Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Kanada gasztronómiája

2023. május 31. - szaz orszag

Kanada gasztronómiája

 

Nem könnyű feladat Kanada gasztronómiájáról röviden írni, hiszen egy hatalmas méretű országról beszélünk, amely régióinak a konyhái között jelentős eltéréseket találunk. A kanadai őslakosoknak konyhája az ide települt európai (főleg angol és francia) étkezési szokásokkal keveredett, újabban pedig a világ különböző pontjairól ide érkező bevándorlók következtében lett igazán multikulturális. Igazából tipikus “kanadai” éttermet nem is találunk sokat az országban, sokkal inkább fúziós konyhájúakat.

 

Kanada északi fekvéséből adódik, hogy éghajlata igen hűvös, a helyiek pedig a nehezebb, táplálóbb ételeket kedvelik. Sok húst fogyasztanak, igen híres az Alberta steak. A sertés és a marha hús mellett gyakran esznek vadhúsokat is. Az óceánparti területeken előtérbe kerülnek a halételek (különösen a lazac, a hering, a tőkehal, a tonhal és a homár). Kanadában is gyakran eszik a híres fish and chips-et. Az ország nagy kiterjedése következtében fontos szerepet kap a mezőgazdaság; sok gabonaféléből illetve burgonyából készült ételük van. Ha Kanadáról beszélünk, mindenkinek a juharszirup jut az eszébe, melyet szintén sokat fogyasztanak. Kanada a világ legnagyobb juharszirup termelő országa. Ezeken kívül sok tejterméket fogyasztanak. A kanadai tej kiváló minőségű.

 

A kanadaiak nem használnak sok fűszert ételeikhez, kedvelik azonban a salátákat és a nyers zöldségeket. A gyümölcsök közül az almát és a különböző bogyós gyümölcsöket fogyasztanak leginkább. Ezeket gyakran használják a sütemények, piték töltelékeként is.

 

Kanada első és legfontosabb nemzeti étele a poutine, amely a 20. század közepén terjedt el az országból, Québec régiójából indult hódítóútjára. A furcsa kinézetű étel alapja sült krumpli, melyet egy sűrű, barna színű, húsalapléből készített szósszal öntenek le, illetve szórnak a tetejére sajtdarabokat. Néhány verziója húst vagy szalonnát is tartalmaz. Ezt nemzeti ételt minden régióban nagyon szívesen fogyasztják, így nem lesz nehéz dolgunk, ha meg akarjuk kóstolni.

 

kanadai.jpg

 

Kanadában igen sok péksüteményt fogyasztanak, és igen népszerűek a kávéházak is, így, ha Kanadába látogatunk, mindenképpen kávézzunk meg az ország nemzeti étteremláncának a Tim Hortonsnak az egyik kávéházában, mely méltán híres hatalmas méretű, és finom kávéjáról. A láncot egyébként egy hivatásos jégkorongozó alapította a 60-as években. Érdekes módon a kanadaiak kenyér helyett inkább bagelt (karika alakú zsemle) esznek, így szendvicseiket is ezekből készítik. Szintén sok helyen beleütközhetünk a híres kanadai, teljes kiőrlésű búzalisztből készült sült fánkba, melyet különböző feltétekkel kaphatunk. Természetesen a juharszirupos a legnépszerűbb. Mivel az alakja egy hód farkára emlékeztet, innen ered az elnevezése. Ne hagyjuk ki az eredeti kanadai palacsintát sem!

 

kanadai_2.jpg

 

Már említettem a kávét, de a kanadaiak sok teát is isznak. Ezen kívül meg kell említeni az ország nevét viselő világhírű gyömbérsört, a Canada Dry-t, melyet egy ontarioi kémikus talált fel. Ezen kívül számos édes, szénsavas üdítőitallal találkozhatunk az országban járva. A kanadaiak nagyon szívesen isznak alkoholos italokat is. Fontos megjegyezni, hogy Kanadában alkoholt csak a nemzeti boltokban lehet vásárolni, illetve bárokban és éttermekben fogyaszthatunk. A kanadaiak leginkább sört fogyasztanak (leghíresebb talán a Moosehead). Annak ellenére, hogy az országban több bortermelő régió is található, az ország borai nem igazán híresek. Nem úgy, mint a kanadai whisky! Kanada a világ egyik legfontosabb whisky-készítő országa. Érdemes tehát megkóstolni a híres Canadian Club whiskyt!

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1218136354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása