Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Utolsó kommentek:

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2025.05.18. 21:29:56

Nem tudtál újat mondani. Ezeken kívül még megemlíteném hogy rizsből főznek egy bor-szerű alkoholos italt, ami a sakénál zavarosabb. Rossz sörhöz hasonlít. Kathmanduban van tibeti étterem. A dal bhat sethez hasonló kajáik vannak, de több benne a mag, a száraz dolog. Eléggé ínséges kaja.Én ittam jakvajas teát is. Nyilván nem túl finom. A jaksajt egyébként iszonyat kemény, ezt se írtad el. Alig lehet megenni, inkább szopogatni való kemény cukorka. Magasabb helyeken jakhúst is lehet enni. Semmi különös, rágósabb, mint a marha.

A nepál sör, nem a rizsből készült, hanem nyugati típusú sör, az egészen jó. Kicsit erős. Szerintem azért jó, az indiai sörökkel ellentétben, mert a hegyvidéken van jó forrásvíz.

Thupka, meg sherpa stew van az útvonalon, ahogy írtad. Sok helyen van pizza is. Persze nem olasz. De próbálnak valamit a nyugati turistáknak adni.

Bejegyzés: Nepál gasztronómiája:

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.08. 07:29:42

Nincs saját gasztronómiájuk, mivel ilyen nép hogy bosznia-herecegovinai nem létezik.

Bejegyzés: Bosznia-Hercegovina gasztronómiája

Argus_ 2022.05.09. 08:37:03

Képek???? Egy ilyen témájú poszt, ilyen címmel és egyetlen képet sem kapunk????

Bejegyzés: Seychelle-szigetek: A világ legszebb tengerpartján

zsolaxxx1 2022.05.06. 21:24:58

A legszebb tengerpartról írni fotók nélkül... nagy öngól. Vagy inkább szakmai igénytelenség. Kíváncsi lennék az okára azért...

Bejegyzés: Seychelle-szigetek: A világ legszebb tengerpartján

Andy73 2022.05.06. 13:01:29

Én is a fotókért kattintottam a címre ..

Bejegyzés: Seychelle-szigetek: A világ legszebb tengerpartján

pkovaks 2022.05.06. 11:24:39

...en is hianyolom a fotokat, nem artott volna parat feltenni...

Bejegyzés: Seychelle-szigetek: A világ legszebb tengerpartján

Kyria 2022.05.06. 09:57:41

Néhány fotó nem ártott volna, de az összefoglaló hasznos (és tömör:)) volt.

Bejegyzés: Seychelle-szigetek: A világ legszebb tengerpartján

shadowman1 2022.05.06. 08:28:36

Hiányoltam Praslin szigetéről a Vallée de Mai megemlítését, mert nagyszerű élmény a természetvédelmi területen barangolni, szerintem megéri a belépőt.

Bejegyzés: Seychelle-szigetek: A világ legszebb tengerpartján

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.12.07. 06:48:57

Bocsánat, igazából a sült tengerimalacos kép van a posztban, bár első blikkre nem ismertem fel, mert bundás volt. Amit én ettem, az teljesen sima ropogós bőrű volt, és egybe volt sütve, de a lábai négyfelé álltak. a feje természetesen rajta volt. köszi a posztért, mert szép emlékeket idéztek!

Bejegyzés: Peru gasztronómiája

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.12.07. 04:32:54

Ilyen kategorikus megállapításokat nem tennék:
"A perui levesek nem tartalmaznak húst,.."
(idézet a posztból) gondolva a Nazca környékén az utcán 1 sol-ért (2002 !) evett csípős pacallevesre.
A posztban vártam volna fényképet sült tengerimalac evésről (nekem Cuzco-ban megvolt) valamint nem véletlenségből rágják a kokacserje levelét, hanem a magasságváltozás, magasság okozta légnyomás csökkenés elviselésére jó.
Másik szemet szúró hiba, hogy az "INCA KOLA" (el sabor del perú) helyesen "k" betűvel írandó, mert ott így írják és nem "c"-vel. A gasztronómiához tartozó érdekességként elmondtam volna, hogy a cuzcói katedrálisban az utolsó vacsora képen a báránysült és keserű saláta helyett kukorica, krumpli és sült tengerimalac látható!
Felszínesnek tartom az írást, mert felsorol néhány közismert tényt de konkrét információt, képet, receptet nem ad. Persze ahhoz ott kellene élni...
De azért mégis tetszett, mert egy pillanatra visszarepített gondolatban abba a szép és büszke országba.

Bejegyzés: Peru gasztronómiája

Örömhernyó 2021.12.07. 01:22:38

Minden ellenkező híresztelés ellenére a modern perui konyha nem az inkáktól származik, hanem egy nagyon tudatos kormányzati marketingkampány futtatta fel a turizmus fellendítése érdekében, hogy ne csak ayahuasca szertartásokra utazzanak oda a nyugati turisták. Innen jön a ceviche népszerűsége is.

"Igazán különleges a chicha morada is, amely annak ellenére, hogy egy speciális fajta kukoricából készült ital, íze mégis igen édes" - Annak ellenére? Talán pont amiatt, hogy kukoricából készült... Meg fogsz lepődni, a kukorica alapból édes. Bonts fel egy konzerv kukoricát, kóstold meg, mindenféle hozzáadott cukor nélkül is nagyon édes.

Bejegyzés: Peru gasztronómiája

buszrajongó 2021.11.14. 10:04:58

A téma kimondottan érdekes, de közzététel előtt nem ártana egy írástudóval átnézetni. A "rizset", a "főttojás" különösen fájdalmas volt, ami mellett a "costa rica-i" már szinte említésre sem méltó. (Helyesen Costa Rica-i lenne egyébként).

A nyelvtani hibák viszont már nagyon durvák. Az "ezeket nem magában fogyasztják" igen kínos. Azért egy magyar anyanyelvűnek legyen már alapvetés az egyes és többes szám összehozása! "EzEKet nem magUKban vagy EZT nem magÁban fogyasztják.

Bejegyzés: Costa Rica gasztronómiája

Yamaha FJR1300 2021.11.14. 07:04:37

Szia.Nem " foghagyma" hanem fokhagyma.Üdv

Bejegyzés: Kolumbia gasztronómiája

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.07.09. 18:53:25

Nagyon jó ez a gombócos kaja, kipróbáltam. Nekem a szoljanka levesük is nagyon bejött, bár ez a leves inkább orosz, mint litván. Többször ettünk pelmenyi-t is.

Bejegyzés: Litvánia gasztronómiája

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.06.19. 13:28:06

Ez nem lehet. Én úgy tudtam, Oroszországban mindenki éhezik, mert nincs demokrácia.

Bejegyzés: Oroszország gasztronómiája

MIx 2021.06.07. 17:52:01

Belgiumnak saját gasztronómiája alig van Ügyesen, korrekten használják a francia, német, s az olasz konyha remekeit.
Egy alkalommal Brüsszelben egy étteremben "kierőszakoltam" egy echte régi belga fogást a pincértől. Nagy csalódás volt: sótlan, vízben főtt hal, ízesítetlen, vagdalt főtt parajlevelekkel.

Bejegyzés: Belgium gasztronómiája

Nemozoli 2021.05.22. 09:56:14

@Sólyom Tomi: A hacsapuri számos esetben valóban pizzaszerű, és ha Izlandiában van egy grúz étterem, akkor ott is lesz az a verzió.

Bejegyzés: Grúzia gasztronómiája

herut 2021.05.22. 07:41:52

Nyilván nem tönkölypárlat, hanem törköly .

Bejegyzés: Grúzia gasztronómiája

Sólyom Tomi 2021.05.21. 21:51:56

@bm613: Mármint úgy tetszik érteni, hogy a hacsapuri izlandi változata esetében, vagy valahol olvasni tetszett a dolgot onnan Izlandiából? :D

Bejegyzés: Grúzia gasztronómiája

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2021.05.21. 17:06:18

A hacsapurinak csak az egyik fajtája ez a hajó alakú, tojásos étel. A legtöbb helyen nincs rajta tojás és nem hajószerű, az alapverzió inkább pizzaszerűen néz ki.

Bejegyzés: Grúzia gasztronómiája
süti beállítások módosítása