Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Észak-Macedónia vagy Macedónia: Nagy Sándor hagyatéka

2019. július 18. - szaz orszag

Amikor Szkopjéban járunk, mindenhol Nagy Sándor néhai makedón hódító emlékébe botlunk. A Fő tér óriási szobrai és a Vardar folyócska parti hatalmas, nemrég épített múzeumok is a makedón múltat és a nagy vezért, Nagy Sándort dicsőítik. Persze emellett tény, hogy a mai makedón szlávoknak nem sok közük van az ókori hasonló nevű néphez, mindössze annyi, hogy a tényleges Makedónia északi határvidéke volt ez a terület. A hellén eredetű népesség lassan szlávokra cserélődött, akik a Bolgár Birodalomhoz csatlakoztak, később pedig a Jugoszláviához tartoztak. A már önállósodott államot nemrég Észak-Macedóniának kereszteltek az ország nevét övező napjainkig tartó vita eredményeként

Ma már bárki egyszerűen eljuthat ebbe a barátságos országba, mert fapados járat, busz és egy átszállással vonat is jár a fővárosba, Szkopjéba. A busz- és a vasútállomás együtt van, ide érkezik a reptérbusz is. A Vardar folyó a várost két részre osztja. A Macedónia tér hatalmas szobraival a szláv negyed központja. A folyón számtalan aranyos kis híd vezet át, például a Kőhíd, ahol szép fotókat lehet készíteni az ókori görög stílusban épített hatalmas épületekről. Itt a szobrok árnyékában kiváló szórakozóhelyeket találunk. A Macedónia téren Nagy Sándor impozáns lovasszobra egyben egy show-elem, hiszen előre megadott időpontokban fényjátékot csodálhatunk meg.

Innen indul a Macedonia utca, ahol megbújik az ország egyik legfontosabb szülötte, Teréz anya szülőháza. Ma múzeum működik az épületben, ahol megismerhetjük az életét Kalkuttai Szent Teréznek, aki albán nemzetiségűként született a városban, és nagyon sokat tett a szegény gyermekekért.

A folyó túloldalán egy egész más világ tárul elénk. Itt találjuk a Régi bazárt, aminek történelmi, oszmán stílusú házai, kis sikátorai igazi közel-keleti hangulatot árasztanak. Musztafa Pasa Mecseténél mindig zajlik az élet. Itt számos kis boltot, kávézót és cukrászdát találunk. Még mindenképpen menjünk fel a Kale várba, ahonnan csodás a kilátás az egész városra. Megéri a kényelmes séta, ha este megyünk fel, akkor a naplemente látványával együtt hallgathatjuk a müezzinek énekét.

Az ország számos nevezetességet rejt, de van egy, ahova mindenkinek muszáj elmenni, a szláv történelem e fontos állomására, a festői fekvésű Ohridba. Busszal könnyen megközelíthető a város, a tóparti parkokból szép a kilátás a tóra és a környező csodás tájra, sok halas éttermet is találunk a parton. Ohrid belvárosa, amely az Unesco világörökségi listáján is szerepel, a turizmus központja. Elbűvölő, szűk utcácskái igazán hangulatosak. A hatalmas Szent Zsófia templom után indul csak az élő történelem. Az ókori színházhoz felkapaszkodva minden kis utca rejt valami érdekeset, míg végre felérve a város tetejére egy egész kolostornegyed fogadja a látogatókat, melynek a neve Szent Klement és Pantaleon.

Innen nincs messze a város egyik legtörténelmibb nevezetessége, a Vár. Érdemes a minimális összegű belépőt megvenni, mert fel lehet kapaszkodni a várfal-sétányra, ahonnan elénk tárul az egész Ohridi-tó, a környező hegyek, és innen már Albániába is átláthatunk. A városi park itt inkább egy hangulatos, mediterrán jellegű fákkal és kiépített útvonalakkal teli erdő. Ha ügyesen követjük a jelzéseket, egy kényelmes séta után megközelíthető a csodaszép Teológus Szent János templom, amely amilyen kicsi, annyira híres és szép. A bizánci építészet gyöngyszeme egy sziklaszirten áll, a város legszélén, körül veszi a tó. A legszebb fotókat a tóról innen lehet elkészíteni, hiszen sokak szerint ez az ország legszebb helye. Innen a belvárosba a part mentén is vezet egy hangulatos sétány, ahol a tópartra is kiülhetünk egy kicsit elgondolkodni, hogy éppen mennyire történelmi helyen vagyunk.

Bármennyi idő is kevés lenne Ohridban és amúgy egész Észak-Macedóniában, mert méretéhez képest sok nevezetességet rejt a Balkán gyöngyszeme. Itt mindenki barátságos, és pont annyira Balkán, amennyire kell. Ha utunkat folytatnánk a Balkánon, Ohridból könnyen eljuthatunk Albániába is.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr314968896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása