Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Tanzánia gasztronómiája

2021. február 17. - szaz orszag

Tanzánia konyhájában nagyon fontos szerepet játszanak a különböző fűszerek, ami nem meglepő, hiszen az országhoz tartozó Zanzibar szigete már hosszú évszázadok óta híres a fűszereiről. A tanzán ételek időnként csípősek, de mindenképpen gazdag ízvilágúak. Nyomot hagyott rajta az országot meghódító omániak konyhája, illetve az európai étkezési szokásokból is vettek át ezt-azt. Tanzánia konyhájában jelentős eltéréseket találunk a különböző régiók között. A nagy mennyiségű indiai bevándorló hatására az indiai konyhaművészet jelentősen befolyásolta az ország konyhaművészetét, így a legtöbb étterem menüjében találunk indiai ételeket, a chapati kenyér pedig az egyik legnépszerűbb köret az országban.

A tanzániai étkezésben kiemelt szerep jut a banánnak. Érdekesség, hogy Tanzániában több, mint 15-féle banánt termesztenek, melyet gyakran használnak alapanyagként az ételeik elkészítéséhez. Ezek a banánok nem mindig édesek, így gyakran kerülnek levesekbe és pörköltekbe is, hiszen az ízük jobban emlékeztet a burgonyára, mint a mi általunk ismert gyümölcsére. Nekünk az egyik este volt szerencsénk ezt a zöld banánból és marhahúsból készült pörköltöt megkóstolni, melyet a helyiek ndizi na nyamának hívnak. Ezen kívül népszerű köret még a rizs és az ugali, amely egyfajta afrikai galuska, amely kukoricalisztből készül.

tanzan.jpg

A húsok közül leginkább marhát és csirkét fogyasztanak, ünnepi alkalmakkor kerül kecske vagy bárány az asztalra. Azonban a halételeket is nagyon kedvelik. Különösen Zanzibar szigetén kóstolhatunk sok fajta halételt és tengergyümölcseit nem meglepő módon. Zanzibaron nagyon elterjedt a grillezés is, így a különböző halakat és húsokat grillezve készítik a szabad levegőn. De például tintahal-pörköltöt is kóstolhatunk a szigeten. Az ország belső területein inkább pörkölt-szerű, csirkehúsból vagy marhahúsból készített ételeket szolgálnak fel. Emellé sok zöldséget fogyasztanak, illetve főznek bele az ételeikbe. A leggyakrabban spenótot, babot és borsót használnak.

A tanzánok gyakran fogyasztanak leveseket, szeretik a zöldséglevest, de gyakran megjelenik az étlapon a híres hallevesüket is, melyet mchemsho néven találunk. Ez igazából egy húsmentes leves, amiben összefőznek különböző zöldségeket: burgonyát vagy zöld banánt, répát, padlizsánt, gyömbért, paprikát és egy sor fűszert, melyhez kis tányéron adnak csípőspaprikát és lime-ot ízesítésre. Ehhez egy másik tányéron szolgálnak fel halat, így egy teljes és tápláló ételt kapunk. Az étel Észak-Tanzániából származik, de mi például pont Dar Es Salaamban kóstoltuk meg ezt az ételkülönlegességet először.

tanzan1_3.jpg

Az étkezések között vásárolhatunk például samosat, amely a Közel-Keletről, a perzsa konyhából terjedt ez Ázsiában és Afrikában, de Tanzániában különösen nagy népszerűségnek örvend. Ez a finomság egy háromszög alakú kis táska, ami hússal és zöldségekkel van töltve. A helyiek ezen kívül szívesen ropogtatnak magokat, a kesudió különösen nagy népszerűségnek örvend errefelé. Tanzániában az egyetlen édesség a palacsinta, amit mindenhol megtalálunk. Ezt leggyakrabban maszáj mézzel édesítik, ami egy organikus, sűrű és sötét szinű méz, melyet a maszáj nők készítenek és árulnak. Ezt leszámítva inkább gyümölcsöket esznek az étkezések végén: ananászt, mangót és görögdinnyét. Gyümölcsöket még reggelire is szívesen fogyasztanak. Ezeket mint egy előételnek szolgálják fel.

Az ország ugye a Kilimandzsáró hegyről ismert, így nem meglepő, hogy a legtöbb terméküket is erről a hegyről nevezik el. Van Killimanjaro tea és sör is, amikre nagyon büszkék. Ezen kívül frissen facsart gyümölcsleveket ihatunk még az országban járva. Az első helyen természetesen a mangó áll, de egy egész listát találhatunk egyes bárokban a gyümölcsökből, amikből smoothie-t tudnak készíteni. Papaya, csillaggyümölcs, maracuja, ananász és baobab, azaz a majomkenyérfa termése, csak hogy párat említsek. Tanzániában nemigen isznak bort, de vodkából és más röviditalokból egész sor áll rendelkezésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2316430712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása