Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Portugál gasztronómia

2021. május 13. - szaz orszag

Portugália földrajzi elhelyezkedése erősen befolyásolja az ország konyháját, hiszen az országot két oldalról is az Atlanti-óceán határolja, nem is beszélve a szigeteiről. Így tehát senki nem fog meglepődni azon, hogy étrendjük alapját a halételek és a tenger gyümölcsei képezik. Ezen kívül Mediterrán, francia és kelta hatásokat figyelhetünk meg a konyhaművészetben. Az egykori gyarmatosító múltjuk miatt a portugálok korán megismerkedtek a távoli területek egzotikus fűszereivel, melyet később bele is építettek a fogásaikba. Ilyen például a vanília, a fahéj, a bors vagy a szerecsendió.

A már említett halakon és tenger gyümölcsein kívül népszerű alapanyagok a húsok, tojás és a zöldségek. Húsok közül szárnyasokat, disznót és marhát esznek leginkább, a zöldségek közül pedig a káposzta, paradicsom, paprika hagyma és bab a leggyakrabban használtak. Kiemelkedő szerepe van az olajbogyónak illetve az olívaolajnak, melyet egyaránt használnak főzésre és az ételek ízesítésére.

A portugál étkezés sok fogásból áll, így ha az országban ebédelünk vagy vacsorázunk, mindenképpen menüt kérjünk, hiszen ez nem csak bőséges, de meglepő módon még olcsóbb is, mint az étlapról rendelni. Az ebéd déltől két óráig tart, a vacsora pedig 7 óra után szokott kezdődni. Az első fogás leggyakrabban leves, ritkán saláta. A portugálok imádják a zöldségleveseket, melyből annyi van, hogy még ha ugyan abban az étteremben is eszünk minden nap, garantáltan nem szolgálják fel kétszer egy héten ugyan azt a levest. Néha hús is kerül a levesekbe, például a caldo verdébe, amely az ország egyik leghíresebb levese. Ebbe burgonya, káposzta, hagyma és kolbász kerül. A zöld színét a kel adja.

Második fogásként általában halat kapunk. Portugália neve és a tőkehal szinte egybeforrt. A legenda szerint az ikonikus ételnek annyi elkészítési módja van, ahány nap az évben. Így sosem unják meg. Leggyakrabban grillezve, olajban sütve, főzve és szószosan tálalják a halételeket, melyeknek száma elképesztően hosszú. Ha viszont valami egzotikusat is be merünk vállalni, akkor rendeljünk tintahalat, amit a portugálok felvágás nélkül esznek, csupán olajban kisütve és fűszerezve. Ezt az elkészítési módot hívják algarve-i stílusnak Így igazán érdekes íze lesz. Ha megkóstolnánk valamit, ami nem halétel, akkor rendeljünk cozido a portuguesat, ami egy párolt vegyes húsokból készült egytálétel különböző zöldségekkel (káposzta, répa, paprika) és burgonyával.

portugal.jpg

Desszertnek kérhetünk süteményt vagy gyümölcsöt. Vannak olyan kis kocsmák, ahol mindkettő benne van a menü árában, sőt, még az ital is és kenyeret is kapunk. A legtöbb portugál desszert édes és krémes, a legtöbb lekvárral, karamellszósszal vagy sziruppal van ízesítve. Ha csak egy ikonikus portugál süteményt akarnak megkóstolni, az legyen a pastel de nata vagy más néven pastel de Belém. Ez egy vaníliakrémmel töltött kerek édesség, amit fahéjjal szórnak meg. Ezt Lisszabonban lehet megkóstolni a Mosterio do Jeronimos közelében. Egyébként még a tejberizs is népszerű desszert.

Az italok közül a portugál vörösborokat kell megemlíteni első helyen. Ezek közül is a legismertebb a portói, ami világhírnek örvend. Az ország éghajlata kedvez a bortermelésnek, az ország területének nagy része borvidék. A híres vörösborok mellett fehérbort is termelnek. A madeirai likőrbor szintén méltán híres. A sörök közül pedig az algarve-i Sagres az abszolút favorit.

Nem lenne teljes a kép, ha nem említeném meg a portugál sajtkülönlegességeket, melyek igazán sokfélék. Találunk tehéntejből készített sajtokat, de kecske és juhsajtot is. Ezek mind karakteres ízűek, és a portugálok általában ezeket az étkezés végén fogyasztják. Ez után pedig már csak egy erős eszpresszót isznak. Nem meglepő, hogy a portugálok sok kávét isznak, hiszen mégiscsak ez az ország gyarmatosította Brazíliát, így gyorsan el is terjedt a pörkölt és őrölt babkávé.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4716558136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2021.05.15. 12:05:37

Magam részéről örülnék, ha tengerparttal rendelkező országban élhetnék, így marad a nyálcsorgatás... :(
Magyarországon echte friss tengeri jószágokhoz jutni esélytelen, ami frissként bejön, ahhoz vékony a bukszám.
süti beállítások módosítása