Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Magyarország: UNESCO Világörökségek

2020. május 31. - szaz orszag

Mit érdemes megnézni Magyarországon? Mit ajánlana egy helyi idegenvezető a külföldi turistáknak? Véleményem szerint addig nem szabadna nekiindulni a nagyvilágnak, amíg be nem jártuk hazánk legfontosabb nevezetességeit, hiszen alap, hogy tisztába legyünk Magyarország látnivalóival. Bár valószínűleg a legtöbben már igen fiatal korunkban jártunk egy-két híres helyszínen, de vajon ismerjük-e országunk összes kulturális és természeti örökségét

A felsorolást természetesen fővárosunkkal, Budapesttel kezdem. A hazánkba látogató turisták átlagosan legalább három napot szánnak Budapest bejárására, és még így sem jutnak a látnivalók végére, mert annyi mindent lehet itt csinálni, bejárni. Bájos fővárosunkat a Duna szeli ketté, és a folyó partján találunk egy sor látnivalót. Itt található az Országháza, a Lánc-híd, és innen látható a Budai Várnegyed, amely az Andrássy úttal együtt képezik Budapest világörökségi helyszíneit. A Halászbástyáról egyedülálló panoráma nyílik a városra, amit a külföldi turisták nem győznek fotózni. Mi helyiek pedig esténként szeretünk meglátogatni, amikor már kicsit nyugisabb a tér. Itt található a hatalmas méretű Mátyás Templom is. Ha pedig a belvárosba indulunk, érdemes végigjárni a már említett Andrássy út egy részét. Az út alatt megy végig Európa második legrégebbi metróvonala, így könnyű megközelíteni. Az út pedig telis-tele van csodás, monarchia-beli épületekkel. A legszebbek ezek közül az Opera és a Nemzeti Balettintézet épülete. Az Andrássy út egyik végén a Hösök terét, a másik végén pedig a Szent István Bazilikát találjuk, amely előtt csodás karácsonyi vásárt építenek fel minden decemberben.

Budapesttől csupán 60 km-re található a csodás ékszerdoboz, Hollókő. A védett ófalurész Közép-Európa legjobb állapotban megőrzött népi építészeti stílusát tükrözi. Húsvétkor három napos fesztivált tartanak itt, amely során hagyományőrzők mutatják be a helyi szokásokat. Ilyenkor rengeteg látogató érkezik a községbe. Hazánk első nemzeti parkja a Hortobágyi Nemzeti Park, melynek területe 82 000 hektár. A terület egyedi növény- és állatvilággal rendelkezik, melyek közül kiemelkedik az ősi magyar szürkemarha, a rackajuk és a mangalica. Itt található az ikonikus Hortobágyi Kilenclyukú híd is. Ha már országunk északkeleti részében járunk, érdemes ellátogatni a Tokaj-hegyaljai borvidékre is, mely 87 km hosszúságban foglal helyet a területen, és központja Tokaj városa. A város évszázadokra visszanyúló borászati hagyományokkal rendelkezik, méltán lehetünk rá büszkék. A vulkanikus kőzető lankákon termesztett szőlő kiváló minőségű. A tokai aszú pedig a borok királya, és a királyok bora, ahogy a mondás tartja. Feltétlenül kóstoljuk meg, ha erre járunk. Innen még északabbra található Magyarország és Szlovákia közös világörökségi helyszíne, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai. A nálunk lalálható legnagyobb a Baradla-csepkőbarlang, amelynek a hossza meghaladja a 25 km-t. A hihetetlen méretű geológiai képződményekért kötelező mindenkinek legalább egyszer ellátogatni ide.

A Dunántúlon is találunk három világörökségi helyszínt. Ezek a Pannonhalmi Bencés Főapátság, a Pécsi ókeresztény sírkamrák, illetve a Fertő-táj, ami az ország és Ausztria határán fekszik. A Pannonhalmi Apátság a 10. században épült, és a Szent Benedek-rendi monostor azóta is működik. Az itt található könyvtár és levéltár felbecsülhetetlen iratokat tartalmaz. A még ennén is messzebbre datáló Pécsi ókersztény sírkamrák Pécs városának központja alatt találhatóak. A nekropolisz a 4. századból maradt fent. A város ókeresztény lakói temetkeztek ide. Végül, de nem utolsó sorban látogassunk el a Fertő-tóhoz, és tekintsük meg a híres kultúrtájat. A táj a világörökségi listára való felvételt a régészeti emlékeivel, szőlő-és borkultúrájával, valamint változatos növény-és állatvilágával érdemelte ki.

Láthatjuk tehát, hogy bár Magyarország egy kicsi ország csupán, de rengeteg kultúrális és természeti látnivalója van. Természetesen nem csak ezeket érdemes bejárni, de számos csodaszép város és falu található országunkban, ezért ha nincs lehetőségünk az országon kívül kirándulnunk, akkor sem kell csüggedni, hiszen itthon is akad bőven látnivaló. Méltán lehetünk büszkénk országunkra.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7615731320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása