Mivel Németország egy nagy kiterjedésű ország, így természetes, hogy jelentős eltéréseket tapasztalunk a különböző régiók ételei között. A déli területek konyhája sok hasonlóságot mutat Ausztria és Svájc gasztronómiájával, míg a délnyugati országrészben francia befolyást tapasztalhatunk. Hasonló módon az északi régiókra Hollandia, a keleti országrészben pedig a kelet-európai országok konyhája hatott. Átalánosságban azonban elmondhatjuk, hogy a nehéz, zsíros fogások dominálnak, hiszen az ország hűvös éghajlata miatt olyan ételekre volt szükség, amelyek bővelkednek kalóriában és vitaminban.
Ha az alapanyagokat nézzük, a német konyha legfontosabb eleme a burgonya. Németország a világ legnagyobb burgonyafelhasználói közé tartozik. A német konya szintén sok húst használ. Eredetileg leggyakrabban sertéshúst főztek, de manapság egyre inkább teret hódítanak a marha és szárnyastermékek, illetve a különböző halételek is egyre nagyobb szerepet kapnak, melyeket leggyakrabban grillezve tálalnak. Hasonlómódon a németek igyekeznek több zöldséget és gyümölcsöt is fogyasztani, mint régen, mikor a savanyúkáposzta volt a legfőbb vitaminforrásuk.
A legtipikusabb német étel a kolbász, a helyiek leggyakrabban kolbászként fogyasztják a húst. Leginkább sertéshúsból készítik nemzeti ételüket, mely nagy eltérést mutat régiónként. Bajorországban a híres fehér kolbászt, nürbergben sültkolbászt, Frankfurtban pedig fűszeres szárazkolbászt esznek. Berlin ikonikus étele a currywurst, a roston süt kolbász, ami, ahogy a neve is mutatja ketchupos currymártással van leöntve, és leggyakrabban sültkrumplival fogyasztják. A türingiait pedig roston sütik. Úgyhogy bőven válogathatunk, van miből.
A legszélesebb körben elterjedt tradicionális étel a sültkolbász és savanyúkáposzta. A savanyúkáposzta a magas C-vitamin tartalmának köszönhetően a régi időkben nagyon fontos táplálék volt, mivel télen nem állt rendelkezésre friss élelmiszer, így nem meglepő módon könnyen beleépült a német gasztronómiába.
A német ételek ára rendszerint a köreteket is tartalmazzal. A burgonya különböző fajtái és a gombócok népszerű köretek, de tésztát is gyakran esznek az ételeik mellé. Szintén egyfajta tésztának számít a spätzle, ami a mi galuskánhoz hasonlít leginkább, és nagy mennyiségű tojássárgát tartalmaz. Szintén gyakori köret a burgonyasaláta, amely ecettel és mustárral készül.
Németországban járva megfigyelhetjük, hogy milyen sok kenyérfajta létezik kezdve a rozsból készült kenyérrel, folytatva az egészmagos kenyérrel, illetve a hagyományos barna vagy feketekenyér-fajtákkal. Nemrégiben pedig számos fehérkenyér-fajta is elterjedt. Ha pedig péksüteményekről beszélünk, nem hagyhatjuk ki a bajor perecet, amelyet az egész országban lehet kapni. A perec ropogós külsejű, de a belseje nagyon puha.
Németország nemzeti itala természetesen a sör, mindenekelőtt a pilzeni típusú, de szinte minden városnak megvan a saját sörfajtája. Manapság gyakran keverik a könnyed búzasört limonádéval vagy ízesítik. A bor szintén kedvelt, főleg a fehérbor. Az égetett szeszek közül a Jägermeister tett szert világhírnévre.
A torták és sütemények friss gyümölcsökből (alma, szilva, eper, körte) készülnek, illetve a sajttorta is kedvelt édesség. Ha a Fekete-erdő környékén járunk, kóstoljuk meg a híres Fekete-erdő tortát valamelyik étteremben vagy cukrászdában. Ennek a fő hozzávalói csokoládé, meggy és tejszínhab. Ezen kívül szintén népszerű desszert az almásrétes. Ezt vaníliafagyival vagy vaníliamártással és porcukorral meghintve tálalják. Érdekesség, hogy már a 13. század óta készítik a híres német mézeskalácsot, melyet eredetileg a kolostorokban készített erős sör kísérőjeként fogyasztottak.