Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Kambodzsa: Angkor, a Khmer Királyság ősi templomegyüttese

2019. augusztus 23. - szaz orszag

Kitti:

Angkor Watról, Ázsia ősi legismertebb romtemplomáról még az is hallott, vagy látott képet, akit nem különösebben vonzanak a távoli tájak. A 12. században épült templom az UNESCO világörökség része; a tóparton álló homokkőből készült épület valóban rabul ejt mindenkit, aki csak látja. Ez a mágikus hely annyira sok turistát vonz, hogy a mellette lévő Siem Reap nagyobb repülőforgalmat bonyolít le, mint az ország fővárosa, Phonompen, ami a legtöbb utazó útitervéből kimarad. Mi is közvetlenül Siem Reapban landoltunk, de ha nem is volt alkalmunk az ország többi részét megtekinteni, alaposan utánajártunk az ország történelmének.

Kambodzsa lakói szinte mind khmer nyelvet beszélnek, és hasonlóan a népesség több, mint 95%-a buddhista vallású. Pontosan ezért meglepő a tény, hogy Angkor Wat eredetileg egy hindu templomnak épült, és csak utólag “alakítottak át” buddhista imahellyé, a buddhista vallás XIV. századi megjelenésekor. A templom pedig annyira az ország szimbólumává vált, hogy még Kambodzsa zászlójában is megjelenik. Angkor Wat pedig Angkor romvárosának csak egy eleme. Angkor az ősi Khmer Királyság fővárosa volt a 800-as évektől a XV. században bekövetkezett belviszályokig, ami az egykor Laosz és Thaiföld nagy részét is magában foglalta. A rövid átmeneti időszak után a terület francia gyarmat lett egészen a második világháború végéig Indokína részeként. A vietnámi háború az ország történelmére is hatással lett, ugyanis ebben az instabil időszaban foglalták el 1975-ben a Vörös Khmerek a fővárost Pol Pot vezetésével, és ezzel megkezdődött az ország legsötétebb és legvéresebb időszaka. A kommunisták legalább egymillió ember halálát okozták, de a harcok során rengetegen megsérültek. Ennek az ország még most is a nyomait viseli, hiszen a taposóaknák nagy részét még mindig nem távolították el; Siem Reapben is rengeteg háborús sérültet láttunk.

Éppen ezért nagyon büszkék a helyiek egykori dicső történelmükre. A hatalmas romváros, Angkor megtekintésének a legjobb módja, hogy tuktukot bérlünk, hiszen, ha gyalogolunk vagy biciklizünk, nagyon gyorsan kifáradunk, és nem fogjuk tudni teljes figyelmünket a csodás épületekre fordítani. Angkor Wat khmer táncosnők szobrával, illetve Buddha szobrokkal van díszítve, de buddhista szerzeteseket is találunk itt, akik áldást osztanak. Innen egy hatalmas kapunk át Angkor Thomba utaztunk, aminek a legszebb része a Bayon templom, ami hatalmas arcokkal van díszítve. Ezután az Elefántterasz és a Leprás király terasza következett. Itt újra tuktukba szálltunk, és megnéztük a Ta Keo, végül pedig a Ta Phrom templomot, aminek az érdekessége, hogy itt forgatták a 2001-es Tomb Raider filmet, illetve, hogy az erdő egészen benőte a romokat, ezzel is mutatva, hogy a természet erősebb, mint az ember. Itt sajnos minket elkapott a monszun, így miután elállt az eső, már zárt a templomegyüttes, de így is fantasztikus napot töltöttünk itt. Lehet egyébként három és hét napos jegyet venni, ha valaki még részletesebben akarja bejárni a hatalmas romvárost.

Siem Reapben is érdemes egy kis ideig maradni, itt ugyanis láthatjuk az ország modern részét. A Pub Street tele van éttermekkel és bárokkal, ahol egy kellemes estét tölthetünk. Ihatunk Angkor sört és ehetünk pharokot, ami az ország nemzeti étele; rizzsel tálalt fermentált halpaszta. Meglepően finom íze van. Itt találunk még egy bazárt, ahol a helyi szuveníreket is beszerezhetjük. A kambodzsaiak egyébként hasonlóan thai és vietnámi szomszédaikhoz, nagyon barátságosak és vendégszeretőek. Garantáltan jól fogjuk itt érezni magunkat.

Nappal pedig látogassuk meg a teret, ahol a Királyi Palota és a csodás, díszes Preah Ang Chek Preah Ang Chorm templom áll. Ha ezt a templomot túlságosan turisztikainak találjuk, érdemes benézni az aranyos hidakkal átívelt Siem Reap folyó másik oldalán található kolostorok egyikébe például a Wat Bo-ba vagy a Wat Po-ba, ahol még igazi szerzeteseket is láthatunk a kertben sétálgatni. Ez igazán életre szóló élmény!

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr1415021226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása