Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Grúzia: A Kaukázus hófödte csúcsai között

2018. december 13. - szaz orszag

Kitti:

A legszebb táj, amit valaha láttam az volt, mikor Kutaisziből Tbiliszibe utaztunk, illetve vissza. A Kaukázus hegyei között haladtunk, a táj a zöld szín összes árnyalatában pompázott, időnként kis patakok szabdalták a réteket. A távolban pedig fehéren világítottak a havas hegycsúcsok. Minden olyan idilli is békés volt. Néha-néha elhaladtunk egy-egy falu, vagy egy békésen legelésző marhacsorda mellett. Olyan volt, mintha megállt volna az idő…

Hogy is kerültünk Grúziába? Szintén fapados géppel, ahogy sok más helyre is. A gépünk Kutaisziban landolt, de mi elvonatoztunk Tbiliszibe, és először a fővárost néztük meg. Grúziában rengeteg antik templom található, az egyik a Metekhi grúz ortodox templom, ami a XIII. században épült. Hihetetlen érzés egy ilyen régi épületben állni! A templom kívülről is nagyon szép látványt nyújt, hiszen egy sziklán áll a Kura folyó partján. A város másik fontos templom a Szentháromság Székesegyház. Ez azonban éppen az előző ellentéte, ugyanis nagyon modern, 2004-ben épült. De nem csak maga a templom volt nagyon szép, hanem az előtte lévő térről a kilátás is a városra és a környező hegyekre! Valóban lélegzetállító fényképeket készítettünk itt.

Utunkat Tbiliszi modern főterén, az Európa téren folytattuk. Nekünk nagyon tetszett ez a gyönyörű tér a Kura folyó partján. Még egy egyedi sétálóhíd is található itt, ami a folyó túlpartjára vezet. Innen felvonóval mentünk a Narikala erődbe, ami szintén a város kihagyhatatlan nevezetessége. Innen megcsodáltuk a város másik oldalát, hiszen az erőd pontosan szemben található a Szentháromság Székesegyházzal. Ezután visszatértünk a belvárosba, ahol történelmi házak között sétálgattunk az Ioane Shavteli utcában, ami pont párhuzamos a Kura folyóval. Itt találunk számos éttermet és szórakozóhelyet is. Ha pedig a város modern részét keressük, a Liberty Square környékén számtalan boltot és nyüzsgő utcákat találunk. Összességében elmondhatom, hogy Tbilisziben minden megtalálható, amit csak egy utazó kereshet!  

Busszal indultunk vissza Kutaisziba. Nekünk nagyon tetszett, hogy egy régi kisbusszal utazhattunk a helyiekkel, igazán autentikus élmény volt. Kutaisi a csodás Rioni folyó partján található. Mindenképpen kapaszkodjunk fel a kis utcákon a Bagrati Templomhoz, hiszen innen csodás látványban lesz részünk; belátni az egész várost! Az egyedülálló, zöld tetejű templom az Unesco világörökségi listán is szerepel, de amiért nekünk különösen kedves a szívünknek ez a hely, hogy éppen egy grúz esküvőt tartottak a templomban ott jártunkkor. Egy életre szóló élmény volt látni a tradicionális ruhákat viselő embereket! Kutaisi egyébként nagyon modern város, akár még felvonóval is fel lehet menni a hegyekbe. A városban viszont az Opera és a Colchis szökőkút a kihagyhatatlan látnivaló. A grúz mitológiára utaló különböző szarvasféléket bemutató szökőkút nekünk nagyon tetszett. De még sok látnivaló van ezen kívül is a városban.

Grúzia tehát kihagyhatatlan úti cél, ha valami egzotikus helyre vágyunk, ami mégis modern. A helyiek nagyon vendégszeretőek, az árak pedig olcsók az európaiak számára megszokotthoz képest. Sok turista azért jön, hogy túrázzon a csodálatos hegyekben, de a konyha is finom fogásokat tartogat. A legnépszerűbb a khachapuri, a sajttal töltött lepénykenyér, amit a piacokon lehet kapni. Egyik este pedig kipróbáltam a híres chashushulit, ami egy marhahúsból készült pörkölt, nagyon finom volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8214431424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása