Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Törökország gasztronómiája

2020. augusztus 23. - szaz orszag

A török konyhaművészet rendkívül változatos, aminek az egykori hatalmas Oszmán Birodalom multikulturális környezete az oka. A birodalom egykor az Arab-félszigettől egészen a mai Algériáig terjedt, így a konyhája egyesítette a területén élő népek ételeit és elkészítési módszereit. Így egyaránt hatott ár a közel-keleti, a közép-ázsiai és a görög konyha is.

A legfontosabb alapanyagok a padlizsán, a paprika, a hagyma, a lencse, a bab, a paradicsom, a fokhagyma és az uborka. A törökök sok kenyeret (pita) fogyasztanak az ételeikhez, de gyakori köret a rizs és a bulgur. A legnépszerűbb hús a bárányhús, amit leggyakrabban pácolnak és grillenzek. Gyakran fogyasztanak juhtejből készített sajtokat és joghurtokat is. A törökök sok gyümölcsöt fogyasztanak; a legkedveltebbek a szőlő, az őszibarack, a cseresznye, a sárgadinnye, a füge és a ringlószilva. Szintén népszerűek a különböző magvak és diófélék, köztük például a napraforgómag és a pörkölt csicseriborsó. Az ételeik meglepően fűszeresek, gyakran használnak paprikát és borsot az ételek fűszerezésére.

A leghíresebb török étel, amit mindenki ismer az egész világon a görög gyros török változata, a kebab. A döner kebabot napjainkban pitában szolgálják fel. Az iskender kebab a döner kebab egyik újonan feltalált formája, amit érdemes kipróbálni. Ez hosszú csíkokra vagdalt birkahúsból készül, és paradicsomszósszal leöntve tálalják. Szintén egyre népszerűbb és ismertebb a lahmacun, ami egy pizzaszerű, vékony tésztájú paradicsomos és darált húsbóél készült étel, melyet feltekerve kell fogyasztani. Egymásik tányéron zöldségeket is kapunk hozzá. Ha Törökországban járunk, mindenképpen kóstoljuk meg a simit szezámmagos kenyeret, amit még ma is árulnak az utcákon, és nagyon olcsó, laktató finomság két étkezés között.

torok.jpeg

Egy másik rendkívül finom török étel a menemen, ami egy lecsószerű hagyományos főétel. Ezt elkészíteni sem nehéz, és mivel nagyon laktató és olcsó, így Törökországban minden társadalmi réteg kedvence. A legfontosabb alapanyagai tojás, paradicsom és zöldpaprika, de a készítőjétől függ, hogy még mit tesz bele, illetve hogyan fűszerezi. Leggyakrabban kenyérrel tálalják.

A törökök nagyon sok desszertet ismernek, amelyek általában meglehetően édesek a külföldiek számára. A legismertebb desszertjük a baklava, amely nem csak Törökországban ismert, hanem számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában is megtalálható, akik mind a saját hagyományos édességükként tartják számon a rétestészta-féle dióval vagy pisztáciával töltött édességet, melyet mézzel és cukorral ízesítenek. A másik legtradícionálisabb török édesség a lokum, nemzetközi néven Turkish Delight, amely keményítőből és cukorból készül, és citrommal vagy rózsavízzel édesítik. Számos ízben kapható; mogyorós, pisztáciás, fahéjas, mentás és gyümölcsízű változata is van a kockára vágott, zselészerű édességnek.

Az italok közül a legfontosabb a fekete tea, amit különleges, harang alakú üvegpohárban szolgálnak fel. Ezt rendszerint cukorral isszák. Ezt a teát a nap bármelyik szakában kérhetjük, szinte bármilyen éttermben vagy vendéglátóhelyen megtaláljuk. A török feketekávét egy hosszú nyelű rézedényben (dzsezva), cukorral együtt főzik, majd a zaccal együtt csészékbe töltik, és tej nélkül fogyasztják. Így a megmaradt zaccból akár jósolni is lehet. Fontos még megemlíteni az ayrant, ami egy híg, sós ízű joghurtital, és remekül illik a legtöbb török főételhez. A raki jellegzetesen ánizsízű alkoholos ital, melyet az alacsonyabb alkoholtartalom elérése miatt vízzel szoktak higítani, melynek eredménye egy tejes, fehér színű ital. Természetesen ezeken kívül még számos étel és ital található a török konyhaművészetben, amit érdemes megkóstolni, ha Törökországba látogatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4216173968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása