Hogyan jutottunk el száz országba?

Hogyan jutottunk el száz országba?

Izrael gasztronómiája

2021. január 21. - szaz orszag

Aki ismeri Izrael történelmét, tudja, hogy a lakosság milyen sokszinű, hiszen a lakosság számtalan helyről vándorolt az országba. Ennek következtében pedig Izrael konyhaművészete is igazán összetettt, hiszen minden népcsoport magával hozott valamit a saját gasztronómiájából. Így az országban járva sok különböző nemzetiségi éttermet találunk, de azért vannak bizonyos mediterrán ételek, melyek szinte minden étkezdében megtalálhatóak.

Az alapanyagok között sok zöldséget találunk (paradicsom, uborka, hagymafélék, bab, padlizsán, sárgarépa, zeller stb.), illetve bőségesen kerül az asztalaikra friss gyümölcsből (citrom, narancs, gránátalma, szilva, füge, datolya). Jeruzsálemben szinte minden sarkon ihatunk frissen facsart gránátalma szörpöt, de egyszer megkóstoltuk a kaktuszlevet is. Ezen kívül elmaradhatatlanok az olajos magvak, és a szárított fűszernövények. Az ételekhez rizset, kenyeret és kecske és juhsajtot, illetve joghurtokat is használnak.

Az ételknek kósernek kell lenniük, amik a mi szemünkkel elég sok korlátozást jelent. A zsidó hagyomnyok szerint azoknak az állatoknak a húsa fogyasztható, melyket a Tóra szent irata megfelelőnek tart. Ezek tehát a birka, a szarvasmarha és a kecske húsa. Az állatokat csak engedéllyel rendelkező mészáros ölheti le, és csak olyan állatok húsát szabad felhasználni, amelyeket alaposan kivéreztettek, hiszen vért figyasztani tilos. Ezen kívül szigorúan különválasztják a hús és a tejtermékeket. Az ételek pedig csakis kóser alapanyagból, kóser edényekben készülhetnek. Érdekesség, hogy Izraelben is van McDonalds, ahol kóser ételeket készítenek. A halak akkor lesznek kóserek, ha az állatnak van uszonya és pikkelej is. Mi Tiberiasban ettünk egyszer halételt, Szent Péter halát, amely az apsoltólról kapta a nevét, és a Galileai-tengernél kihagyhatatlan fogás.

Izraelben reggelire nem fogyasztanak húst, vagyis felvágottat. A legtöbb hotelben és étteremben olyan különleges termékeket szolgálnak fel reggelire, melyeket kollektív farmokon, az úgynevezett kibucokban termesztenek. Ezek többek között tojás, zöldségek (paradicsom, uborka, olajbogyó), saláta, sajtok, joghurtok, lekvár és különböző növényekből készített krémek. Ehhez természetesen kenyeret és gyümölcslevet is felszolgálnak.

Az utcai étkezdék kínálatából nem hiányozhat sehol sem a falafel, ami még mindig az ország legkedveltebb nemezti étele, amit könnyen összeegyeztethetnek a szigorú böjti szabályokkal, hiszen nem tartalmaz húst. A fasírtgolyókat csicseriborsóból és hagymából készítik, és általában pitában szolgálják fel humusszal és zöldségekkel. A turisták pedig azért kedvelik, mert olcsó, de mégis tápláló étel. A hummusz pedig egy krémes étel, amely csicseriborsóból és szezámmmagpasztából készül olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával. Az étel egyre nagyobb népszerűségnek örvend szerte a világon, de a Közel-keleten járva mindenképpen érdemes megkóstolni az eredeti verzióját.

izrael_5_blog.jpg

Nekünk volt szerencsénk Izraelben járni a hanuka idején, így megkóstolhattuk a híres ünnepi édességet, a szufganiot-ot. Ezt az édes, lekvárral töltött fánkot olajban sütik ki, és forrón, porcukorral hintve tálalják. Ennek a fogyasztása egyébknét nagyon hosszú időre nyúlik vissza, és a céljuk az, hogy így emlékezzenek a csodákra, melyek őseikkel történtek.

Ezen kívül még sok híres zsidó ételt kóstolhatunk meg az országban járva, de ezeket most nincs lehetőségem mind megemlíteni. Nem hasgyhatjuk ki azonban a leghíresebb babos-húsos egytálétlet, a sóletet. Ha meg akarjuk kóstolni, ezt csakis péntek este, illetve szombat délben tehetjük meg, a hét többi napján ugyan is nem készítik, betartva a hagyományokat. Nem mindegyik sólet tartalmaz húst egyébként.

A bejegyzés trackback címe:

https://100orszag.blog.hu/api/trackback/id/tr716398248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása