Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Monaco: A kaszinó és a jachtok országa

2019. március 21. - szaz orszag

Dani:

A Franciaországhoz szorosan kapcsolódó városállam területén mindig pezseg az élet. Annyi a nevezetesség és a program, hogy mindig van elfoglaltság. Akárhányszor jártam itt, az idő mindig kevésnek bizonyult ebben a kicsi, de tartalmas országban.  A világ második legkisebb országa egy hercegség, ami abszolút független ország Franciaországtól. Mi vonattal érkeztünk, ahogy a sok már utazó is. Már ez is egy nevezetesség, mert Monaco területén a vasút végig a föld alatt halad, az állomás is a hegy gyomrában található, ez egy bunkerszerű hipermodern épület.

Mivel az ország a tenger miatt nem nagyon tudott hová terjeszkedni, csak a hegyekre, így a leggyorsabb közlekedési mód a gyalogosoknak a nyilvános liftek, amikből igen sok van a városban, illetve az ezeket összekötő aluljárók, amik nagyon modernek és tiszták. Monaco a világ legbiztonságosabb országa, minden négyzetmétert kamerák figyelnek. Ezzel az intézkedéssel a helyiek is egyetértenek.

A városnézést a legtöbben Monte Carlo városrészben, a Kaszinónál kezdik. Itt található a világhírű Casino de Monte Carlo, ami előtt esetenként egymást érik a luxusautók. Nagyon sokáig Monaco legnagyobb bevételét ez a kaszinó hozta. Luxusa világhírű, a termek befelé haladva változnak. Míg a bejárat utáni játéktér szinte bárki számára elérhető, a legbelsőbb termekbe már csak szmokingban lehet belépni és hihetetlenül magas kezdőtét is van. A tér ikonikus épülete a Hotel de Paris és feljebb a Boulevard des Moulins mellett több luxusüzlet is található. A Földközi-tenger partján folytattuk utunkat, ahol gyönyörű jachtokat lehet megcsodálni. Fontos megemlíteni az egyik leghíresebb Formula1 futamot, ami itt zajlik Monaco utcáin. Ez a verseny a Formula1 történetében az egyik legrégibb, és az egyik legtöbb ideje folyamatosan futó nagydíj a magyar mellett. A tengerparton találjuk a William Grove Emléművet.

A termelői piac után találjuk a feljárót Monaco fővárosába, Monaco városába. Itt rengeteg a nevezetesség, alig lehet őket felsorolni. Itt találjuk többek között a Hercegi Palotát, az itteni őrségváltás megtekintése kötelező látnivaló az ideérkező turisták számára. Innen csodálatos a kilátás Monte Carlora és a Fortvieille városrészre, aminek az az érdekessége, hogy ez egy tengerből feltöltött terület a hercegség növekedése érdekében; lakóépületek és bevásárló negyed kapott rajta helyet. Gyakorlatilag a dubaji építkezésekhez is innen merítettek ihletet. A város szűk, mediterrán, történelmi utcáiban sok szuvenír boltot találunk. Innen nem messze áll a monacói Szent Miklós Székesegyház, ami arról ismert, hogy itt vannak a monacóiak kedvenc hercegnőjének, Grace Kellynek a földi maradványai is. Ő egy Oscar díjas amerikai színésznő volt, aki 1956-ban házasodott össze III. Rainier monacói herceggel és 1982-ben hunyt el autóbalesetben. A templom előtti parkból gyönyörű a kilátás a tengerre. Érdemes sétálni ebben a rendezett, mediterrán kertben ugyanis itt található egy szökőkút, ami teljesíti a kívánságokat. Nekünk működött! Látogassunk még el az Oceanográfiai Múzeumhoz vagy akár bele is, a hatalmas épület nemcsak akvárium, hanem kilátó is.

El szeretném mondani, hogy nekem személyesen nagyon tetszik ez a törpeállam; Beausoleil francia várossal közös a határa, itt az egyik utca még Monacóhoz tartozik, a másik pedig már francia. Akármennyi időt is töltünk itt, nem lesz elég, hiszen annyi a látnivaló!

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5314706486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása