Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Szingapúr: Merlion, az „oroszlánsellő”

2019. május 30. - szaz orszag

Dani:

Nagy várakozás előzte meg nálam, hogy végre eljussak Szingapúrba. Ha az országban járunk-kelünk, akkor Raffles nevével igen sűrűn találkozunk. Ő volt a Brit Kelet-indiai Társaság képviselője, aki megegyezett a johori szultánnal a városalapításról, és el is nevezte Szingapúrnak a területet. Brit gyarmati múlt után rövid időre Malajzia része is volt, de hamar önálló státuszt kapott. Li Kuang-Jao elnök tette később gazdaggá és híressé a városállamot, ami ma Ázsia legfontosabb kereskedelmi központja és egyik leggazdagabb állama. A hipermodern ország arról ismert, hogy annak érdekében, hogy tiszta maradjon, szigorú szabályok betartására kötelezi a lakosokat és a turistákat. Nem szabad például rágót fogyasztani, hiszen az mindenbe beleragad és veszélyezteti a patikatisztaságot.

Kezdjuk a városnézést a Raffles-szobornál, hiszen innen indul az igazi belváros. Az öbölbe kiérve máris elnék tárul a Marina csodálatos, modern épülettel körbevett panorámája; szemben velünk az ikonikus háromtornyú felhőkarcoló. Ha egy pár métert gyalogolunk, el is érünk az ország legikonikusabb szobrához, a Merlion-szoborhoz. A Merlion, az oroszlánsellő, félig oroszlán, félig sellő lény ma Szingapúr nemzeti jelképe. Ha szemfülesek vagyunk, a háta mögött több kis Merliont is találunk. Ha átgyaloglunk a háromtornyú felhőkarcolóban található Bayfront bevásárlóközponton, megtaláljuk a világ egyik legfuturisztikusabb botanikus kertjét, a Gardens by the Bayt. Van benne egy hagyományos park, egy óriási Biodom, ahol gigantikus szuperfák állnak a parkban. Az egész olyan, mintha egy fantáziafilm díszletében sétálnánk.

Szingapúrban közlekedni nagyon egyszerű. Mindenütt kialakított sétautak vannak, a metró pedig gyors és mindenhova eljuthatunk vele. Következő célunk volt a kínai negyed. A városrész főutcája, a Pagoda street rögvest a kedvenc helyünk lett a városban. A gyönyörűen kialakított kínai utcában kínai buddhista és taoista kegyhelyet találunk itt. A kínai városrész rengeteg szuvenírbolttal várja a látogatókat, és éttermek százai közül választhatunk. Az országban van indiai negyed is, ami Szingapúr legrendezetlenebb része, de még így is nagyon tiszta kerületről van szó. Rengeteg ruházati és telefonboltot találunk itt. Az araboknak is van itt egy külön kerülete, ahol nagymecset és fűszerboltok is találhatók. Sokszor hallani lehet, hogy ez a bevásárlóközpontok országa. A belvárosra igaz is, hogy végig tudsz menni úgy több kerületen, hogy ki sem kell jönni a bevásárlóközpontokból. Az Orchard Road, ahol egymást érik a plázák, mindet meg lehet venni.

Szingapúr nemcsak egy, hanem több kisebb és nagyobb szigetből áll. A második legfontosabb Sentosa, ami számtalan nevezetessége miatt vonzza a turistákat. Legfontosabb a szigeten található Universal Vidámpark. A számtalan múzeum és gyönyörűen kialakított park között mágnesvasút is suhan. Központja a Sentosa Merlion-szobor. Ha végigértünk a nevezetességeken, végre megérkezünk a szabadstrandokhoz. Aranyló homok, kristálytiszta víz vár ingyen mindenkit. Egész Szingapúrban itt a legjobbak a strandok. Ha időnk engedi, keressük fel a Chinese Gardent, ami igazán hangulatos, és könnyen megtalálható, hiszen a metró megálló neve is ez, ahol található.

Szingapúrból repülővel indultunk vissza Indonéziába, ami azért volt szerencse, mert a Changi Nemzetközi Reptér is díjnyertes a szép kialakítása miatt. Ebben a kis városállamban jó, ha hagyunk elég időt, mert annyi a nevzetesség és a csoda, hogy lehetőség szerint legyen mód atélni a hely hangulatát és sokszínűségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3814870592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása