Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Albánia: Élet a Balkánon

2019. augusztus 01. - szaz orszag

Kitti:

Hét hónapig éltem Albániában, ugyanis munkát kaptam egy ötcsillagos hotelben Durresben. Ezalatt a pár hónap alatt igyekeztem minél többet megtudni az országról és a lakóiról, és láttam Albánia pozitív és negatív oldalát. A legnagyobb pozitívum az, hogy hihetetlen ütemben fejlődik, és mindent meg is tesznek azért, hogy egy nap az Európai Unió tagjává váljanak. A köztudatból is kezd kimenni, hogy Albánia veszélyes, így évről évre több és több turista érkezik ide. Az olcsó árak miatt a hátizsákosok európai paradicsoma lett az ország. Fapados járattal is egyre több helyről lehet ide elutazni, illetve a „Balkán körút” egyik állomása is Albánia, így a szomszédos országokból könnyedén eljutnak ide az egyéni utazók.

Az esetek többségében az emberek az ország fővárosába, Tiranába érkeznek. Innen indulnak a buszok is, amikkel bejárhatjuk egész Albániát. Fontos megjegyezni, hogy három buszpályaudvar is van; egy, ahonnan északra, egy, ahonnan délre és egy, ahonnan a szomszédos országokba indulnak járatok. A város főtere a Szkander bég tér. Itt áll az albán nemzeti hős, Kasztrióta György (azaz Szkander bég) lovasszobra, a Nemzeti Múzeum, az Opera, Et’hem bég Dzsámija, amit éppen felújítanak, és a város jelképe, az Óratorony. A város még számos látnivalót tartogat, érdemes tehát itt tölteni pár napot.

Albánia nyugati oldalát végig a tenger határolja, így rengeteg szép üdülőhelyet találunk, ha úgy döntünk, hogy itt nyaralunk. Az árak elmaradnak a horvát és olasz nyaralóhelyekhez képest. Tiranától mindössze fél órára találjuk Durrest, ami a fekvéséből adódóan közkedvelt üdülési célpont. A hotel, ahol dolgoztam, szintén itt található. A város már az ókorban is létezett, így római romok találhatóak a főtéren: Amfiteátrum és városfal is van itt. A főtéren áll Nagymecset is. Az ország déli felében egymás érik a csodás tengerpartok. A személyes kedvencem a Sarandától délre található Ksamil, ami egy valódi ékszerdoboz. Albánia északi területén hegyek találhatóak. Ezek kiváló túrahelyek, a jutalmunk mindig gyönyörű panoráma a kristálytiszta tavakra. Én a Tiranától bő fél órára található Bovilla-tónál túráztam, de Theth is remek hely az „Albán Alpok” megtekintésére.

Akit inkább a kultúra vonz, látogasson el az ország három Unescos helyszínének egyikébe Beratba, Gjirokastrába vagy akár Skodrába. Ezek mindegyikében egy csodás várba látogathatunk el, amely fontos szerepet játszott a törökök elleni harcokban. Berat óvárosa az ezer ablak városa néven is ismert, hiszen a házaknak rengeteg kis ablaka van, amely igazán egyedivé teszi őket. Gjirokastra óvárosa pedig kőből épült. Albánia legrégebbi települései Apollónia és Butrint. Itt római, illetve görög romokat tekinthetünk meg. Ezek a lelőhelyek bizonyítják, hogy mennyire messzire nyúlik vissza az ország történelme.

Van még két híres város, amit érdemes meglátogatni. Az első Kruja, ami arról nevezetes, hogy itt született Szkander bég. Itt egy csodásan felújított várat találunk, valamint egy múzeumot, ami neki állít emléket. A másik szép város Korca, ami az ország nemzeti sörének az előállítási helye. A város télen igazán szép, azt mondják, Adventkor a legszebb, amikor fel van fényfüzérekkel díszítve. A város jelképe a hatalmas ortodox templom. Ezekből is láthatjuk, hogy Albániában keveredik a muszlim, a katolikus és az ortodox vallás. Bár az ország hivatalos vallása muszlim, a templomba járás nem jellemző. Van, aki muszlim létére többször járt katolikus templomban, mint mecsetben.

A legtöbb ember, akivel találkoztam, azt kérdezte, amikor megtudta, hogy Albániában éltem, hogy nem volt-e veszélyes. Nos, egyáltalán nem. A helyiek mindent megtesznek, hogy pozitív emlékekkel utazzunk haza. Az ételek finomak, a kis országban pedig egymást érik a látnivalók, a legtöbb autóút jól karbantartott, így vezetni sem nehéz. Ha egy negatívot is mondhatok a végére az talán az lenne, hogy sajnos a bérek iszonyú alacsonyak, és míg mi az itteniekre panaszkodunk, ott egy 300 eurós fizetés (95.000 Ft) már egy jólfizető állásnak számít, miközben a benzin, az alkohol és a piperetermékek meghaladják az otthoniak árát, az ételek pedig alig olcsóbbak, mint Magyarországon. Így a kivándorlás hatalmas problémát jelent, amire az ország még nem találta meg a megoldást.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr9114989950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása