Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Szlovákia gasztronómiája

2020. február 26. - szaz orszag

A szlovák konyhára nagy hatással voltak a szomszédos országok, így találhatóak benne szláv, francia, német és magyar elemek is. A szomszédos csehekhez képest fűszeresebben főznek, így bár hasonlóak az ételeik, de az ízek mégis eltérnek. A legnépszerűbb alapélelmiszerei a tej, a burgonya és a káposzta. A szlovákok megpróbáltak leginkább a helyi alapanyagokból gazdálkodni, és az ételek elkészítése a mai napig a hagyományos módon történik

Az erdeikben sok vad él, így gyakran kerül vadhús az étlapra. Gombákban szintén gazdagok az erdők, így ezt is sok ételben használják fel. A folyók gazdagok különféle halakban, amiből sokféle ételt készítenek. A hegyi területeken sok sajtot és tejterméket fogyasztanak. A leghíresebb sajtfajtájuk a parenyica. Túrót is gyakran használnak az ételeikhez. Ezen kívül még tojást és egy kevés helyi zöldséget használnak fel. A fűszerek közül sóval és borssal, illetve foghagymával, hagymával és szalonnálval ízesítik az ételeiket. Olaj helyett inkább zsírral illetve vajjal főznek.

A jó szlovák ebéd elengedhetetlen része a leves. A leveseik között találunk hús- és zöldségkrém leveseket is, de jellemző a máj és a grízgombóc leves is. Mégis a leghíresebb a húsos káposztaleves, melybe kolbászt és gombát tesznek, és szívesen tálalják frissen sült kenyérrel. Ezt egyébként főként Karácsonykor fogyasztják a szlovákok, de az éttermekben egész évben megtalálhatjuk. A bableves szintén gyakran kerül az asztalokra.

Húsételeik sokszínűek: juh-, sertés-, szarvasmarha-, szárnyas- és vadhúsból készülnek. A szárnyasok közül a csirke a leggyakoribb. Gyakran talalják húsételeiket valamilyen szószban vagy mártásban, de panírozva is előszeretettel sütik ki a húsokat. Ezen kívül ők is fogyasztanak véres hurkát. Mivel régebben szerényebben éltek a családok, így riktán jutott hús az asztalokra. Ezért sok olyan ételük van, amelyet füstölt oldalassal vagy egy kis kolbásszal bolondítanak meg. A köreteik közül gyakori a rizs és a burgonya, de a különböző gombócok is népszerűek, amelyek igazi különlegességnek számítanak.

Az egyik legismertebb szlovák specialitás a sztrapacska, amelyet szinte minden vendéglőben készítenek. Ez krumpligaluskából készül, aminek az oka az volt, hogy ez az alapanyag olcsóbb, mint a liszt, melyet egy különleges juhsajt fajtával kevernek össze, és hagyományosan cserepedényben tálalják. Néhány helyen hagyma is kerül bele. Miután elkészült, olvasztott sertészsírral öntözik meg, és libatepertővel vagy pirított káposztával szórják meg. A juhtúrós galuskához mint ital, az aludt tej való.

szlovak_6.jpg

Legismertebb desszertjük a guba, amit főételként is fogyasztanak néha. Ezt mézzel, darált mákkal vagy túróval fogyasztják. Süteményeiket általában valamilyen lekvárral töltik meg. A legtöbb sütemény házi készítésű, boltokban nem lehet kapni őket. A szlovákok szintén magukénak vallják a kürtőskalácsot, de érdekes módon itt az édes mellett találunk káposztás és tepertős verziót is. Ezen kívül sokfajta kalácsuk van, melyeket lekvárral, mákkal, túróval vagy dióval töltenek meg. Ezeket leginkább Karácsony tájékán fogyasztják. Ezen kívül még káposztás és tepertős pogácsát is gyakran esznek.

A nem túl könnyű fogások szinte kívánják az alkoholt. Az italok közül a helyi borok a legnépszerűbbek, a szőlőtermesztés hagyománya egészen a római korba nyúlik vissza. Télen pálinkafőzetek is segítik a gyorsabb felmelegedést. Ezt több alapanyagból is készítik: boróka-, szilva-, körte- és más gyümölcspálinkájuk is van. Nyáron pedig a söröket fogyasztják a legszívesebben. A legjobb márkák a Zlaty Bazant, a Smadny és a Mnich, melyek íze hasonlít a cseh sörökére.

Még napjainkban is a napi háromszori étkezés a legelterjedtebb, melyek közül az ebéd a legfontosabb, bár egyre nagyobb szerepet kap a vacsora is. Szlovákiában, ha vacsorameghívást kapunk, érdemes egy üveg borral viszonozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4115491832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása