Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Bolívia gasztronómiája

2025. július 28. - szaz orszag

Bolívia konyhaművészte igazán egyedi, hiszen gyökerei az inka és az aymara indián étkezési hagyományokat őrzi. Emellett pedig érezhetők rajta az európai hatások is, leginkább a spanyol, olasz és német konyha hagyta rajta a lenyomatát, illetve arab hatások is érték. Az ország hideg klímájú, magashegyi régióiban sok fűszert használnak, míg az amazonasi területeken több gyümölcsöt és zöldséget esznek.

 

Az ételek legfontosabb hozzávalói a kinoa, aminek magja gluténmentes, így egyre jobban kezd elterjedni a világban, mint a rizs alternatívája, illetve a kukorica és a burgonya. Emellett a rizs is népszerű, illetve sok húst is esznek. Az amazóniai területeken pedig, ahogy említettem, sok gyümölcsöt és különleges zöldséget esznek, mint a manióka. Mivel én csak a magashegyi térségben jártam, így ezeket az ételeket fogom bemutatni.

 

A bolíviai ételek igen kiadósak, elég csak a nemzeti ételükre a pique machora gondolni. Ez az étel marhahúsból, virsliből, főtt tojásból, hagymából és sült krumpliból készül, többek között. Bőséges fűszerezése miatt az íze igen gazdag, adnak hozzá csípős paprikát, ketchupot, mustárt és majonézt. A legenda szerint egy este éhes munkások kérték egy étteremben, hogy készítsenek nekik valamit, de már csak a maradék maradt, így azt vágták nekik össze. Innen a furcsa név, ami kb annyit tesz, hogy "vegyenek belőle, férfiak!" Aki legyűri a fogást, az bizony férfi a talpán!

 

img_20250727_195747.jpg

 

De a silpancho sem kevésbé tápláló. Itt a hús mérete nagyjából a tányéréval vetekszik, és teljesen befedi az alatta található rizst és burgonyát. A húsra apróra vágott paradicsomot és hagymát szórnak. Az étel neve kecsua erdetű, és vékony húst jelent. Igen, a hús bármilyen hatalmas is, de igen vékony.

 

img_20250727_195723.jpg

 

Maradva a húsos ételeknél, érdemes megkóstoltni az anticuchost is, ami nyárson sült húst jelent. Ez készülhet bármilyen húsból, de a helyiek kedvence a marhaszív. Itt is intenzív fűszerezésre készüljünk, köményt, fokhagymát, borsot, csípős paprikát és ecetet is használnak a bolíviaiak az ízesítéshez. És ha még ez sem elég extrém, sok helyen ehetünk láma kolbászt is, amit zsömlében szolgálnak fel paradicsommal és hagymával. Természetesen bőséges fűszerezéssel kisütve.

 

A bolíviai konyhában igen fontos helye van a kionának, amit köretként is fogyasztanak, de nekem igen ízlett a kinoa levesük is. A hideg időben kellemesen felmelegít, jótékony hatásáról pedig számtalan cikket írtak már. Az étkezések között a bolíviaiak leginkább empanadat esznek (kis sült tésztabatyuk általában hússal és sajttal töltve). Ők azonban nem így hívják az élelt, hanem saltenasnak.

 

A hideg idő miatt a helyiek igen sok gyógyteát isznak, melyek közül én is megkóstoltam párat. Ittam citromverbenát, boldót és ánizsteát is. A bolíviaiak egyébként továbbra is fogyasztanak kokateát, így szinte bármelyik étteremben készítenek nekünk is egyet. De ittam kokasört is például. Ha maradnánk a hétköznapibb alkoholos italoknál, akkor is találunk finom söröket szép számmal. Például a Pancena, a Huari vagy az Uyuni. A singani pedig a bolíviaiak szőlőből készült brandyje. Mivel igen erős, érdemes inkább valamilyen koktél összetevőjeként megismerkedni vele

első ízben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3818916354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása