Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Csehország: Vonatozásaink Csehországban

2018. május 19. - szaz orszag

Dani:

Első közös utunk, amit már együtt is terveztünk meg, sok magyarhoz hasonlóan Prága volt. Előtte én már számos más alkalommal jártam Csehországban, és később „vidékre” is elmentünk együtt. Csehországba a nagy népszerűségének köszönhetően fapados géppel, busszal és vonattal is el lehet jutni, vagy akár a cseh nemzeti légitársasággal, ha valaki megengedheti magának. Mégis a legegyszerűbb vasúttal menni, mivel kb. 2 óránként jár, és viszonylag gyorsan odaér, kb. 6 óra alatt. Mi egészen hajnalban indultunk, és délre értünk oda. A vonatmenetrendet egyébként jól ismerem, a munkámból adódóan. Olyan két héttel indulás előtt vettük meg a jegyet, mivel nem nyáron mentünk, a legnagyobb tömegben, hanem május közepén. A vonaton éjszakára érdemes ülő vagy fekvőjegyet venni, illetve nyáron és ünnepeken nappalra is.

A vonat a központi pályaudvarra, a Hlavni Nadražíra érkezett. Ez a hely ideális kiindulópont a város felfedezéséhez. Innen gyalog 5 perc a Vencel tér. Elsétáltunk a híres Nemzeti Múzeumtól végig a Vencel téren és az óvároson keresztül az Óváros térre. Az óváros utcáiban elintéztük a szuvenírek begyűjtését. Fontos, hogy a belváros szűk utcáiban nagyon nagy a tömeg, nehézkes a haladás a sok turista miatt. Az Óváros téren van turista információ és mindig sok program. Esténként például fényfestés. Innen a millió turistával együtt mi is a Károly-hídon keresztül értük el a várnegyedet. Ezek a látnivalók mind kötelező jellegűek. Ami engem már gyerekkoromban is megfogott, a St. Vita Katedrális, a várnegyed központja. A grandiózus méretei magával ragadtak. Az Arany utcácska is életre szóló élményt nyújt, ez fizetős. Este visszamentünk a Károly-hídra, ahol a naplemente után söröztünk és néztük az Óváros tér forgatagát. Tudtad-e, hogy a világ legnagyobb sörfogyasztó nemzete a cseh? Kötelező egy-egy sört meginni itt. Este a Palladium bevásárlóközpontban vacsoráztunk. Ez a hely ideális választás az evés-iváshoz, hiszen egy nagy pláza az óvárosban. Egyébként a pláza előtt van a színházak negyede, ahol mindig nagy az élet; van fényfestés, ingyenes előadások… Éjszakai vonattal indultunk haza Budapestre.

Egy másik alkalommal együtt vonatozni mentünk két fontos cseh városba. Brno Csehország második legnagyobb városa majdnem 400 ezer lakóval, Morvaország fővárosa. Budapestről kb. 4 óra vonattal, de busszal is el lehet ide jutni. A vonatjegy 29 eurotól kezdődik. Mi reggel 7 óra körül indultunk, és 11-re már oda is értünk. A város könnyen bejárható, a busz/vasútállomás mellett van az óváros. Bejártuk az összes történelmi utcát, és a Dómhoz is felkapaszkodtunk. Az óvárosban rengeteg étterem vár mindenkit (nyugati stílusú és helyi is), illetve múzeumok és kultúrházak is vannak szép számmal. Az állomás mellett van az Árkád bevásárlóközpont és a Tesco is.

Brnoból belföldi gyorsvonattal mentünk Olomoucba. Tudtad-e, hogy a cseh vasút kiváló szolgáltató? Ütemes menetrend, tiszta, üres vonatok és nagyon-nagyon olcsók: az ára kb. fele a magyar belföldi vonatoknak. Olomoucban a városon belül villamossal mentünk, mert nagyon messze van az óváros az állomástól. Érdekes módon az összes cseh megyeszékhelyen (50.000 fő feletti lakosú város) van troli és/vagy villamos. Érdemes használni, mert gyors és nagyon olcsó. Egy vonaljegy kb. 10 korona (120 Ft). Olomoucé Prága után a legnagyobb óváros Csehországban. Bejártuk a történelmi negyedet, de nekünk csalódást okozott, mert hétvége délután lévén minden zárva volt leszámítva a turista információt, és a térburkolatot is éppen felújították, ezért minden fel volt túrva. Két templom megtekintése után visszaindultunk a vasútállomásra, de még ittunk cseh nemzeti italt, a gyömbéres cola Kofolát. Este még Breclavban megálltunk, ami komoly átszállóhely, cseh határváros. Este 11-re értünk vissza Budapestre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr8813907680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása