Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Magyarország gasztronómiája

2020. június 03. - szaz orszag

Mi magyarok nagyon büszkék vagyunk az egyedülálló konyhaművészetünkre, ami a kulturánk kiemelkedő eleme, és több, mint ezer évre nyúlik vissza. Konyhánkban keverednek az ősi ázsiai nomád, német, olasz, szláv, török, osztrák és francia elemek, egy igazán egyedi elegyet alkotva. A magyar gasztronómia leginkább a sertéshús és a zsír használatán alapszik, aminek az okai a török hódoltságra nyúlnak vissza, ugyanis a törökök minden haszonállatot elvittek hazánkból, kivéve a sertést, amit a muzulmán hitük miatt nem ehettek. A zsírban pirított vöröshagyma és a hozzáadott pirospaprika egy sor hagyományos magyar étel alapja

A mai magyar ételek a sertéshús mellett marha- és szárnyashúsból, illetve halból készülnek, de fontos alapanyagai a zöldségek, gyümölcsök, a kenyér, a különböző tejtermékek és a méz. A tejtermékek közül a magyar konyha nagy mennyiségű tejet, túrót és tejfölt használ fel. A zöldségek leginkább leves vagy főzelék formájában jelennek meg. Köretnek burgonyát, tésztát, nokedlit fogyasztunk leginkább. Napjaink legelterjedtebb lepényfélesége a lángos.

Magyaroszágon a leves az ebéd elengedhetetlen része. Regeteg féle levest ehetünk, melyeknek alapanyaga és elkészítési módja is igen változatos. A magyar levesek nagy részét rántással készítik, ami nem igazán fordul elő más országok konyhájában. Sok leves egytálétel jellegű és laktató, de találunk könnyebb zöldségleveseket és gyümölcsleveseket is. Leghíresebb ételünk, a gulyásleves elkészítése egészen ezer évre nyúlik vissza, amikor is az ősmagyar lovasok bőrtáskájában szárított hús és zöldségek tartottak, melyet könnyedén magukkal vihettek, majd vízzel feloldva többliter levest tudtak készíteni belőle. Időnként még ma is nagy bográcsokban főzik az ikonikus levest. Halászlét is gyakran eszünk.

magyar_7_blog.jpg

Ahogy már említettem, a magyar ételek alapja leggyakrabban húsból, paprikából, paradicsomból és hagymából készül. A magyaros ételek zöme lédús, paprikás jellegű. Népszerűek a különböző pörköltek, de a legtipikusabb magyar étel a paprikás csirke. Az étel a 19. században terjedt el az alföldi parasztok körében. A legtöbb magyar tejföllel fogyasztja, köretnek pedig nokedlit (lágy tésztából kiszaggatott apró galuskák) szokás hozzá kérni. Különleges tésztaételeket is találunk a magyar konyhában. Ilyen a káposztás vagy burgonyás tészta. Szintén főételként fogyasztjuk a burgonyatésztából készült gombócokat, amiket gyümölccsel vagy túróval töltenek. Tipikus magyar étel még a töltött- illetve a székely káposzta.

magyar_3_blog.jpg

A magyar cukrászok sokat tanultak a francia és osztrák mesterektől. A leghíresebb desszertünk a dobostorta, mely megalkotójáról, Dobos cukrászmesterről kapta a nevét. A felcicomázott torták idején egy igazán egyszerű, csokoládés vajkrémmel készített süteményt alkotott meg. Ezen kívül nagyon finom palacsintákat, réteseket és fánokat is találunk a desszertek között, melyeket rendkívül változatos töltelékekkel készítenek el. Szintén különleges magyar desszert a mákosguba vaníliaöntettel.

magyar_4_blog.jpg

Az alkoholos italok mindhárom fajtája igen népszerű Magyarországon. Bort, sört és égetett szeszt is szívesen fogyasztunk. A magyar szőlőtermesztés hagyománya egészen a római korig nyúlik vissza. Ekkor telepítettek szőlőültetvényeket a Duna menti dombokon. A borászat a magyar népi kultúra meghatározó eleme. Egyaránt találunk vörös- és fehér borokat is, melyek nemzetközi elismerést vívtak ki. Az égetett szeszek közül első helyen a pálinkát kell megemlíteni, mely különböző gyümölcsök (barack, szilva, meggy, eper és körte) erjedése után lepárlással és desztilált víz hozzáadásával készül. Alkoholtartalmuk igen magas, illatuk pedig meglepően gyümölcsös. Magyarország legkedveltebb, több, mint negyven gyógy- és fűszernövény keverékéből készülő gyomorkeserű likőre az Unicum. A sörök közül a Pilseni típusú, világos sörök a legnépszerűbbek.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5515737974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása