Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Vatikán: Ahol a pápa az uralkodó

2019. szeptember 26. - szaz orszag

Kitti:

Vatikán a világ legkisebb területű, és egyben a legkisebb népességű független állama, melyet teljes egészében körülvesz Róma. Nagyjából ezer fős lakosú a miniállam, melynek uralkodója 2013 óta Ferenc pápa. Bármennyire is sokat tudunk a kereszténység elterjedéséről és a Papai Állam létrejöttéről, valahogy mégis valami misztikusság lengi körül.

Érdekesség például, hogy az ókorban itt gladiátorjátékokat tartottak egy Caligula császár által építtetett arénában. Később pedig a keresztényüldözés mártírjait is itt végezték ki. Végül Kis Pipin frank uralkodó Róma püspökének szánt bőkezű adományából jött létre a Pápai Állam, melynek azóta is a feladata a katolikus egyház intézményének a biztosítása, és függetlenségének fenntartása. Egyedül Napóleon volt az, aki megszüntette rövid időre a pápaságot, de a bukása után visszaállították, illetve nem túl meglepő módon Olaszország is elfoglalta egy időre, de 1929 óta független államként működik Vatikán.

Vatikán területét a Szent Péter teret leszámítva falak veszik körül. A hatalmas tér elsődleges funkciója az, hogy a hívek részt vehessenek a különböző egyházi ünnepségeken, és láthassák a körmeneteket. Az ellipszis alakú teret oszlopsorok szegélyezik; az oszlopsor végén a pápai címer látható. A tér közepén pedig egy hatalmas obeliszk áll, mely Egyiptomból származik. A tér kövezete is figyelemre méltó, hiszen a különböző csillagjegyek, az égtájak és a szélirányok is jelölve vannak márványlapokon. Ezen kívül még két 14 méter magas szökőkút is díszíti a teret.

Szent Péter téren található a Szent Péter-bazilika. A bazilikát Szent Péter apostol sírjára építették. Ez a világ második legnagyobb keresztény temploma. Az első Szent Péter-bazilikát Konstantin császár építtette a IV. században, ami egészen a XVI. századig állt. A jelenlegi templom alapkövét 1506-ban tették le. A kupolát Michelangelo tervezte, de halála után nem pontosan követték a terveit. Az építését végül 150 év után fejezték be. A lélegzetelállító templomban egymást érik az egykori pápák emlékművei, szinte megelevenedik a történelem a szemünk előtt. Csak bent állva tudatosul bennünk, hogy milyen hatalmas is a bazilika. A különböző oldalhajókban és kereszthajókban vannak eltemetve az egykori pápák, így érdemes egy kicsit elveszni, mert sok érdekességet találhatunk. A bazilikába néha nagyon hosszú sor áll, így érdemes már reggelről odamenni, hogy valamelyest lerövidítsük a várakozási időt.

Ellátogattunk a Vatikán Múzeumba, ahol többe között olyan felbecsülhetetlen mesterműveket csodálhat meg az ember, mint a Laokoon szoborcsoport, illetve Raffaello freskói és a Sixtusi-kápolna. Készüljünk arra, hogy sok időt fogunk itt eltölteni, hiszen egészen az ókori művészettő a középkori műalkotásokon át a reneszánszig mindent megtalálhatunk itt. Rengeteg szobor, festmény és freskó van kiállítva itt több emeleten és rengeteg teremben. Azonban kétségtelen, hogy a látogat csúcsa az, amikor a labirintusos folyosókon át egyszer csak eljutunk a Sixtusi-kápolnába. Michelangelo műve, a kápolna mennyezetfreskója 540m2-es felületével a világ legnagyobb egybefüggő freskója, és a világ egyik legismertebb alkotása. Ezek kívül már csak azért is érdemes ellátogatni a Vatikán Múzeumba a borsos belépő ellenére, mert így igazán sokat láthatunk a miniállamból. Megpihenhetünk a Vatikán kertben, illetve beláthatunk a titkos, mindenki előtt elzárt udvarokba is. Látogatásunk végén még egy pápamobilt bemutató terembe is eljutottunk.

És hogy miért érdemes ellátogatni Vatikánba? Nos leginkább azért, mert itt bárkit szívesen látnak a vallási nézetétől függetlenül. Vatikánnal van saját rendszáma és a rengeteg szuvenírboltban akár plüss pápát is vásárolhatunk. De egy biztos. Ha Rómában járunk, mindenképpen el kell látogatni a Szent Péter térre, hiszen a világ legkisebb miniállama ugyanúgy hozzátartozik Rómához, mint a Colosseum.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3715173214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása