Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Kenya gasztronómiája

2021. február 26. - szaz orszag

A kenyai ételek általában kevés és egyszerű alapanyagokból készülnek de táplálóak. Jellemzően húsokból készülnek, kevés a húsmentes ételük. Nairobiban egymást érik a különböző kultúrájú éttermek, az india kifőzdék, burgerezők és a pizzériák, azonban szép számmal találunk hagyományos szuahéli éttermekete is, ahol a trandícionális afrikai ételekkel ismerkedhetünk. Ahogy láthattuk, kenyában rengeteg kis közösség él elszeparálódva, így nem meglepő, hogy jelentős eltéréseket találunk az ételeik és elkészítési módjaik között.

Azonban általánosságban elmondhatjuk, hogy a kenyai ételek szintén leginkább ragu formájában jelennek meg. A leggyakrabban itt is csirke és marhahúsból készült pörköltet találunk, ami szinte minden étterem menüjének elmaradhatatlan eleme. Ha valami különlegesebbet szeretnénk kipróbálni, rendeljünk Swahili Pilaut. Ahogy a neve is mutatja, ez a kelet-afrikai változata a pilaf nevű ételnek, aminek létezik török és indiai verzója is. A jellegzetes illatú, rizs, csirkehús vagy kolbász alapú ételek elengedhetetlen hozzávalói a különleges fűszerek. A kelet-afrikai pilau, az indiaival ellentétben nem tartalmaz curryt és nem csípős.

kenya_1.jpg

Az ételek mellé három fajta köretből választhatunk: rizs, chapati (a lapos indiai kenyér) és ugali. Az ugali ugye a szuahéli galuska, amely kukoricalisztből készült. A legnépszerűbb zöldségük a spenót, amit szinte minden főételhez felszolgálnak savanyúságnak, de a kelkáposzta is gyakori hozzávaló. Ezen kívül répát, babot, manióka- és édesburgonya-leveleket használnak a raguk ízesítésére. Halat jellemzően keveset fogyasztanak, inkább csak a Viktória-tó környékén és a partmenti régiókban fogyaszthatunk halételeket és tenger gyümölcseit. A köles, a cirok, a kukorica és más gabonafélék szintén fontos szerepet kapnak a kenyai konyhában.

Reggelire Kenyában is gyümölcsöket kaptunk (görögdinnye, ananász, narancs), és ez után szolgálták fel a hagyományos rántottát és virslit pirítóssal. A kenyai kávét szintén kötelező kipróbálni, hiszen nagyon jó minőségű és édes ízvilágú. Kérhetünk feketekávét és fehér kávét. A feketekávét forró vízben oldják fel, míg a fehér kávét forró tejben.

kenya_2.jpg

A kenyaiak nem igazán fogyasztanak chipset, csupán az angolok által kedvelt ecetes burgonyachipset találtuk meg a boltokban. Ezzel szemben a külömböző magokból nagyon-nagy mennyiség áll rendelkezésre, így egészen egzotikus dolgokat is kipróbálhatunk. Mi például currys bundájú mogyorót vettünk egy nap, illetve a kekszek közül is találtunk gyömbéres ízesítést. Azt vettük észre, hogy errefelé annyira nem szeretik az édes, túlcukrozott dolgokat. Desszertjeik nem is igazán vannak, még az éttermekben is csupán gyümölcssalátát vagy palacsintát választhattunk.

Az italok között itt is kiemelt szerepet kapnak a különböző frissen facsart gyümölcslevek, smoothie-k. Itt is a mangó a legnépszerűbb gyümölcs, de az ananász, a banán és a tamarind is kérhető a bárokban. Ezen kívül szívesen teáznak a helyiek, melyet egy hatalmas termoszban szolgálnak fel az éttermekben. Kedvelt az afrikai tea néven futó ital, illetve a masala tea. A kenyai teát már csak azért is érdemes megemlíteni, hiszen a kávé mellett a fekete tea az ország egyik legfontosabb exportcikke. Kenya Kína után a világon a második legnagyobb fekete tea exportőr. A gyömbér és kardamom hozzáadásával készülő indiai eredetű masala tea szintén megtalálható a legtöbb étterem étlapján.

Az alkoholtartalmú italok között a legnépszerűbb a sör. A kenyaiak közkedvelt söre a Tusker, amit szinte mindenhol lehet kapni, és számos plakáton, pólókon is megtaláljuk az ital reklámját. Azonban nagyon sokféle szeszből válogathatunk, melyek mind helyi termékek. Többféle brandyt és whiskyt találunk a polcokon, és az áruk is meglehetősen olcsó a mi általunk megszokott importált szeszek áraihoz képest.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr9216441430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása