Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Makaó: Ázsia Las Vegasa

2019. szeptember 05. - szaz orszag

Kitti:

Kevesen tudják, hogy Hong Kong mellett Kínának van egy másik különleges közigazgatási területe, amit Makaónak neveznek. Érdekes módon Magyarországon egy kártyajátékot is hívnak így, aminek valójában nem sok köze van az országhoz, de különös egybeesés, hogy Makaóban egymást érik a kaszinók, ezért is kapta azt a becenevet, hogy Ázsia Lasvegasa. De mit is kell tudni erről az alig egy átlagos budapesti kerület nagyságú országról, ami tulajdonképpen nem is egy ország?

Makaó a XII. századig lakatlan volt, a kínai Szung dinasztia megérkezéséig. Az ősi kínai fennhatóság alatt emelték a híres A-Ma templomot, ami a mai napig áll és látogatható. A XVI. században azonban hódító portugálok érkeztek a területre. A kínaiak nem fogadták túl jól a betolakodókat, csupán Makaóban hagyták meg az általuk létrehozott épületeket ezért kuriózumnak számít ez a hely. Azért tettek kivételt pont Makaóval, mert a portugálok úgymond bérleti díj fejében használhatták a kikötőt, így mindkét fél jól járt. A gazdasága akkor kezdett hanyatlani, amikor a szomszédos Hong Kong létrejött, így a csempészet és a szerencsejáték maradt a legfőbb megélhetési forrás. Érdekesség, hogy Makaó egészen 1974-ben került csak Kína fennhatósága alá, egészen addig Portugália része maradt. Így egyedülálló módon egy hatszázezres lakosú kínai-portugál keverék kultúra jött létre, amit sehol máshol nem találunk a bolygón. Makaó egyébként a Föld legsűrűbben lakott területe megelőzve Monacót és Szingapúrt is. Kínával a viszonya pedig nagyjából olyan, mint Hong Kongnak.

Taipa szigetét a Makaói-félszigettel a majdnem 4000 méter hosszú Barátság híd köti össze, mi is ezen érkeztünk át Taipára, ahol megkezdtük a városnézést. A 90 egy-kétezres lakosú városka különlegessége, hogy itt még egészen jól fent maradtak a portugál koloniális stílusú házak és épületek. Még egy tradicionális csempeképet is láttunk, ami a hajósoknak állít emléket. Mellette persze kínai és portugál feliratok vegyesen. Érdemes egy kicsit sétálni ebben a történelmi városban, mert innen kiérve már csak ötcsillagos szállodákat és kaszinókat találni Cotai városban. Ezekbe a hotelekbe be lehet menni sétálni. A legtöbbjük annyira hatalmas, hogy egész bevásárlóközpontokat találunk bennük, tele luxusüzletekkel. A két legtematikusabb a Venetian és a Parisian, hiszen ezek ugye Velencét és Párizst mintázzák. A Venetianban még csatornát is építtettek, ahol csónakázhatunk, illetve megtaláljuk a velencei Szent Márk tér mását is. Ez igazán szürreális élmény. De a Galaxy Hotel is nagyon népszerű, hiszen a hatalmas épület arany színben pompázik. Érdemes legalább egy kaszinóba is betérni. Ezeket általában a hotelek legalsó szintjén találjuk. Azért ide érdemes illendő öltözéket felvenni, de azért sima pólóban is beengedtek minket. Játszani már pár dollárral is lehet. Egyébként Hong Kongnak és Makaónak is saját pénze van, de szerencsére ezeket bárhol gond nélkül lehet váltogatni.

Utunkat most már Makaó „fővárosában folytattuk”. A főtér neve Senado Square, itt található az Önkormányzati Ügyek Irodája és pár fontos kormányzati épület. A tér kövezete egészen emlékeztet a Portugáliában használatosra, valamint innen nem messze találjuk a Szent Domonkos templomot, ami barokk stílusban épült. A legnagyobb nevezetesség azonban a Szent Pál Székesegyház romjai. Hihetetlen módon csak a templom első fala maradt meg, a többi része elpusztult egy tűzvészben 1985-ben. Már korábban is volt szó arról, hogy Makaó mennyire sűrűn lakott terület, de a rengeteg turista miatt tényleg hatalmas tömegre kell számítani, ezért a városnézés fárasztó lehet. Ilyenkor érdemes megállni és enni egy pastel de natát, ami szintén egy Portugáliában népszerű sütemény, de itt is lehet kapni. De egymást érik az utcai talponálló éttermek is, ahol húsos szendvicseket lehet leginkább vásárolni.

Hát, ilyen egy zsebkendőnyi terület, ami félig Kína, félig Portugália. És hogy hogyan is juthatunk ide legkönnyebben? Hong Kongból nagyjából fél óránként indulnak hajók, melyeknek olyan másfél óra a menetideje. Az áruk elég borsos, mi fejenként közel 10 ezer forintot fizettünk egy retúrjegyért, de ilyen különleges helyre eljutni talán megér ennyit. Azt gondolom, hogy egy napot érdemes itt eltölteni. A hotelek azonban nagyon drágák, így érdemes Hong Kongban tölteni már az éjszakát.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6815041018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása