Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Svájc: Ahol a hegyek alatt is arany van!

2018. szeptember 06. - szaz orszag

Dani:

Azt mondják, Svájcnak annyi aranytartaléka van, hogy még a hegyek alatt is rejtegetnek aranyat, és a szennyvízben is találunk belőle, ami az aranyfinomítókból jut a lefolyókba. Állítólag, ha nem dolgoznának, akkor is tudnának minden állampolgárnak több ezer frank életpénzt adni, de a népszavazáson ebből nem kértek a svájciak. Egyébként meg tehenek legelésznek a tipikus svájci házacskákból álló falvak, és a Svájci Alpok hatalmas hegycsúcsai között. Ezt az országot különösen jól ismerem, mert rendszeresen járok ide a munkám miatt. Szinte már az összes városban jártam.

Együtt egy gyors kiruccanást terveztünk Zürichbe. Éjszakai vonattal érkeztünk a város szívébe, a főpályaudvarra. Az állomás óriási, alatta egy pláza található. Innen indul a híres Bahnhofstrasse a luxusboltjaival. Az itt található dizájner cipőboltokban pezsgőt kortyolgatva vásárolnak a svájciak. A Rennwegnél mindenképp érdemes elveszni a város szűk utcáiban, itt van a Lindenhof Park, ahonnan pazar a kilátás a városra. A Limmat folyócska túloldala is nagyon fontos a turistáknak, a Niederdofstrasse a klubélet központja. A leghíresebb templom a Fraumünster templom, innen nincs messze a Bellevue, és a Bürkliplatz, a tópart, ami Zürich igazi központja. Sétáljunk egy kicsi a Bürkliterrassén, és érdemes lemenni az arborétumba, ahol madárpark is található. Innen csodás a kilátás a Zürichsee-re. A túloldal, a Bellevue, itt van az Opera és a parti sétány sirályokkal és hattyúkkal; ez a zürichiek kedvence és találkozóhelye. Innen indulnak a hajók, amelyek a tópart összes városát érintik. Nagyon sűrűn járnak, de mikor ott voltunk kora nyáron, igen tömöttek voltak.

Mi egy jó messzire közlekedő hajóval, a Zürichseen át, Rapperswilbe utaztunk. Közben kedves svájciakkal ismerkedtünk meg, és csodáltuk a tó közepéről a part szépséges városait és hegyeit. Rapperswil óvárosa csodálatos volt, érdemes itt sétálni, mert tipikus Svájc házaival, Főterével és kis éttermekkel. Ha megtehetjük, együnk egy rösztit vagy kóstoljuk meg a híres sajtfondüt! Mi újra hajóra szálltunk, és Halbinsel Au kikötőnél tértünk vissza a partra. Mit érne egy svájci látogatás egy kis túra nélkül?! A jól kiépített túraútvonalon körbesétáltuk a félszigetet. Nagyon jó volt a levegő, egész felfrissíti az ember az ilyen séta. Ez a svájciak napi elfoglaltsága.

Zürichben még este megnéztük a Zürichhorn csodás parkját, ami szerintem a kínai kerttel a város legszebb parkja. Majd a Bahnhofstrassén begyűjtöttük a kötelező szuveníreket. A világhírű svájci csoki nélkül senki se térjen haza! A másik kedvencünk az Appenzeller Biber sütemény, amit csak ebben az országban lehet kapni. Ezután a Minsterstrasse és a Niederdorfstrasse utcákon sétálva éltük át az esti Zürich forgatagát. Kinyitottak a klubok, bárok, kocsmák, és elözönlötték a helyiek és turisták ezeket az utcákat, ahol rendezvények sora várják az érdeklődőket. A Centralnál található a Polybahn, a sikló, ami felvisz az Egyetemhez. Amúgy Zürichben három ilyen sikló is várja az utazókat.

Mi az éjszakai vonattal vissza is tértünk a Budapestre. Este már azért látni bőven luxusautót, érdemes figyelni, mert máshol alig látható gazdagsággal találkozunk, amit nem mindenki rejt itt el. Az árak magasak, más ok helyinek is, tehát hozzunk frankot bőven, mert a számtalan étterem és bolt valamelyikében esetleg a kirándulóhelyeken, hajókon úgyis lesz mire elkölteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6414225449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása