Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Belgium: A belga gofrinak és sörnek nincs párja!

2018. december 27. - szaz orszag

Kitti:

Ha Belgiumról vagy Brüsszelről hallunk, mindenkinek az Európia Uniós szervek jutnak az eszébe, azt gondolhatjuk, hogy ez az ország rettentően komoly, mindenki öltönyt és aktatáskát hord, és biztos nem is tudnak lazítani még hétvégén sem. Ennél nagyobbat nem is tévedhetünk! A belgák nagyon bolondosak, az ország pedig tele van szebbnél szebb városokkal.

Belgiumba legegyszerűbb repülővel eljutni, de busszal sincs nagyon messze, ha esetleg a földközelben szeretnénk maradni. Kezdjük az országgal való ismerkedést a fővárossal, Brüsszellel. A város központi tere a főtér, azaz a Grand Place. Itt található a csodás Városháza épülete, és Everard T’serclaes szobra, aminek, állítólag, ha megsimogatjuk a jobb kezét, valóra váltja egy kívánságunkat. A téren gyakran tartanak koncerteket, zenei fesztiválokat is, ilyenkor egy hatalmas bulinegyeddé alakul a tér, melynek minden oldalán sörsátrakat állítanak fel. Innen nem messze található a Rue de l’Etuve utcában a Pisilő Kisfiú szobra. A legtöbb ember már hallott a szoborról, de azt szerintem kevesen tudják, hogy a belgák gyakran öltöztetik fel a szobrot különböző országok nemzeti viseletébe. Amikor ott jártunk, például bolíviai ördögkosztümöt hordott. Az aktuális öltözékeit nyomon követhetjük a szobor hivatalos honlapján. Egyébként, ha már itt tartunk, van a városban egy kevésbé ismert Pisilő Kislány szobor is! Brüsszel óvárosa tele van szebbnél szebb sétálóutcákkal és házakkal, hagyjuk magunkat egy kicsit elveszni, nem fogjuk megbánni! Brüsszel ikonikus jelképe a futurisztikus Atomium szobor, ami a város északi külvárosban, a Heysel metrómegállónál található. Ide érdemes kimetrózni, már csak azért is, mert errefelé sok park található, ha szeretnénk a belváros nyüzsgését kipihenni. Ha már említettem az Európai Unió szerveit, ezeket egy helyen, az Európa negyedben találjuk. A rengeteg csillogó, modern irodaház egészen ámulatba ejti az embert!

Utunkat Antwerpenben folytattuk, amely Frandria fővárosa. Antwerpent a Scheldt folyó szeli ketté, melynek partján szép szobrokat és épületeket találhatunk, például a Het Steen erődöt. A város főtere a Grote Martk, azaz a Piactér, itt díszes épületek láthatunk, többek között a Városházát, melyet még a XVI. században építettek, de a tér közepén álló Brabo szobor is egészen egyedi. A város egyébként tele van boltokkal és sétálóutcákkal, úgyhogy garantáltan nem fogunk itt unatkozni! Ha megéheznénk, itt biztosan találunk valami finomságot, hiszen a gofri és a sült krumpli is belga „találmány”. A gofrit olvasztott fehércsokival vagy tejcsokival eszik, a sült krumplihoz pedig különböző szószokból válogathatunk. Ha valaki bevállalós, kóstolja meg a szamuráj szószt, ami a legcsípősebb, de a helyiek nagyon szeretik! Hozzá pedig igyunk egy üveg belga sört! A sörök itt gyakran ízesítettek, de ne egy gyümölcslével felöntött bóléra asszociáljunk, itt az ízek valóban összeérnek, nincs furcsa utóíz sem. Persze maradhatunk az eredeti búzasöröknél is, hiszen azt is lehet itt kapni. Fontos turisztikai hely még Brugge, ami szintén bővelkedik látnivalókban, ne hagyjuk ki ezt a várost sem.

Vallónia kevésbé turisztikai, mint Flandria, jellemzően inkább kisebb városok, falvak találhatóak Belguim ezen részében, de mivel a fapados reptér itt található, így legalább Charleroiban el fogunk jutni, Charleroi egyébként Vallónia legnagyobb városa. Itt mindenképpen keressük meg a Városháza épületét és a Középkori harangtornyot. A Szent Kristóf templom is a város egyik jelképe. Ha pedig nem tudjuk, hogy mit vigyünk haza szuvenír gyanánt, a belga csokit, pralinét mindenki szeretni fogja, de ha időt állóbb ajándékot keresünk, a kézzel készített csipke mindig emlékeztetni fog az itt eltöltött vidám pillanatokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2714508736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása