Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Grúzia gasztronómiája

2021. május 20. - szaz orszag

Grúziában minden megtalálható: tengerpart, hegyvidék és termőföldek is, így az ország bőségesen el van látva alapanyagokkal. Ennek köszönhetően a grúz gasztronómia rendkívül változatos. A grúz konyha egyedülállónak számít, bár a szomszédos országok és a kelet-európai és közel-keleti hatások azért megjelennek rajta. A grúzok sok húst esznek, de számos vegetáriánus ételük is van.

Az ételek régiónként váltakoznak, de összességében elmondhatjuk, hogy a grúzok szeretnek sokat és finomat enni. Gyakran étkeznek együtt a családok és a barátok. Az közös étkezés a társasági élet elmaradhatatlan velejárója, ahol mindenki jól érzi magát. Étkezésükben fontos szerepet tölt be a kenyér, melyet köretként is gyakran fogyasztanak, de nagyon népszerűek a különböző húsételek és pörköltek. Leginkább szárnyasokat, marhát és bárányt esznek. Az étkezésekhez gyakran isznak bort, ami az ország egyik büszkesége.

A leghíresebb grúz étel a hacsapuri, ami egy lapos, sajttal és tojással töltött, hajócska alakú kenyérféle, amit sütőben, leggyakrabban kemencében sütnek ki. Az ételnek számos verziója létezik tájegységeként, és a neve is változik a formájának és a tölteléknek megfelelően. A legjobb ebben a finomságban, hogy szinte bárhol lehet kapni Tbilisziben: piacokon, aluljárókban, az ára pedig csak pár száz forintnyi lári, így igazán olcsón megoldhatjuk az étkezést, hiszen egy tápláló utcai finomságról van szó. A kefir, ami ugye a Kaukázusban mindenhol nagyon népszerű, remekül illik hozzá.

 gruz_1.jpg

A másik népszerű étel a khinkali, ami egy hússal töltött tésztabatyu, melyet vízben főznek ki. Ezt Grúziában előételnek fogyasztják, de vigyázat, nem akárhogy kell enni, ugyanis szigorú etikett mondja ki, hogyan fogyasszuk! Ugyanis szigorúan kézzel kell enni; először meg kell borsozni, majd beleharapni, kiszívni a levet belőle, és csak ezután szabad megenni a maradékot. A kis batyuk tetején lévő csomót azonban nem szabad megenni, mert így tudják számon tartani, hogy ki mennyit fogyasztott el.

A főételek közül a chashushulit érdemes megkóstolni, ami egy marhapörkölt tulajdonképpen. Nekünk, magyaroknak ez garantáltan ízleni fog, hiszen egészen hasonlóan készítik el, mint az itthoni pörkölteket. Csupán a fűszerezése miatt lesz egy kicsit egzotikusabb. Az ételt a hidegebb napokon szokták fogyasztani a helyiek, hiszen feltölt energiával. Köretnek kenyeret vagy krumplit szolgálnak fel hozzá. Tbilisziben rengeteg kis hangulatos éttermet találni a folyóparton, ahol jó áron lehet finomat enni, mi is egy ilyen kis helyi vendéglőbe tértünk be, és valóban nem csalódtunk. A kiszolgálás kedves volt, az étel pedig roppant finom.

Az italokból meg kell említeni a Borjomi ásványvizet, ami a terület nevét viseli, ahol a forrás ered, és annyira híres, hogy több, mint 40 országban (!) lehet kapni. Ezt mi is bizonyítjuk, mert tényleg sok helyen láttuk már. Az ásványvíz vulkanikus eredetű, természetesen szénsavas, az íze pedig egészen sós. Az ital kiválóan gyógyítja az emésztési panaszokat, szóval érdemes kipróbálni. Az ország szintén fontos exportcikke a bor. Grúziában található a világ legősibb bortermelő területe, amely hihetetlen módon 8 ezer éves múltra tekint vissza. A grúzok tehát méltán büszkék a boraikra, és több, mint 500 féle szőlőfajtát termesztenek. Ha azonban valami erősebbet is ki akarunk próbálni, igyunk chachát. A grúz tönkölypárlat szintén szőlőből készül és 40-65% alkoholtartalom között mozog, tehát érdemes vigyázni vele! Az országban szintén sok finom desszertet lehet megkóstolni; népszerű alapanyagok a mogyoró, a gesztenye és a különböző gyümölcsök, illetve sok mézet használnak édesítésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5716566720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2021.05.21. 17:06:18

A hacsapurinak csak az egyik fajtája ez a hajó alakú, tojásos étel. A legtöbb helyen nincs rajta tojás és nem hajószerű, az alapverzió inkább pizzaszerűen néz ki.

Sólyom Tomi 2021.05.21. 21:51:56

@bm613: Mármint úgy tetszik érteni, hogy a hacsapuri izlandi változata esetében, vagy valahol olvasni tetszett a dolgot onnan Izlandiából? :D

herut 2021.05.22. 07:41:52

Nyilván nem tönkölypárlat, hanem törköly .

Nemozoli 2021.05.22. 09:56:14

@Sólyom Tomi: A hacsapuri számos esetben valóban pizzaszerű, és ha Izlandiában van egy grúz étterem, akkor ott is lesz az a verzió.
süti beállítások módosítása