Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Kolumbia gasztronómiája

2021. november 11. - szaz orszag

A hatalmas kiterjedésű Kolumbia konyhájáról nem egyszerű feladat röviden írni, és a 6 nagy régió konyhája is igen eltér egymástól. Ha mégis nagyvonalakban szeretnénk róla beszélni, elmondhatjuk, hogy a spanyol konyha volt rá a legnagyobb hatással, és az őshonos kolumbiai főzési szokások mellett afrikai és arab behatások érték. A kolumbiai ételek kevésbé népszerűek az országon kívül, mint más latin-amerikai ételek, ami arra vezethető vissza, hogy a kolumbiai ételek nem igazán fűszeresek, az ízek nem igazán karakterisztukusak.

Az ország konyhájának legfontosabb alapanyagai a burgonya, a rizs, a bab és a kukorica. Húst gyakran fogyasztanak, leginkább baromfi és sertéshús kerül az ételeikbe. A tengerparti régiókban a halak és a tenger gyümölcsei az elmaradhatatlan összetevők. Ezeken kívül sok gyümölcsöt fogyasztanak, illetve ezekből készült gyümölcsleveket isznak.

A legősibb kolumbiai étel az arepas, amely egy kukoricalisztből készült, olajban vagy serpenyőben sült lepény, amely elmaradhatatlan eleme a hagyományos kolumbiai reggelinek. Ha már a reggelinél tartunk, mindenképpen kóstoljuk meg a világhírű kolumbiai kávét, ami a remek minőségű kávébabok miatt tett szert hírnevére. Érdekesség, hogy a kolumbiaiak nem kávéznak annyira, ők a napot inkább teával vagy forrócsokival indítják. Ha pedig forrócsoki, azt inkább vízzel főzik, mintsem tejjel, az íze pedig kevésbé édes, hiszen kevesebb cukrot és több csokoládét tartalmaz.

Bogota nemzeti étele az ajiaco nevű leves, melyet minden ottjáró turistának kötelező megkóstolnia. A hagyományos andok-beli étel kukoricából, burgonyából, és csirkehúsból készül, és általában rizst is szolgálnak fel mellé. Ahogy Bogota városa és az ajiaco összeforrt, így elmaradhatatlan teendő Medellinben járva enni egy bandeja paisát. A tápláló étel számos hozzávalója közé tartozik a rizs, a bab, a főzőbanán, az avokádó, a tojás és kolbász illetve darált marhahús.

img_20210923_181038.jpg

A kolumbiaiak egyébként sok zöldséglevest fogyasztanak, gyakran kerül például lencseleves az asztalra. Ezek a levesek annyira sűrűek, hogy a külföldiek szemében inkább tartoznak a főzelékek közé. Szintén kolumbiai leves a mondogo, amely különböző zöldségek (répa, káposzta, zeller, burgonya és foghagyma) illetve pacal összefőzéséből készül. 

img_20211003_181401.jpg

A főétkezések között a helyiek empanadát esznek. A kis, hússal töltött táskak más latin-amerikai országban is igen népszerű snack-ek. Hasonlóan közkedvelt a pan de yucca, azaz a maniókából és sajtból készült kis, puha finomság. Szintén igazi utcai gyors finomság a bunuelos (olajban sült, sajttal töltött kerek fánk), illetve az almojabana, amely egy kis, kukoricalisztből készült, sajtos zsömle. Ezeken kívűl még a tamalest érdemes megkóstolni, amely kukoricalisztből készült sütemények banánlevélbe csomagolva.

A desszertek közül a legismertebbek az édes és krémes tres leches sütemény, a tejberizs, és a banánlevélbe csomagolt bocadillo, ami a guava gyümölcsből készült zselés lekvár. Az országban járva kihagyhatatlan dolog megkóstolni az egzotikus gyümölcsökből készített gyümölcsleveket. Az elterjedtebbek a mangó, az alma, az eper, a szeder és a guava. Az alkoholos italok közül érdemes a Club Colombia sört megkóstolni, illetve a cukornádból erjesztett, ánizs hozzászólásával készült, magas alkoholtartalmú aguardientét.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5816753248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yamaha FJR1300 2021.11.14. 07:04:37

Szia.Nem " foghagyma" hanem fokhagyma.Üdv
süti beállítások módosítása