Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Spanyolország: Ahol még a vallás is egy nagy buli

2018. október 04. - szaz orszag

Kitti:

19 éves koromban kezdtem spanyolul tanulni egy hirtelen jött ötlet folytán, de már azóta vonzott az ország és a kultúrája, hogy 12 éves koromban először jártam itt. Utána minden adandó alkalmat megragadtam, hogy visszatérjek. Végül sikerült másfél évet Spanyolországban élnem, fél évet különböző munkákkal töltöttem, majd pedig egyetemre jártam. Közben sikerült bejárni az ország jelentősebb városait és olyan nyelvtudásra szert tenni, amit a mai napig hasznosítok a munkám során.

Mindkét évben, amíg Madridban éltem úgy alakult, hogy a Nagyhét alatt utaztam haza Magyarországra, így mikor elkezdtük bejárni a világot együtt, felvetettem, hogy utazzunk a Semana Santa idején Spanyolországba. A korai szervezés miatt ez sikerült is. Madridba mentünk repülővel, az éjszakát ott töltöttük, majd másnap indultunk tovább Andalúziába. Még aznap megnéztük Madrid legfontosabb látnivalóit: Puerta del Sol tér, Cibeles tér, Puerta de Alcalá, Plaza Mayor, Metropol stb. Én már több alkalommal jártam a Bernabeu stadionban, így ezt most nem kerestük meg az idő hiánya miatt, ahogy a város hatalmas parkját, a Retirot sem. Ha valaki erre jár, ezeket mindenképpen nézze meg, illetve még a Királyi Palotát is, legalább kívülről.

Másnap továbbutaztunk Sevillába, ahol megnéztük a körmenetet, illetve este Cádizba indultunk, ahol szintén voltak. De mi is ez a Nagyhét vagy Semana Santa pontosan? A Nagyhét a húsvét előtti vasárnap kezdődik és húsvét vasárnapig tart. Ez az időszak az egész országban ünnep, de körmeneteket csak Andalúziában tartanak, a leghíresebbeket Sevillában találjuk. A különböző templomi gyülekezetek, vallásos egyesületek naponta körmeneteket tesznek a saját templomoktól a Katedrálisig, majd pedig este vissza. A csúcspont a Nagypéntek, ekkor láthatjuk a legtöbb felvonulást, melyek eltartanak egészen szombat hajnalig. A résztvevők egy része vallásos jeleneteket ábrázoló, rendkívül élethű szobrokat visznek emelvényen, ezeket passzusoknak nevezik (paso). Ezek megemeléséhez legalább egy tucat férfire van szükség, hiszen a súlyuk akár 2000 kg is lehet! A gyülekezetek tehetősségétől függ a körmenetek nagysága és a szobrok díszessége. A leghíresebb gyülekezeteket (pl. Hermandad de la Macarena) hatalmas tömeg kíséri figyelemmel, így már az is élmény, ha egy pillanatra le tudjuk fényképezni a Madonnájukat. A résztvevői pedig a spanyol inkvizítorok csuklyáját viselik, melyen csak két rés van a szemeknek. Minden gyülekezet a saját színeinek megfelelő ruhát visel. Ha mindez komolyan hangzik, adjuk hozzá a spanyol életérzést, akik még ebből is képesek egy nagy bulit csapni. Az utcákat szombat reggel konfetti és nagy mennyiségű üres üvegek borítják, hiszen a vallás itt megfér a jó hangulattal. Közben középkori zene szól és mindenki nagyon jól szórakozik a gyerekektől az idősebb korosztályig egyaránt. Még nyelvtudásra sincs szükség, sőt vallásosnak sem kell lenni, hogy magával ragadjon minket a hangulat!

A következő évben el akartunk jutni Andorrába, és ezért Barcelonába indultunk, mert onnan a legkönnyebb megközelíteni ezt a törpeállamot. Végül csak egy délutánunk maradt Barcelonában, de ide mindig jó visszatérni, nem véletlenül olyan népszerű a város a turisták körében. A város ikonikus épülete a Sagrada Familia, az, amit mindenképpen meg kell nézni. Ezt Gaudi tervezte, akárcsak a város más jól ismert épületeit: a Casa Calvetet és a Güell Parkot. Sétáljunk végig a város hatalmas sétálóutcáján, a Ramblan, ami elér egészen a Kolombusz-Emlékműhöz! Innen már nincs messze a Barceloneta, a város híres tengerparti sétánya. Aki pedig szereti a focit, mindenképpen látogasson el a Camp Nouba.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr7414278925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása