Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Olaszország gasztronómiája

2020. július 31. - szaz orszag

Az olasz konyha legalapvetőbb elemeit mindenki ismeri, hiszen ez az egyik legnépszerűbb konyhaművészet a világon, ráadásul a fogások könnyen elkészíthetőek, és nincs szükség ritka alapanyoagokra sem. Hihetetlen, de a legtöbb fogásuk mindössze maximum négy főösszetevőből áll. Mivel a régiók között elég nagy eltéréseket találunk az ételek és az alapanyagok között, ezért régiókra lebontva próbálok pár fogást bemutatni. Az olaszok jellmezően sok halat és nyers zöldséget esznek, így a konyhajuk nagyon egészséges. Húst viszonylag keveset fogyasztanak, ezeket is inkább a kolbászfélék teszik ki, mint a frissensültek.

Az olaszok jellemzően levesek helyett antipastit, azaz hideg előételeket fogyasztanak. Ezek leggyakrabban sajtok, sonka, kolbász, fermentált hal vagy zölségek, esetleg bruschetta. Szinte minden régiónak megvan a saját kedvenc előétele, a bruschettáról, azaz az olívaolajjal meglocsolt pirított kenyérről azt érdemes tudni, hogy a 15. században készítették először, Olaszorság középső érszén.

Az egyik legnagyobb kivétel a minestrone leves, melyet szinte az ország egész területén előszeretettel fogyasztanak, azonban itt is megmutatkoznak bizonyos különbségek. Milánó környékén, Lombardiában ugyan is tésztával eszik, Genovában, azaz Lugúriában pesztót tesznek bele, Toszkánában, Firenze környékén pedig bab és káposzta is kerül a jól ismert zöldséglevesbe.

Lazio tartomány, vagyis Róma és környékének legtipikusabb ételei a különböző spagettiételek, például a carbonara vagy a csípős paradicsomszósszal készített arrabiata. A carbonarat azért érdemes megkóstolni, ha Olaszországban járunk, mert ők egészen máshogy készítik el, mint ahogy a világon elterjedt. Ők ugyanis a mártást tejszín nélkül készítik, csupán felvert tojásból, és egy különleges szalonnával szórják meg. Ha már a tésztákról beszélünk, Puglia tartomány (Bari városa) jellegzetessége az orecchiette tészta, míg Emilia-Romagna tartományban (Bologna) a tagliatelle tésztát kell választani, ha a legtipikusabbat keressük.

Ha Campania tartományban, azaz Nápolyban, vagy a város környékén járunk, mindenképpen kóstoljuk meg az eredeti olasz pizzát, amely ebből a városból származik. A lapos kelt tészta már az ókorban is létezett, de a mai formája 1889-ben jött létre, I. Umberto király és felesége, Margherita királynő a városban tett látogatásának tiszteletére. A pizza díszítésére az olasz nemzeti lobogó színeit használták: bazsalikomot, mozarellát és paradicsomot. A vízibivaly tejéből készülő mozzarella sajt egyébként a régió egyik legtipikusabb terméke is. Ez volt tehát az első margherita pizza, melyet 1930-tól kezdődően árusítanak pizzériákban.

olasz_4_1_blog.jpg

Az alkoholos italok közül érdemes a limoncellot megkóstolni, mely egyre ismertebb Olaszországon kívül is. Szicíliából származik a híres citromlikőr, amely citromhéj felhasználásával készül, alkohol, víz és cukor hozzáadásával. Hagyományosan étkezés után fogyasztják az emésztés elősegítésére. Ezen kívül híresek még az olasz borok, leginkább Toszkánából származóak, melyek között több díjnyertest is találunk. A legjobb, ha az olasz ebédünket egy pohár bor kíséretében fogyasztjuk el tehát.

olasz_2_blog.jpg

A legismertebb olasz desszert a tiramisu, amely Veneto tartományból származik. Ez a piskótából, kávéból és mascarpone sajtból készült olasz édességet szerintem mindenki ismerti, de itt is érdemes megkóstolni az autentikus olasz verziót, ha Velencében jár az ember. Torino környékén, Piemont régióban viszont a leghíresebb desszert a panna cotta, bár napjainkra ez nem csak egész Olaszországban ismert és fogyasztott, de az országon kívül is rendkívül népszerű ez a tejből és tejszínből főzött finomság. Szintén fontos megemlíteni az olasz fagylaltot, amit de mindenképpen kóstoljunk meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7316097324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása