Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Brazília gasztronómiája

2021. március 11. - szaz orszag

Brazília egy hatalmas ország, ahol szinte régiónként változnak a népszerű ételek. A konyha kialakulására az európai és az afrikai hatások voltak a legjellemzőbbek. Igazából nehéz külön a brazil konyháról beszélni, mert sok hasonlóságot találunk a szomszédos Argentínával, tehát mondhatjuk, hogy leginkább latin-amerikai vonásokról beszélünk. A brazil ételek legfontosabb alapja a bab és a rizs, de sok húst, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. A legnépszerűbb gyümölcs a papaya, amit szerintem bárki szívesen fogyaszt majd, aki Brazíliába látogat, de mangót és maracuját is szinte bármikor ehetünk

Latin-Amerikában, főleg pedig Brazíliában rendkívül népszerű a rodizio, vagyis az úgynevezett all-you-can-eat étlezés, melynek a lényege, hogy fix árért érkeznek az ételek, addig, amíg nem jelezzük, hogy elég. Étterme válogatja, hogy ez hogyan történik. Van, ahol svédasztalos, máshol az asztalunkhoz hozzák a finom ételeket, de abból és annyit ehetünk, amennyit csak akarunk. A másik népszerű étteremfajta a comida a kilo, amely egyfajta önkiszolgáló étterem. Itt mindenből lehet szedni, ami megtetszik, és a tányér súlya alapján kell fizetni. Ha tehát a Copacabanán járunk, érdemes ezeket az eldugott éttermeket keresni, hiszen rengeteg pénzt spórolhatunk meg, ha nem egy luxusétteremben vacsorázunk. Annyi a titok, hogy egy kisebb utcába térjünk be, ne pedig közvetlenül a parton keressük az éttermeket. Itt általában helyiek esznek, turistákat nem látni. Az ételek minősége teljesen rendben van, egyetlen negatívum, hogy leginkább csak portugálul van kiírva, hogy mi micsoda, tehát legtöbbször csak az étel megjelenése alapján tudunk válogatni. De ami tetszik, kóstoljuk meg bátran! Azért egy kicsit segítek abban, hogy mi is kerüljön a tányérunkra.

Előételnek vagy az italunk mellé kaphatunk különböző sajtokat, autentikus sajtos kenyeret (pao de queijo) és sós párnácskát (empanada). A ropogós tésztába töltött sajt vagy darált hús igazán ízletes. A leghíresebb nemzeti étel a feijoada. Ez egy feketebabból és sertéshúsból készült egytálétel, melyet 24 órán keresztül főznek. Az elkészült ételt általában rizzsel fogyasztják.

Ha Brazíliában járunk, érdemes ellátogatni egy churrascariába, ahol kiszolgálás nagyon autentikus, hiszen a tűzön grillezett húsokat fémnyársakon hozzák az asztalunkhoz, és vékony szeleteket vágtak belőle a tányérunkra. A churrascaria eredete Dél-Brazíliába, a pampákra nyúlik vissza, a gauchók, azaz a dél-amerikai tehénpásztorok szabad tűzön történő grillezését idézi, akik így készítették el a marhahúst, melynek során az étel megtartotta egyedi ízét. Az elkészítési mód rövid idő alatt népszerűvé vált más régiókban is, és hamarosan nemzeti élet lett, annak ellenére, hogy a mai napig megoszlanak a nézetek arról, hogy pontosan mi is a helyes elkészítési mód. Vannak, akik a tűzifára, mások a faszénre esküsznek, vannak, akik ragaszkodnak a nyárshoz, mások a grillsütőhöz, illetve a fűszerezésben sem ért mindenki egyet. A vacsora során nem csak marhahúst és csirkét, hanem baconbe csavart húsokat, sőt, még grillezett ananászt is ehetünk. Mellé pedig választhattunk különböző köretekből és szószokból.

brazil_7.jpg

Ha Brazíliában járunk, mindenképpen kóstoljuk meg a Caipirinhát, ami az ország nemzeti itala. Az ital alapja a cukornádpárlat, melyet a cukornád kisajtolt levéből erjesztenek. A híres koktél egyébként Sao Paolóból származik, és kezdetben gyógyszerként fogyasztották, hiszen cukorból és citromból készül. Mostanra azonban világszerte ismert, népszerű ital lett belőle. Érdemes még megemlíteni a sok finom desszertet, amit Brazíliában megkóstolhatunk. A sütemények általában csokoládéval vannak borítva, és sok tartalmaz kókuszreszeléket is, ami végül is nem túl meglépő. Minden édes és természetesen nagyon finom!

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5516457794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása