Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Angol gasztronómia

2020. december 02. - szaz orszag

Az angol konyháról sokaknak nincs túl jó véleménye. Azt mondják, hogy az ételek igazán fűszeresek, és túlontúl egyszerűek. Pedig a középkorban még igazán nagy tisztelet övezte az angol konyhaművészetet. A gyarmatokból hozott egzotikus fűszerek és a szomszédos francia behatás miatt egy időben egészen színes volt az ország gasztronómiája, ami a 20. században a két világháború között változott meg. A kevés alapanyag és a fűszerek hiánya egyenesen hozta magával a kedvezőtlen megítélést. Most azonban az ország multikulturális sokszínűsége az angol menüt is megszínesíti. Az ázsiai ételek egyre jobban bekerülnek az éttermek menüibe, de természetesen a hagyományos fogások sem tűnnek el.

Az angol konyha legismertebb fogását szinte bármilyen étteremben vagy pubban megkóstolhatjuk, ami nem más, mint a mindenki által jól ismert Fish&Chips. Azt hiszem a rántott tőkehalból vagy lepényhalból és krumpliból készült ételt nem is kell nagyon bemutatni éppen ezért. Bár érdekesség, hogy rántott hal már a Twist Oliver című regényben is említésre került, de csak a XIX. században terjedt el igazán. A halat egyébként sörtésztában sütik ki. A gyakran elvitelre kért ételt az angolok újságpapírba szokták csomagolni, és régen szigorúan kézzel ették, de ma már favillát. illetve mártogatós szószt is kaptunk hozzá. Az íze pedig rendkívül finom szóval azért mindenképpen érdemes megkóstolni.

angolblog.jpg

A másik népszerű és jól ismert étel az English Breakfast, azaz a hagyományos angol reggeli. Általában 4-5 összetevőt tartalmaz; a leggyakrabban bacon szalonnával, kolbásszal, paradicsomos babbal, gombával és természetesen tükörtojással találkozunk, amennyiben Angliában szállunk meg egy panzióban. A reggeli annyira bőséges, hogy egész napra erőt ad. Ennek eredete az, hogy Angliában évszázadokon át a reggeli és a vacsora volt a két fontos étkezés. Az English Breakfast ezért lett népszerű az ipari forradalom után a fizikai munkások körében.

Ezután már elképzelhetetlen lenne, hogy pár órával később ismét egy nehéz ebédet fogyasszanak el, így az angol ebéd általában csak egy szendvics és egy kis adag burgonyachips, valamint egy kis üdítő. Ezt az emberek könnyen magukkal vihetik a munkahelyükre, a gyerekek pedig az iskolába. Különösen népszerű a háromszög alakú toast kenyérből készített, előre csomagolt szendvics, melyek húsokat, halat, tojást, zöldséget és salátát is tartalmazhat.

Az angol sörök azonban sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint az ország gasztronómiája. Anglia sörfőző nemzet, melynek hagyományai évszázadokra nyúlnak vissza. A legismertebb a felső erjesztésű sör, azaz az Ale, amely a legősibb sörök közvetlen leszármazottja, érlelése pedig szobahőmérsékleten történik. Az országban rengeteg pubot találunk, ahol a sör mellé különböző ételeket is lehet fogyasztani. Ahogy Nyugat-Európa több országában, így természetesen Angliában is nagyon népszerű az almabor, másnéven cider, amit az itteniek nagy előszeretettel fogyasztanak. Ahogy a neve is mutatja, almából készül, és kicsit erősebb, mint a sör. Azonban, ha italokról van szó, a tea az angol kultúra legfontosabb eleme. Bár manapság már nincs kötelező jellegű ötórai teázás, tejszínnel készített tea még mindig népszerű. Desszertnek pedig gyümölcstortát, gyümölcslepényt és aprósüteményeket fogyasztanak.

Az említett ételeken és italokon kívül természetesen még sok egyebet lehet találni és kóstolni, ha az ember Angliában jár. Azt mindenképpen cáfolom, hogy az angol konyha sótlan lenne, igenis lehet finomat enni; sok zöldséget és halat is fogyasztanak, úgyhogy nem kell félni tőle. Az elszaporodó indiai és egyéb ázsiai éttermek pedig igazán változatos alternatívát kínálnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8016311630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stevekoti 2020.12.03. 14:23:36

Sajnos szinte mindent szeretnek leönteni ecettel. Egyszer a Fish and chipset kellett kidobnom emiatt mert lassú voltam. A breakfast borzalmas.

Örömhernyó 2020.12.03. 16:26:09

Angol gasztronómia? LOL
Minden, ami ehető, a kontinensről vagy a világ távolabbi tájairól jött Angliába.

kewcheg 2020.12.03. 20:10:27

Nincs még egy nácio, akinél a zaba olyan létfontosságu lenne mint nálunk.Kivan a seggünk a gatyából, de az asztalról zsírnak kell folynia.Gazdag nemzetek pedig beérik kásákkal, heringgel, fekete kenyérrel, stb.amitöl egy magyart a hideg kirázna.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2020.12.03. 22:23:11

@motoroskonyhaja: ritkán fordul elő ilyesmi:) 99% magányos harcos vagyok a véleményemmel

Piri és Barkas 2021.03.12. 19:41:56

Angol konyha ? LOL. 10-ből egyszer ettem jó fish-and-chips-t. Általában szarrá olajozzák vagy tocsog a zsírban. Szörnyű. Egyszer elvittek egy top 10 étterembe Brighton-ban és a sült csirkecomb nyers volt félig. Vissza kellett küldeni. Utána jót ettünk egy indiai étteremben. Ennyit az angol gasztronómiáról.
süti beállítások módosítása