Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Spanyol gasztronómia

2020. december 23. - szaz orszag

A spanyol konyhaművészetnek római, mór és zsidó gyökerei vannak, melyet az amerikai kontinensen történt hódítások során szerzett zöldségekkel bővítettek. Mivel az ország nagy részét körbeöleli a tenger, így gyakori alapanyagok a halak, és a különböző tenger gyümölcsei, de sok húst is fogyasztanak. Mivel szintén egy nagy területű országról beszélünk, így itt is minden régiónak meg van a maga specialitása.

Az ország egyik legismertebb étele a paella Valencia tartományához kötődik. A rizses egytálételt több féleképpen el lehet készíteni. Az eredeti verziót sáfránnyal szinezik sárgára, de van fekete változata is, amit a tintahal tintája szinez sötétre. A híres valenciai paella csirke és nyúlhúsból készül, de majdnem ennyire népszerű a tengergyümölcseiből készített változata, illetve a vegyes, melybe mindenből kerül egy kevés. Rokon étel a fideuá, amelyhez sáfrányos tésztát használnak alapanyagként. Szintén Valenciához kötődik a horchata nevű ital. A finomság mandulatejből készül, és kellemesen hidegen szolgálják fel.

Andalúzia büszkesége a gazpacho, a hideg, sűrű leves, amely tökéletes a forró nyári napokon. Az elkészítése is rendkívül egyszerű, hiszen csak összeturmixolnak hozzá egy kevés paradicsomot, paprikát, fokhagymát és uborkát, majd egy kis időre hűtőbe teszik az ételt, mielőtt fogyasztják. Szintén híres andalúz termék a sherry. A leghíresebb sherry Jerez városából származik.

Ha már a levesekről beszélünk, az északi hűvösebb éghajlatú Galíciában szívesen fogyasztják a caldo gallego nevű zöldséglevest, amelybe alkalmanként kolbász vagy szalonna is kerülhet. A régió másik büszkesége a polip, amit feldarabolva, olajos szószban tálalnak fel, és kenyérrel fogyasztanak. Desszertnek kérjünk Santiago tortát, ami egy nagyon finom mandulából készített sütemény. Szintén ikonikus étele Galíciának a tetilla nevű lágy, krémes sajt és az empanadas péksütemény, amit akár két étkezés között is fogyaszthatunk. Katalónia régiójának leghíresebb desszertje a crema catalana. A finomság tojássárgából készült krémből áll, melynek felszinét karamellizált cukorral borítják.

spanyol_11.jpg

Egész Spanyolország területén fogyaszthatjuk a híres tortilla de patatast, amely egy tojásból és burgonyából készült omlett. Ezt általában tapas-ként szolgálják fel. A tapas tulajdonképpen kis falatkát jelent, amit kisérőnek kérhetünk a bárokban az italjaink mellé. A tortilla de patatast is először Navarra tartományban említik, de a navarraiak a tapast is magasabb szintre emelték, hiszen itt már nem csak kis falatkákat kapunk a bárokban. Ezek az ételek kimerítik a műalkotás fogalmát. Át is nevezték az ételt pinxosnak, nehogy valaki is összekeverje őket a mezei tapas-szal.

spanyol_4.jpg

Ahogyan Madrid neve összefonódik a callos-szal (pacalpörkölt kolbásszal), Asturia régiója pedig a fabadával (híg babfőzelék kolbásszal) és az almaborral, úgy kötelező Kantábriában járva panírozott tintahal karikát kérni ebédre vagy vacsorára. Rioja tartománya a leghíresebb bortelmelő területe az országnak. Az igazi riojai bor vörös és testes, ami jól passzol a régió specialitásaihoz, a tőkehalhoz és az édes, fahéjas bundáskenyérhez, amit biztosan nem találunk sehol máshol a világban. A Kanári-szigetek kedvelt étele a rizsből, tükörtojából és paradicsomszószból álló arroz a la cubana, ami, ahogy a neve is mutatja, szigetországi eredettel rendelkezik.

 spanyol_2.jpg

Természetesen sok olyan étel van, ami az egész országban nagy népszerűségnek örvend. Spanyolországban bárhol megkóstolhatjuk a jamon serranot, ami egy nagyon vékonyra szeletelt sós, nyersen felszolgált sonka, amely a spanyol verziója az olasz prosciuttónak. Végezetül pedig a személyes kedvencem, a chocolate con churros. Sokan tévesen azt gondolják, hogy a sűrű, forró csokihoz felszolgált érdekes formájú fánk egy desszert, mivel egész nap lehet kérni a bárokban, de valójában a spanyolok ezt reggelire fogyasztják.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr316355882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

68nyara 2020.12.24. 17:22:00

Ha római, mór és zsidó gyökerei vannak, akkor a spanyolok - ami persze nehéz, mert ki is a sapanyol - nem ettek semmit csak átvettek mindent a rómaiaktól, a móroktól, meg a zsidóktól, akiket aztán jól száműztek. Vagy nem, de olyan jók ezek a rövid és tömör kijelentések.

Tatai Katalin 2020.12.24. 19:30:47

megértem azt hogy a vőm spanyol lett, mint ahogy az unokáim is. azóta spanyol módi uralkodik, nem rossz egyébként, a churrost tényleg minden vasárnap reggel elkésziti sk. reggelire, elég nehéz dolog. a másik nagy kedvenc a tojásrántotta krumplival, kolbásszal, sonkával, valamint levesként a csicseriborsó leves, ami elég sürü, az is tele van kolbásszal. ahogy megfigyeltem a kolbász a nagy kedvenc meg a sonka.
süti beállítások módosítása