Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Portugália: A megelevenedett történelem

2018. december 06. - szaz orszag

Kitti:

Portugáliára jellemző egyfajta mélabús hangulat, amit a fado elnevezésű zenei műfajban is megfigyelhetünk. Ez talán azért fogja el időnként az embereket, mert az ország hatalmas kiterjedésű gyarmatbirodalom volt egykor, mára azonban csak az Azori-szigetek és a Madeira-szigetek tartoznak az ország területéhez. Mégis azt kell, hogy mondjam, Portugália szerencsés volt a történelem során, mert a világháborúk kevésbé sújtották, ezért szinte minden városban gyönyörű épületek és óvárosok maradtak fent a mai napig. Portugáliában utazva garantáltan úgy érezhetjük, mintha megállt volna az idő, persze jó értelemben. Mindezzel együtt folyamatosan fejlődik, épül. Keressük hát fel ezt a gazdag múltú országot!

Együtt először Portót néztük meg. Brazíliából hazafelé egy napra megszakítottuk az utazásunkat, hogy egy napot Portóban töltsünk. Sajnos csak délutánra értünk a városba, de még pont volt időnk megnézni a legfontosabb nevezetességet. A város egyik legszebb látnivalója a csodás Portói Székesegyház, Ezután ellátogattunk a Duero folyó partjára, és készítettünk néhány fényképet a város jelképének számító I. Don Luis híddal. A parton éttermek sokasága várja az éhes látogatókat, néhány élő zenével is csábítja a vendégeket. Mi is itt vacsoráztunk meg, a sok ízletes halételből nem volt könnyű választani, hozzá pedig természetesen ittunk egy-egy pohár finom portói bort. A szállásunk is egy tradicionális portugál kőházban volt. Vigyázat, a jó klíma miatt a legtöbb házban nincs fűtés! Bár ezt alternatív módon mobilradiátorokkal és fűtő légkondival próbálják orvosolni.

Lisszabon, Portugália fővárosa rengeteg látnivalót tartogat. A város jelképei a Felfedezők Emlékműve, illetve az Április 25 híd. A város és a Tejo folyó hatalmas torkolata legjobban a Szent-György Várból látható be, ha a csodás panorámáért ide igazán megéri felsétálni. Lisszabon talán legszebb épülete a Szent Jeromos-kolostor, ami az UNESCO világörökségi listáján is szerepel együtt az innen nem messze található Torre de Belém toronnyal. Ha itt járunk, mindenképpen kóstoljuk meg a város legfinomabb süteményét, a Pastel de Nata vagy másnéven Pastel de Belem-et, ami a kerületről kapta a nevét, ahonnan származik. A portugálok nagyon büszkék a villamosokra, ezért le is fényképezkedhetünk az egyik kiállított példánnyal, ami a Gloria utcában található. Az egyedi hangulatú macskaköves városban számtalan látnivalót találunk ezeken kívül is.

Pár évvel később ismét ellátogattunk Portugáliába, ami most már nem is olyan komplikált, hiszen már jár fapados gép több portugál városba is. Mi ezúttal az ország déli régióját, Algarvét jártuk be. Itt találhatóak az ország leghíresebb üdülői és szörfparadicsomai. Mi egy kellemes napot töltöttünk Lagosban, ahová hévvel jutottunk el Faróból. A csodás óceánparton kívül az óvárost is kötelező felkeresni. Faro Algarve régió központja és székhelye. A macskaköves óváros telis-tele van látnivalókkal, a legjobb, ha elveszünk a szűk utcák útvesztőiben. Ha megéheznénk, nem kell sokáig keresgélni, hiszen egymást érik a bárok és éttermek, ahol a legfinomabb halátelekkel várnak a helyiek bennünket. Kóstoljuk meg a tintahalat vagy a rákot, nem fogjuk megbánni. Az ország ezen részén pedig nem a bor, hanem meglepő módon a sör a legnépszerűbb ital: a helyi lager sör, a Sagres az itt található városkáról kapta a nevét.

Bár Portugália csupán egy Magyarország méretű területű ország, mégis számtalan látnivalóval csalogatja a turistákat; történelme, kultúrája magávalragadó. Aki egyszer ellátogat ebbe az országba, biztosan vissza akar majd térni még. Az óceánpart méltó vetélytársa a spanyol vagy olasz tengerpartnak, a macskaköves, jóállapotú óvárosokban sétálni pedig igazán autentikus élmény.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr2514418792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása