Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Örményország gasztronómiája

2021. május 28. - szaz orszag

Az örmény gasztronómia egészen régre nyúlik vissza; már időszámításunk előtt is körvonalazódott. Azóta pedig folyamatosan formálódott. Az ország többek között római, perzsa, bizánci, arab, mongol, iráni és török hódítóknak esett áldozatul. A különböző hódoltságok hozzátettek a konyhaművészethez. A jelenlegi konyhán legerősebben a török és orosz befolyás érezhető. Az örmények igyekeznek egészségesen étkezni; a húsételek mellé sok zöldséget fogyasztanak és mindig természetes alapanyagokat használnak. Az Ararát völgyében szinte minden megterem, így van miből válogatni. A receptek generációkról generációkra szálltak, az örmények pedig a mai napig követik a hosszú időn át tökéletes eljárások módját.

A közkedvelt és jól ismert török ízek itt is fellelhetőek, de itt egzotikus ételeket is találunk. Tenyésztenek szarvasmarhát, birkát, sertést és szárnyasokat is, ritkán pedig halat is fogyasztanak. Ahogy a Kaukázus más országaiban is, itt is előszeretettel fogyasztanak tejtermékeket, kefirt és különböző sajtokat. Köretnek rizst, tönkölybúzából készült kenyeret, illetve a Közel-Keleten népszerű török rizs, a bulgur örmény változatát is kérhetjük. A bulgur egyébként nem is rizs, hanem búza. A meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd összetörik. A mérete attól függ, hogy mekkorára törik össze. A bulgur rendkívül gazdag rostban, így rendkívül egészséges is.

Az örmények szeretik a leveseket, szívesen fogyasztják a húst tartalmazó- és a zöldségleveseket egyaránt. Az örmény konyha népszerű étele a pilaf, ami tulajdonképpen egyfajta rizses hús, amit szinte mindenhol lehet kapni. Az étel igazából orosz eredetű, de Közép-Ázsiában is sok helyen fogyasztják. Készülhet gabonából, de akár rizsből is. A pilaf vagy plof általában birkacombbal készül. Ehhez joghurtos öntetet is kérhetünk, ami különleges ízvilágot kölcsönöz, ettől lesz igazán örmény az étel. Zöldségek közül a legnépszerűbbek a padlizsán, a paradicsom, a csicseriborsó, a lencse és a bab. A zöldségeket és a húsokat is gyakran készítik el grillezve.

ormeny.jpg

Jereván belvárosa egyébként bővelkedik éttermekben, így biztosan találunk egy kedvünkre valót. A legtöbb helyen helyi ételeket kóstolhatunk meg, de azért találni egy-két hamburgerezőt is. Az árak alacsonyak, az adagok pedig nagyok.

Étkezések között, vagy akár reggelire is lehet kapni azokat a tipikus örmény édességeket, melyeknek neve és formája változatos, ám elkészítési módja hasonló. A vajas, élesztős tésztát különböző töltelékekkel töltik meg: vaníliával, gránátalma-lekvárral vagy áfonyalekvárral, majd így sütik ki. Ezeket az aluljárókban is lehet kapni, és tényleg csak pár forintnyi dramba kerülnek, így semmiképpen ne hagyjuk ki, ha Jerevánban járunk. Ezeknek a kis süteményeknek van egy sós fajtája is, melynek neve lavas. Igazából egy lángosszerű kenyérlepényt kell elképzelni, amiben szintén lehet különböző ízű töltelék.

Nagyon sok fajta, rendkívül tápláló és édes desszertet lehet kapni, ami a Közel-Kelet egyéb részeire is nagyon jellemző. A választék valamivel kisebb, mint a szomszédos Azerbajdzsánban, de azért nem panaszkodhatunk. Az édességek leginkább mézből, szárított gyümölcsökből és diófélékből készülnek. Természetesen megtaláljuk Örményországban is a baklavát és a szintén török eredetű kadaifot, de emellett számos kevésbé ismert édességet is megkóstolhatunk, ha itt járunk. Italokból pedig méltán híresek a borok; a világ legrégibb borászatát is itt fedezték fel, illetve a brandy. A leghíresebb fajta az Ararat nevét viseli. Érdekesség, hogy Örményországban még gránátalmából is készítenek bort. Ha pedig nem akarunk alkoholt inni, a Kaukázusban mindenhol, így Örményországban is nagyon finom, ásványi anyagokban gazdag forrásvizet lehet kapni, melyet igen sok szomszédos országba exportálnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1616574716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása