Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Lettország: A Baltikum központja

2019. február 14. - szaz orszag

Dani:

Mi dél felől, Litvániából busszal érkeztünk egyenesen Riga buszpályaudvarára. Lettország fővárosa egyben az egész Baltikum legnagyobb városa központi elhelyezkedése és a térség legnagyobb repülőtere miatt lett jelentős. Mi is azért fejeztük itt be a balti körutunkat, mert csak ebből a városból megy közvetlen gép Budapestre.

Rigát 1201-ben alapították, és ez lett az akkori igen fontos Német Lovagrend gazdasági és kereskedelmi fővárosa, és a német volt a hivatalos nyelv is. 1918-ben már létezett a Lett független állam, de nem sokkal ezután hosszú időre a Szovjetunió része lett a többi balti országhoz hasonlóan, és csak 1990-ben szabadult a szovjet uralom alól. Ma itt is az euró a fizetőeszköz, és a gazdasága is eléggé fejlett.

Miután tehát megérkeztünk a buszpályaudvarra, sok turistához hasonlóan itt kezdtük a város felfedezését. Itt található a központi piac és a vasútállomás is, ahonnan elsősorban Oroszország felé indulnak hálókocsik. Érdemes elveszni az innen induló óváros szűk utcáiban, sok szuvenír boltot, kávézót találunk itt, az utcákban a street art művészet is jelen van. A Szent Péter és Szent János templomoktól nem messze található a Városháza tér. Itt találjuk a város jelképének számító Feketefejűek házát. A feketefejűek nőtlen kereskedőkből álló céhek voltak, érdekes nevüket a védőszentjükről, a fekete bőrszínű Mauritiusról kapták. A már a szovjet uralom után teljesen újjászületett épület igen izgalmas építészeti remekmű, érdemes jól körbefotózni a homlokzatot.

Sétáljunk ki a rakpartra, ahonnan a Vasúti-híd indul, és menjünk végig a Daugava folyó partján. A folyópart melletti parkos sétány jó hely egy kis pihenésre. Még az is lehet, hogy a helyi fiatalokon kívül valamilyen rendezvénybe is boltunk itt! A folyóparton található a Rigai Vár. Riga legaranyosabb épülete a Macskás ház. Nevét a tetején díszítő macskákról kapta. A tulajdonosa egy kereskedő volt, akit a ház túloldalán lévő céh nem vette fel a tagjai közé, ezért a macskaszobrok a hátsójukat mutatják a szemközti háznak. Később a szobrokat rendes irányba fordították. A helyiek egyébkén is szeretik a macskákat és nagyon kedves emberek. A ház közelében sok étterem is van.

Innen nem messze található a városfal, illetve az észtországi három nővér „párja”, a Három fivér, ami szintén három tradicionális épület. Az óváros túloldalán található a hatalmas Bastejkalna Park. A park közepén áll a Szabadság szobor, illetve itt található az Operaház is. A park közepén csónakázó tó is van. Ha van kedvünk, még elsétálhatunk a város Központi Órájához is. Lettországban sok helyi és nyugati éttermet is találni, illetve sok bár is van a városban. A lettek büszkesége a fekete balzsam névre keresztelt valóban fekete színű gyomorkeserű alkoholos ital. Ez a gyógynövényalapú likőr 45%-os etanol tartalmú, és előbb létezett, mint az unicum.

Végezetül érdekességnek a lett nyelvet azért említsük meg, mert indoeurópai nyelvről van szó, mégis se nem szláv, se nem germán eredetű, Riga múltja ellenére. Rokonnyelve a litván, de egyáltalán nem értik egymást, úgyhogy tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy a lett nyelv nem hasonlít semmilyen más nyelvre. Mi tehát itt be is fejeztük a kalandozásunkat a Lettországban, illetve az egész Baltikumban, ahol nagyon jól éreztük magunkat. Mindenkit bátorítunk, hogy kerekedjen fel, és látogassa meg ezeket az ismeretlen országokat, járja be alaposan a Baltikumot!

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6614626704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása