Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Üzbegisztán gasztronómiája

2022. szeptember 29. - szaz orszag

Üzbegisztán gasztronómiája tipikus közép-ázsiainak mondható, melyre nagyban hatott a török konyha, illetve a közeli afgán, perzsa és kazah népek étkezési szokásai. A szomszédos országok konyhájához hasonlóan sok tésztaételt és húst fogyasztanak, leginkább birkát, báranyt, marhát és borjút, ritkán szárnyasokat is.

 

A hagyományos üzbég ételekből teljesen hiányzik a burgonya. Az ország éghajlata kedvez a zöldség- és gyümölcstermesztésnek. Leggyakrabban szőlőt, sárgadinnyét és görögdinnyét fogyasztanak. Emellett fontos még a rizstermesztés, a rizs az üzbég konyha fontos alkotóeleme.

 

Az üzbégek sok fűszert használnak, ételeik igen ízletesek. A leggyakrabban pirospaprikával, borssal, pisztáciaval, babérlevéllel, korianderrel és kakukkfűvel ízesítik ételeiket. Gyakran használnak fokhagymát, vöröshagymát, petrezselymet, kaport, zellert és paradicsomot is az ételek elkészítéséhez.

 

Üzbegisztán nemzeti étele a plov, amely nem hiányozhat egyetlen étterem kínálatából. Az ételt sok más ország is a magáénak vallja, ám a legenda szerint Nagy Sándor honosította meg Samarkandban, hiszen ez az étel volt a tökéletes elegy a katonái erőnlétének fenntartásara. A plovot gyakran egy hatalmas kondérban készítik nyílt tűz felett. A hagyományos verzió sárgarépából, bárányhúsból, szőlőből és természetesen rizsből áll, ám a mi általunk kóstolt plov lókolbászt és tojást is tartalmazott.

 

img_20220929_090852.jpg

 

Az üzbégek gyakran fogyasztanak levest, a levesek közül a legtipikusabb a shurpa, amely nagy darab húsokat (általában bárányhúst) és zöldségeket tartalmaz. A chuchvara nevű kicsi, töltött gombócokat szintén leves mellé fogyasztják, ebben is főzik meg. A chuchvara darált húst tartalmaz, mérete akkora, mint egy töltött ravioli. A manty, amely jól ismert a szomszédos országokban is, jóval nagyobb méretű. 

 

img_20220929_090904.jpg

 

Az említett, meleg tészta-ételek mellett több hideg saláta-szerűt is találunk, mely igazán jól tud esni nyáron a nagy melegben! A húsételek közül pedig a nyárson sült bárányhús, amit hagymával és kenyérrel fogyasztanak. Ezeket faszénen sütik meg, gyakran az út szélén, az éttermek előtt, a vendégek szeme láttára.

 

Az üzbég étkezés elmaradhatatlan eleme a kenyér. A non kicsit vastagabb, mint a többi lapos, kör alakú közép-ázsiai kenyér, a közepe pedig igen díszes. A tésztát vízből, lisztből, sóból és élesztőből készítik. Minden régiónak megvan a saját receptje. A kenyér mellett igen népszerű (több szomszédos országhoz hasonlóan) a samsa, a hússal, sajttal vagy zöldségekkel töltött, sült lepény, melyet szivesen fogyasztanak a nap bármelyik szakában.

 

Az italok közül Üzbegisztánban az első helyen a zöldtea áll, ez az ország nemzeti itala is. Fekete teát leginkább Táskentben isznak, mindkettőt szigorúan cukor nélkül. Teát nem csak az étkezésekhez, de a vendégeknek érkezéskor is gyakran szolgálnak fel. Emellett ayrant is isznak a melegebb napokon, a joghurtitalt néha uborkával is ízesítik. Az üzbégek nem igazán fogyasztanak alkoholt, azonban egyes üzbég borok igen népszerűek külföldön. Az országban 14 borrégió is található. Emellett vodkát is készítenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6217942624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása