Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Marokkó gasztronómiája

2021. január 05. - szaz orszag

A marokkói konyha talán a legváltozatosabb az észak-afrikaiak közül. Ennek oka, hogy egyszerre hatott rá az arab, a spanyol, a francia és a szenegáli gasztronómia. A marokkói konyha alapja a hús, a zöldségek és az egzotikus fűszerek. Nem ritka a sós és az édes ízek keveredése. Leginkább marha-, kecske-, bárány- és csirkehúst esznek, de galambhúst is találni erre-arra. A halételek és a tengergyümölcsei is fontos szerepet kapnak a marokkói konyhában.

Az ételek ízesítésére gyakran használnak olivaolajat, citromot és argán olajat, a fűszerek közül pedig a sáfrány, a menta, a fahéj, a kömény, a gyömbér, a koriander és a szerecsendió örvend a legnagyobb népszerűségnek, de emellett még más illatos és színes fűszereket árulnak a piacokon, mint az arab országokban. Marokkóban fontos szerepet kapnak a különböző gyógyfüvek, sokszor láttunk a városok között berber asszonyokat, akik gyógyfüveket gyűjtöttek.

A tajine tál a marokkói gasztronómia legismertebb fogása. A tipikus berber étel a cserépedényről kapta az elnevezést, amiben főzik a pörkölt jellegű ételt. A kölönleges formájú edényben lassan főzik, sőt, inkább csak párolják az ételt, ami ezáltal nem veszíti el vitamintartalmát és aromáját. Én a vegyes húsos tajine-t kóstoltam meg, ami bárányhúsból és kolbászból állt, illetve paprika, paradicsom, és különböző zöldfűszerek ízesítették. Nagyon érdekes volt, hogy a cserépedényben is szolgálták is fel az ételt, csupán a sipkáját vették le, mielőtt kihozták volna.

marokko.JPG

Kuszkusz szintén kötelező fogás, ha Észak-Afrikában jár az ember. Ez tulajdonképpen búzából, árpából vagy kölesből készült köret, melyet különböző húsokkal és zöldségekkel szolgálnak fel, de kérhetünk húsmentes kuszkuszt is. Érdekesség, hogy Marokkóban ez egy tipikusan pénteki étel, ezért a hét többi napján csak a nagyon turisztikai helyeken főzik. Nekünk a marakeshi Jemaa el-Fna téren volt szerencsénk megkóstolni, ahol napnyugtakor hatalmas ételstandokat húztak fel a semmiből, és mindenki egyszerre étkezett, a teret pedig betöltötte a nagy üstökben készülő ételek gőze. Hihetetlen élmény volt! A bátrak egyébként csigát is kóstolhatnak, hiszen csigalevest is árultak a piacon. Ezen kívül grillhalat is kapni a legtöbb étteremben.

Az országban még találunk sok arab éttermet, ahol kebabot és shawarmát ehetünk. Ha el akarjuk kerülni a turistás éttermenet, akkor a helyieket követve betévedhetünk kisebb szendvicsbárokba, ahol két szelet kenyér közé birkavirslit vagy húsgolyót kérhetünk. Igazán autentikus. Az ételekhez kérhető tipikus marokkói búza vagy árpacipó, a batbut egyébként sokkal vékonyabb, mint a pitakenyér, leginkább egy sós, összehajtogatott palacsinátára hasonlít.

Marokkóban a legnépszerűbb ital a menta tea, amely messzeföldön híres. A mentával ízesített zöldteát a helyiek a nap bármely szakaszában szívesen fogyasztják, és gyakran kínálják meg a külföldi turistákat is. Mi például az egyik szálláson kaptunk egy pohár teát vendéglátónktól, aminek nagyon örültünk. Az ízletes teához gyakran adnak aprósüteményeket is, mi is kaptunk egy kis süteményt, ami nagyon édes volt. Ezeket a kis desszerteket egyébként a piacokon lehet megvásárolni, ahol magas halomban állnak.

Desszertek gyakran kerül gyümölcs a marokkóiak asztalára, a legkedveltebb a narancs és a datolya. Az utcán is nagyon sok helyen árulnak frissen facsart narancslevet, ami nagyon jól esik a forróságban. Ezen kívül sokféle rendkívül édes, mézes-mandulás süteményük van, amit érdemes megkóstolni. A marokkóiak reggelire esznek palacsinát, de ez egyáltalán nem olyan, mint az általunk ismert sütemény, hiszen a marokkói palacsinta, azaz a baghrir inkább szivacsszerű, lyukacsos, és búzadarából készül. Ilyet se sűrűn kóstolhat az ember!

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr4616372832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása