabb verzió mellett egyébként a töltelék lehet még gomba vagy túró is. Érdekesség, hogy az étel a középkor óta létezik, és eredetileg csak a nagyobb ünnepekkor fogyasztották a helyiek.

litvan2.jpg

Az étkezések végén a litvánok desszerteket esznek, tortákat vagy keményebb, lekváros finomságokat. A litván desszertek közül a mi választásunk a Tinginys nevű népszerű süteményre esett, amit kekszből, kakaóból, vajból és tejből készítenek. A rendkívül gyorsan és könnyen elkészíthető, eredetileg Kaunas városából származó desszert igen finom, és méltán népszerű. A litván desszertek egyébként a német hagyományokat őrzik, mézet, szerecsendiót és citromhéjat használnak a desszertjeikhez leggyakrabban.

litvan.jpg

Egy másik érdekes litván desszert a saktois, ami tulajdonképpen a kürtőskalács litván verziója, bár alakja leginkább egy karácsonyfára hasonlít. Ezzel azonban nehéz találkozni, hiszen a litvánok csupán ünnepi alkalmakra tartogatják a finomságot. A gyümölcsök közül az alma, a szilva és a körte terem meg leginkább az országban.

Az italok között találunk alkoholos és alkohol menteseket is. A litvánok szeretik a gyógynövény teákat, azon belül is leggyakrabban kamilla, kakukkfű- és csipkebogyó teát isznak. Az alkoholos italok közül a legnépszerűbb a mézsör, de a litván vodka is gyakran előkerül. Ez rozsból, búzából vagy krumpliból készül. Az italok mellé kiválóan illik a sült rozskenyér, amit a helyiek snack-ként fogyasztanak. Olajban sütik ki, majd fokhagymával és sóval ízesítik.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2516614892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.07.09. 18:53:25

Nagyon jó ez a gombócos kaja, kipróbáltam. Nekem a szoljanka levesük is nagyon bejött, bár ez a leves inkább orosz, mint litván. Többször ettünk pelmenyi-t is.
süti beállítások módosítása