Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Belgium gasztronómiája

2021. június 04. - szaz orszag

Belgium konyhája nem tartozik a legegészségesebbek közé, de bármit is kóstolunk meg, az garantáltan nagyon finom lesz. Természetesen itt is mutatkoznak eltérések a régiók között, illetve az évszakokra jellemzően, de általánosságban elmondhatjuk, hogy sok halat és tengeri herkentyűt, sajtot és zöldséget fogyasztanak. Ezek mellé pedig kiváló kiegészítő a csokoládé és a sör. A modern belga konyha sok hasonlóságot mutat a középkor konyhájával. A fűszerek és a sós és az édes ízpárok jelenléte generációk hosszú során át öröklődött át. Az ország konyhájára nagy hatással volt a két nagy szomszéd, Franciaország és Németország, ez leginkább az ízvilágban mutatkozik meg. Ezzel együtt meglepően sok belga fogás képezi szerves részét a mi konyhánknak is. Most ebből fogok mutatni néhány példát.

Az egész világon ismert gofri, eredeti nyelven waffel belga találmány. A finomság már a 12. században is létezett, akkoriban egzotikus fűszerekkel, például narancshéjjal, fahéjjal vagy kardamommal ízesítették, de a világhírnevet az 1964-es New York-i világkiállításon szerezte meg. A belgák délutáni desszertként fogyasztják, de sokan ezzel kezdik a napot is. A leggyakrabban olvasztott csokival (fehér vagy tejcsokis verziója is van) kérik, de tejszínhabbal és fagyival is árulják.

A belgák szintén magukénak vallják a sült krumplit, ami az ország kultúrájának és a nemzeti identitásnak a szerves része. A legenda szerint Liege mellett „találták fel” a szegény helyiek, akik csak burgonyát és olajban kisütött ki halakat ettek. Télen azonban a folyó befagyott, így jobb híján a krumplit voltak kénytelenek kisütni, hogy valamivel táplálóbb legyen az ételük. Az igazi belga sült krumpli egyébként valamivel vastagabb, mint az, amit megszoktunk. Leginkább utcán papírtölcsérben lehet megvásárolni, és egy kis műanyagvillát adnak hozzá, így akár sétálás közben is lehet falatozni. A sült krumplit Belgiumban leggyakrabban majonézzel adják, de kérhetünk hozzá más szószokat is. Lassan egyre nagyobb népszerűségnek számít a szamuráj szósz, ami szintén belga találmány. A Belgiumban élő észak-afrikai bevándorlók terjesztették el, hiszen Algériában is létezik egy hasonló mártás. A recept ketchup, majonéz és csípős paprika. Csak azok kóstolják meg, akik bírjak a csípős ízeket. Ők azonban garantáltan azonnal megszeretik majd ezt a mártást.

belga.jpg

Ha ajándékon gondolkozunk, mindenképpen vásároljunk Belgiumban egy doboz bonbont vagy trüffelt, hiszen a belga csoki messze földön híres. Ezek a finomságok kézzel készülnek; szinte minden utcában találunk az óvárosban egy csokiboltot, ahol a desszertkülönlegességek közül válogathatunk. Bármit is választunk, garantáltan a legjobb minőségű csokoládét kóstolhatjuk meg az országban, amire a legjobb bizonyíték a szigorú szabályozás, hiszen maximum 5% növényi zsírból készülhet. A kritériumoknak megfelelő csoki állami logóval van ellátva.

belga_11.jpg

Különösen fontos itt megemlíteni a belga gasztronómia másik ékességét, a belga sört, ami szintén világhírnévre tett szert. Rengeteg fajta sört készítenek az apró országban, a legváltozatosabb formákban: a világos söröktől a lambic sörökön át a flamand vörösig. Nagyon népszerűek a gyümölcssörök, melyeket tényleg minden ízben lehet kapni (a legextrémebbek például a banánsör és a kókusz), és szinte csak az utóízén érezni valami kesernyéset, a gyümölcsíz végig dominál.

Ezek természetesen csak a leghíresebb ételek, ezen kívül számos hagyományos fogást próbálhatunk ki, ha Belgiumban járunk. Számos egytálételük van, illetve sok húst is fogyasztanak. Vagy elég csak annyit mondani, hogy a kis méretű országban több, mint 170 különböző sajtot tartanak számon. Úgyhogy itt biztos mindenki talál valami ínyére valót.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5916581586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MIx 2021.06.07. 17:52:01

Belgiumnak saját gasztronómiája alig van Ügyesen, korrekten használják a francia, német, s az olasz konyha remekeit.
Egy alkalommal Brüsszelben egy étteremben "kierőszakoltam" egy echte régi belga fogást a pincértől. Nagy csalódás volt: sótlan, vízben főtt hal, ízesítetlen, vagdalt főtt parajlevelekkel.
süti beállítások módosítása