Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Dominikai Köztársaság gasztronómiája

2021. november 03. - szaz orszag

A karibi Dominikai Köztársaság konyhaművészete a spanyol, az afrikai és a közel-keleti, valamint az őshonos karibi konyha keveredéséből jött létre. A sziget adta alapanyagokból és fűszerekből készített fogások ízletesek és változatosak. Helyenként sok hasonlóságot mutatnak a többi latin-amerikai ország konyhájával. 

A spanyol konyha hatására a legtöbb dominikai fogás tartalmaz húst vagy halat. Emellett a szigeten termesztett rizs és a kukorica a legfontosabb összetevők. Emellett sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. A legfontosabb zöldségeik a burgonya, a pálmaliliom, vagy másnéven jukka, a főzőbanán, a bab és a saláta. A gyümölcs közül narancsot, banánt és mangót esznek leggyakrabban. 

A legtipikusabb, és tisztán dominikai eredetű étel a mangu, amely pürésített főzőbanánból készül. Ezt a helyiek leginkább reggelire fogyasztják, de az éttermek ebédre és vacsorára is felszolgálják ezt az igen egyszerű fogást.

img_20211025_191314.jpg

A Dominikai Köztársaság legnépszerűbb étele a Sancocho, amit mindenképpen érdemes megkóstolni. A tápláló fogás többféle húsból készül, a hagyomány szerint hét féle húsból főzik, méghozzá négy különböző állat húsából. A végeredmény egy sűrű pörkölt, amit főzőbanánnal főznek össze, majd rizzsel tálalnak. A rizs egyébként a legtöbb étel (mártasok, levesek) mellé kerül köretként az asztalra. 

img_20211023_192609.jpg

Ezeken kívül még fontos főételek a habichuelas és a monfongo, mindkettő puerto rico-i eredetű fogás, de mára már a Dominikai Köztársaság konyhájának szerves részét képezik. A habichuela egy babból készült pörkölt, amit rizzsel és salátával szolgálnak fel, míg a mofongo egy fözőbanán-püréből készített étel, amit foghagymával és olívaolajjal fűszereznek, illetve sertéstelertővel szolgálnak fel. Mindkét étel igen tápláló.

A főétkezések között a dominikaiak tostonest, azaz kétszersült főzőbanánt rágcsálnak, ami náluk olyan, mint a nachos Mexikóban. Gyakran nem magában eszik, hanem mártogatós szószokkal, melyek lehetnek paradicsomalapúak, sajtosak vagy éppen hagymás ízesítésűek. Amit még mindenképpen érdemes megkóstolni a Dominkai Köztársaságban járva az a languszta. Itt, a tenger közelsége miatt az az étel is a megfizethető kategóriába esik, nem pedig luxuscikknek. Érdemes hát ezt választani az étlapról, a helyiek igen finoman készítik el nekünk.

Ha italok, akkor az első helyen a karibi rumokat kell megemlíteni, amely olyan híres koktélok alapja, mint a Pina Colada vagy a Cuba Libre. Szintén dominikai büszkeség a rumból és vörös borból készített Mama Juana, melyet különböző fűszerek, gyógynövények és fakérgek hozzáadásával készítenek. Ha pedig valami igazán életre szóló gasztróéményben akarjuk, hogy részünk legyen, kóstoljuk meg a Pina Colada koktélt ananász-pohárból! Ilyet nem sok helyen ihat az ember! Ha pedig sör, akkor érdemes megkóstolni a helyi Presidente nevű italt.

Ezeken kívül kóstoljunk meg annyi gyümölcslevet, amennyit csak tudunk. Van bőven választék. A gyümölcsleveket kérhetjük tejjel vagy vízzel. Én például többször ittam fekete datolyaszilvából készített turmixot, ami nagyon ízlett. Emellett a maracuja, a tamarind és a guava a legnépszerűbbek, de cseresznyelevet és citromlevet is ihatunk a legtöbb helyen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr9616745480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása