Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Sri Lanka: Fesztivál Buddha fogának tiszteletére

2019. május 19. - szaz orszag

Kitti:

Sri Lankán minden nyáron megrendezik a fogfesztivált, azaz a Peraherát, ami pont egybeesett a délkelet-ázsiai utazásunkkal, így eldöntöttük, hogy ha csak pár napra is, de ellátogatunk az országba. Kuala Lumpurból repültünk Colomboba fapados járattal, majd elbuszoztunk Kandybe, hogy egy kis ízelítőt kapjunk a buddhista kultúrából. Mi is tulajdonképpen ez az esemény?

A legenda szerint amikor időszámításunk előtt 543-ban Buddha meghalt, egyik tanítványa eltette a hamvasztása után a szemfogát, ami végül Krisztus után a negyedik században került Sri Lankára Indiából. Az ereklyét a soron következő királyok nagy becsben tartottak, egészen az 1800-as évekig, amikor is az ország brit fennhatóság alá került. Így végül a szent fogat a papságnak adományozták. Ez jelenleg is így van, az ereklyét Kandyben, a Fog Templomában őrzik. Minden évben tartanak azoban egy körmenetet, hogy a sri lankaiak kifejezzék a tiszteletüket a szent tárgy és Buddha iránt.

A Perahera pontosan tíz napig tart, utolsó napja pedig mindig teliholdkor van. Minden este tartanak körmeneteket, amik napnyugtakor indulnak a gyönyörűen kivilágított Fog Templomából, és oda is érkeznek vissza a résztvevők. Az esemény minden nap nagyjából éjfélig tart. A látványos felvonulást mi is megtekinhetjük; az éttermek, sőt magánlakások teraszaira bárki vásárolhat ülőhelyet, nagyjából 100 USD árért. Ha ezt egy kicsit borsosnak találjuk, akkor 1 dollárért vásárolhatunk nejlonanyagot, amire akár többedmagunkkal is leülhetünk a földre, ahogy a helyiek is teszik. Ha jól helyezkedünk, innen is jó kilátás nyílik a parádéra. A kintűntetett páholy természetesen a buddhista szerzeteseknek jár, ők ülnek a templom bejáratánál, hogy mindent elsőkézből láthassanak.

A látványos felvonulás szereplői táncosok, dobosok, tűznyelők, elefánttáncoltatók, és természetesen az az esemény csúcsa, mikor elefántháton körbeviszik a szent fogat. Ezt a helyiek ovációjából már hamarabb meghalljuk, mint látjuk. A Kandy-tó partján található Fog Templom nappal is tele van élettel, ilyenkor a kertben ebédelő elefántokat, az épület belsejében pedig a díszes koszümöket tekinthetjuk meg. Illetve természetesen a jól őrzött szent fogat. Az esemény látogatók sokszázát vonzza, így kisebb tülekedésre készüljünk még nappal is, a templomban. A templom külső terét füstölőillat tölti meg; a füstölő a buddhista vallás elmaradhatatlan kelléke is.

Másnap sajnos vissza kellett indulnk Colomboba, ahol idő hiányában csak egyetlen napot töltöttünk, de az igazán kellemes volt. Kandyből Colomboba ismét busszal mentünk, az út 3 óráig tartott, a jegy mindössze 500 Ft-nyi rúpiába került. A történelmi Kandyvel ellentétben Colombo egy lüktető nagyváros. A város tengerparti sétánya, a Galle Face Beach promenade igazán hangulatos; este megtelik élettel, amikor is a helyiek korzóznak, vagy sárkányt röptetnek. Az országban a legjobb közlekedési módszer a tuktuk, ezt mindenképpen próbáljuk ki, hiszen nagyon olcsó. Számos éttermet találunk a városban, ahol a dél-indiai jellegű fogásokból válogathatunk. A rizsételek a legkedveltebbek, így mi is chicken biriyani mellett döntöttünk, ami igazán ízletes volt.

Másnap, a kötelezően begyűjtendő ceyloni tea megvásárlása tea után vissza kellett térnünk Kuala Lumpurba, mert sajnos több időt nem tudtunk ebben az izgalmas országban tölteni. Azonban mindenkit bíztatunk, hogy ha teheti, látogasson el Sri Lankára, legfőképpen a fog ünnepén, mert ilyenkor ismeri meg igazán az ember az ország kultúráját.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8914835516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása