Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

India gasztronómiája

2024. április 30. - szaz orszag

India nagy kiterjedése, és a lakosságának vallási és etnikai sokszínűsége miatt a különböző régiók konyhája jelentős eltéréseket mutat. Általánossaágban azonban elmondhatjuk, hogy a helyi fűszereket, zöldságeket és hozzávalókat használják fel. Az indiai fűszerek a Selyemútnak köszönhetően már több ezer éve igen keresettek. Indiában legtöbb helyen kerülik az alkohol fogyasztását, illetve a disznó- és marhahúst. Bár csirke- és bárányhúst fogyasztanak, a vegetáriánus táplálkozás igen elterjedt.

 

A legfontosabb alapanyagok a gyöngyköles, a rizs, és a búzaliszt. Ezen kívül fontos szerepet kap a lencse, a bab és a csicseriborsó. Az ételeik igen fúszeresek, sajátos ízviláguk van. A leggyakrabban chilipaprikát, kardamomot, köményt, gyömbért, kurkumát, koriandert, fokhagymát használnak ételeik fűszerezésre, de meg kell említeni a massalát is, amely egy fűszerkeverék ami többek között szerecsendióból, fahéjból, kardamomból, borsból és csípős paprikából készül. Ezt a keveréket curryszószok és mártások ízesítésére használják.

 

Reggelire gyakran fogyasztanak parathát, ami egy laposkenyér, ami lehet üres (plain) vagy különböző töltelékkel is meg lehet töltve (sajttal, hagymával), de a leghíresebb az aloo paratha, amely tört burgonyával és csípős fűszerekkel van megtöltve. Ezen kívül gyakran fogyasztanak aloo purit is, ami pedig egy burgonyás curry-szósz, amihez puffasztott kenyeret adnak. Szintén népszerűek a kásák ezeken kívül.

 

screenshot_2024-04-30-16-55-27-987_com_miui_mediaeditor-edit.jpg

 

Indiában az ételekhez köretként gyakran kapunk laposkenyeret naant vagy chapatit (másnéven roti), illetve Észak-Indiában gyakran kerül egy achar nevű savanyúságokból álló szósz is az asztalra a főétel mellé, esetenként pedig curd (alvadt tej). A legtöbb étel szószos, amihez remekül illik a rizs. Érdemes megkóstolni a vajas csirkét. Még kipróbálhatjuk a saag murghot is, amely egy spenótos szószban felszolgált csirke. Ha valami másra vágyunk, rendeljünk chicken tikkát. A tikka szó jelentése darab, és arra utal, hogy a csont nélküli csirkehúst falatonként nyársra húzva sütötték meg. A húst gyömbérrel és csípős paprikával fúszerezik. Ezen kívül érdemes még megkóstolni a vegetárius ételek közül a dalt, ami egy lencséből készített, levesszerű étel, mely hagyma, paradicsom és fűszerek hozzáadásával készül. Általában chapati kenyérrel szolgálják fel.

 

screenshot_2024-04-30-16-55-50-003_com_miui_gallery-edit.jpg

 

Indiában első helyen áll a tea az italok között. Számos indiai teafajta tett szert világhírnévre, nem véletlenül. Érdemes kipróbálni a tulsi ájurvédikus gyógynövényes zöldteát, melynek fogyasztása mindenki számára előnyös. Szinte minden étteremben lehet kapni citromos gyömbéres teát (lemon ginger honey tea) illetve massala teát, ami a már említett fűszerkeverék hozzáadásával készül. Ha igazán autentikus teát akarunk inni, érdemes kipróbálni a kis standoknál agyag pohárban árult teát. Érdekesség, hogy ezek a poharak egyszerhasználatosak, így miután végeztünk, a vendéglátók nemes egyszerűséggel eltörik a poharunkat. Kávét inkább csak Dél-Indiában fogyaszatanak. Igen népszerűek azonban a joghurtszerű italok, a lassik, melyek lehetnek édesek és gyümölcsösek, vagy sósak (butter milk).

 

Az indiai édességek közül érdemes kipróbálni a rizspudingot (phirni), illetve a peda vagy barfi néven fellelhető kocka alakú finomságokat, melyeket mandulával, pisztáciával, kardamommal, szerecsendióval, dióval és szegfűszeggel ízesítenek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr618393851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása