Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Luxemburg: Ahol mindenki élni akar

2019. április 19. - szaz orszag

Kitti:

Luxemburgról ezeket lehet a leggyakrabban hallani: itt az egyik legnagyobb az egy főre eső GDP a világon, a minimálbér 2000 euró, ami a legmagasabb Európában, ez a világ egyik legbiztonságosabb országa, adóparadicsom... Ez  lehet tehát a világ egyik legjobb helye. A legtöbb turista csak pár napot tölt ebben az országban, ami nem is csoda, hiszen az ország mérete akkora, mint Budapest és vonzáskörzete. Mi is csak egy rövid látogatást tettünk Luxemburg városában, de nekem az egyetemi éveim alatt volt szerencsém egy hónapot ebben az országban tölteni, így egy kicsit jobban beleláttam az ország mindennapjaiba.

Luxemburg Németországgal és Franciaországgal is határos; mindkét országból könnyen megközelíthető vonattal, illetve természetesen Belgiumból is. Mi ezúttal Párizsból vonatoztunk át; a közel 400 km-es út mindössze két és fél órán át tartott, és a vonatok is elég sűrűn járnak. A helyiek németül és franciául is folyékonyan beszélnek az anyanyelvük, a luxemburgi mellett. Így eshet meg, hogy már egész kicsi korukban négy nyelven beszélnek, mivel az angolt is elég korán elsajátítják. Így pedig nem nehéz boldogulni az életben. A 600 ezer lakos mellé vegyük még hozzá azt a közel 300 ezer munkást, aki napi szinten ingázik a szomszédos országok és Luxemburg között. A fővárosban sok bevándorló él, akik főleg frankofón országokból érkeztek, azonban mégis, ha elhagyjuk Luxemburg városát, aprócska falvakat találunk, ahol a helyiek leginkább földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoznak. Szabadidejükben pedig szívesen töltik az időt kis presszókban, ahol bowlingoznak vagy biliárdoznak.

Ha a fővárosban, azaz Luxemburg városban járunk, kezdjük a városnézést a Place Guillaume II téren, ami a város főtere. Itt található a Városháza épülete is, de gyakran vannak különböző ételfesztiválok és rendezvények is itt. Ha mégsem, vesszünk el az óváros kis utcácskáiban, ahol számtalan étterem és szuvenírbolt várja az idelátogató turistákat. A legjobb fényképet a Monument du Souvenir környékén készíthetjünk, innen csodás panoráma nyílik az Adolf-hídra, ami a város jelképe. A városban több szép templomot is találunk, érdemes megnézni a Notre Dame székesegyházat vagy a Szent Mihály templomot. Ha időnk engedi, keressük fel az Alzette folyó által körbevett Thüngen-erődöt, ami nemcsak csodaszép a kilátás a városra, de az UNESCO világörökség része is. Ha pedig egy kis modernségre vágyunk, a vasútállomás környékén számos bár és szórakozóhely található, ahol a luxemburgiak a hosszú munkanap után kieresztik a fáradt gőzt.

Az Európai Uniós szervek a Kirchberg városrészben vannak, ami egy kicsit kíjjebb esik az óvároson, de autóval vagy busszal könnyen megközelíthető. Itt található az Európai Bíróság szép épülete, az Európai Parlament és az Európai Bizottság is, ahol egy hónapig gyakornokoskodtam. Annak ellenére, hogy ilyen fontos emberekkel dolgozhattam egy helyen – vagy pont azért –, mégis mindenki rendkívül segítőkész és barátságos volt. Ez a városrész igazán fejlett, bankokat, irodaházakat, plázákat és hoteleket is találhatunk itt, a folyamatos felújítások garantálják, hogy egyre modernebb és modernebb lesz az ország. Összességében tehát igazat adok a sztereotípiáknak: Luxemburg valóban a legjobb hely, ahol élhetünk

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7814774782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása