Nem tudtál újat mondani. Ezeken kívül még megemlíteném hogy rizsből főznek egy bor-szerű alkoholos italt, ami a sakénál zavarosabb. Rossz sörhöz hasonlít. Kathmanduban van tibeti étterem. A dal bhat sethez hasonló kajáik vannak, de több benne a mag, a száraz dolog. Eléggé ínséges kaja.Én ittam jakvajas teát is. Nyilván nem túl finom. A jaksajt egyébként iszonyat kemény, ezt se írtad el. Alig lehet megenni, inkább szopogatni való kemény cukorka. Magasabb helyeken jakhúst is lehet enni. Semmi különös, rágósabb, mint a marha.
A nepál sör, nem a rizsből készült, hanem nyugati típusú sör, az egészen jó. Kicsit erős. Szerintem azért jó, az indiai sörökkel ellentétben, mert a hegyvidéken van jó forrásvíz.
Thupka, meg sherpa stew van az útvonalon, ahogy írtad. Sok helyen van pizza is. Persze nem olasz. De próbálnak valamit a nyugati turistáknak adni.
Bocsánat, igazából a sült tengerimalacos kép van a posztban, bár első blikkre nem ismertem fel, mert bundás volt. Amit én ettem, az teljesen sima ropogós bőrű volt, és egybe volt sütve, de a lábai négyfelé álltak. a feje természetesen rajta volt. köszi a posztért, mert szép emlékeket idéztek!
Ilyen kategorikus megállapításokat nem tennék:
"A perui levesek nem tartalmaznak húst,.."
(idézet a posztból) gondolva a Nazca környékén az utcán 1 sol-ért (2002 !) evett csípős pacallevesre.
A posztban vártam volna fényképet sült tengerimalac evésről (nekem Cuzco-ban megvolt) valamint nem véletlenségből rágják a kokacserje levelét, hanem a magasságváltozás, magasság okozta légnyomás csökkenés elviselésére jó.
Másik szemet szúró hiba, hogy az "INCA KOLA" (el sabor del perú) helyesen "k" betűvel írandó, mert ott így írják és nem "c"-vel. A gasztronómiához tartozó érdekességként elmondtam volna, hogy a cuzcói katedrálisban az utolsó vacsora képen a báránysült és keserű saláta helyett kukorica, krumpli és sült tengerimalac látható!
Felszínesnek tartom az írást, mert felsorol néhány közismert tényt de konkrét információt, képet, receptet nem ad. Persze ahhoz ott kellene élni...
De azért mégis tetszett, mert egy pillanatra visszarepített gondolatban abba a szép és büszke országba.
Minden ellenkező híresztelés ellenére a modern perui konyha nem az inkáktól származik, hanem egy nagyon tudatos kormányzati marketingkampány futtatta fel a turizmus fellendítése érdekében, hogy ne csak ayahuasca szertartásokra utazzanak oda a nyugati turisták. Innen jön a ceviche népszerűsége is.
"Igazán különleges a chicha morada is, amely annak ellenére, hogy egy speciális fajta kukoricából készült ital, íze mégis igen édes" - Annak ellenére? Talán pont amiatt, hogy kukoricából készült... Meg fogsz lepődni, a kukorica alapból édes. Bonts fel egy konzerv kukoricát, kóstold meg, mindenféle hozzáadott cukor nélkül is nagyon édes.
A téma kimondottan érdekes, de közzététel előtt nem ártana egy írástudóval átnézetni. A "rizset", a "főttojás" különösen fájdalmas volt, ami mellett a "costa rica-i" már szinte említésre sem méltó. (Helyesen Costa Rica-i lenne egyébként).
A nyelvtani hibák viszont már nagyon durvák. Az "ezeket nem magában fogyasztják" igen kínos. Azért egy magyar anyanyelvűnek legyen már alapvetés az egyes és többes szám összehozása! "EzEKet nem magUKban vagy EZT nem magÁban fogyasztják.
Nagyon jó ez a gombócos kaja, kipróbáltam. Nekem a szoljanka levesük is nagyon bejött, bár ez a leves inkább orosz, mint litván. Többször ettünk pelmenyi-t is.
Belgiumnak saját gasztronómiája alig van Ügyesen, korrekten használják a francia, német, s az olasz konyha remekeit.
Egy alkalommal Brüsszelben egy étteremben "kierőszakoltam" egy echte régi belga fogást a pincértől. Nagy csalódás volt: sótlan, vízben főtt hal, ízesítetlen, vagdalt főtt parajlevelekkel.
A hacsapurinak csak az egyik fajtája ez a hajó alakú, tojásos étel. A legtöbb helyen nincs rajta tojás és nem hajószerű, az alapverzió inkább pizzaszerűen néz ki.
Hogyan jutottunk el száz országba?
Hogyan jutottunk el száz országba?
Utolsó kommentek:
Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2025.05.18. 21:29:56
A nepál sör, nem a rizsből készült, hanem nyugati típusú sör, az egészen jó. Kicsit erős. Szerintem azért jó, az indiai sörökkel ellentétben, mert a hegyvidéken van jó forrásvíz.
Thupka, meg sherpa stew van az útvonalon, ahogy írtad. Sok helyen van pizza is. Persze nem olasz. De próbálnak valamit a nyugati turistáknak adni.
Bejegyzés: Nepál gasztronómiája:
ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.08. 07:29:42
Bejegyzés: Bosznia-Hercegovina gasztronómiája
Argus_ 2022.05.09. 08:37:03
Bejegyzés: Seychelle-szigetek: A világ legszebb tengerpartján
zsolaxxx1 2022.05.06. 21:24:58
Bejegyzés: Seychelle-szigetek: A világ legszebb tengerpartján
Andy73 2022.05.06. 13:01:29
Bejegyzés: Seychelle-szigetek: A világ legszebb tengerpartján
pkovaks 2022.05.06. 11:24:39
Bejegyzés: Seychelle-szigetek: A világ legszebb tengerpartján
Kyria 2022.05.06. 09:57:41
Bejegyzés: Seychelle-szigetek: A világ legszebb tengerpartján
shadowman1 2022.05.06. 08:28:36
Bejegyzés: Seychelle-szigetek: A világ legszebb tengerpartján
Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.12.07. 06:48:57
Bejegyzés: Peru gasztronómiája
Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.12.07. 04:32:54
"A perui levesek nem tartalmaznak húst,.."
(idézet a posztból) gondolva a Nazca környékén az utcán 1 sol-ért (2002 !) evett csípős pacallevesre.
A posztban vártam volna fényképet sült tengerimalac evésről (nekem Cuzco-ban megvolt) valamint nem véletlenségből rágják a kokacserje levelét, hanem a magasságváltozás, magasság okozta légnyomás csökkenés elviselésére jó.
Másik szemet szúró hiba, hogy az "INCA KOLA" (el sabor del perú) helyesen "k" betűvel írandó, mert ott így írják és nem "c"-vel. A gasztronómiához tartozó érdekességként elmondtam volna, hogy a cuzcói katedrálisban az utolsó vacsora képen a báránysült és keserű saláta helyett kukorica, krumpli és sült tengerimalac látható!
Felszínesnek tartom az írást, mert felsorol néhány közismert tényt de konkrét információt, képet, receptet nem ad. Persze ahhoz ott kellene élni...
De azért mégis tetszett, mert egy pillanatra visszarepített gondolatban abba a szép és büszke országba.
Bejegyzés: Peru gasztronómiája
Örömhernyó 2021.12.07. 01:22:38
"Igazán különleges a chicha morada is, amely annak ellenére, hogy egy speciális fajta kukoricából készült ital, íze mégis igen édes" - Annak ellenére? Talán pont amiatt, hogy kukoricából készült... Meg fogsz lepődni, a kukorica alapból édes. Bonts fel egy konzerv kukoricát, kóstold meg, mindenféle hozzáadott cukor nélkül is nagyon édes.
Bejegyzés: Peru gasztronómiája
buszrajongó 2021.11.14. 10:04:58
A nyelvtani hibák viszont már nagyon durvák. Az "ezeket nem magában fogyasztják" igen kínos. Azért egy magyar anyanyelvűnek legyen már alapvetés az egyes és többes szám összehozása! "EzEKet nem magUKban vagy EZT nem magÁban fogyasztják.
Bejegyzés: Costa Rica gasztronómiája
Yamaha FJR1300 2021.11.14. 07:04:37
Bejegyzés: Kolumbia gasztronómiája
Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.07.09. 18:53:25
Bejegyzés: Litvánia gasztronómiája
ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.19. 13:28:06
Bejegyzés: Oroszország gasztronómiája
MIx 2021.06.07. 17:52:01
Egy alkalommal Brüsszelben egy étteremben "kierőszakoltam" egy echte régi belga fogást a pincértől. Nagy csalódás volt: sótlan, vízben főtt hal, ízesítetlen, vagdalt főtt parajlevelekkel.
Bejegyzés: Belgium gasztronómiája
Nemozoli 2021.05.22. 09:56:14
Bejegyzés: Grúzia gasztronómiája
herut 2021.05.22. 07:41:52
Bejegyzés: Grúzia gasztronómiája
Sólyom Tomi 2021.05.21. 21:51:56
Bejegyzés: Grúzia gasztronómiája
bm613 · http://izland2009.blog.hu 2021.05.21. 17:06:18
Bejegyzés: Grúzia gasztronómiája